Seler naciowy – właściwości, sok, przepisy. Jak jeść seler naciowy?
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Seler naciowy to warzywo znane jest głównie jako wspomagacz redukcji masy ciała. Okazuje się, że nieświadomie wiele osób spożywając, go dostarcza do swojego organizmu szereg składników odżywczych, a co najważniejsze wywołuje wiele korzyści zdrowotnych. Warto dowiedzieć się jakie jeszcze pozytywne rezultaty może przynieść nam dodanie go do przekąski czy dania głównego.
Seler naciowy
Jego historia sięga dawnych czasów, a jego właściwości zdrowotne wykorzystywane były już w starożytności. Uznawany był wówczas jako lek uspokajający, a także działający jak afrodyzjak. Szacuje się, że został sprowadzony do Polski z Włoch w ok. XVI w. Początkowo pełnił rolę przyprawy, stosunkowo niedawno jego użytek został rozszerzony. Smak łodyg charakteryzuje się lekką pikantnością. W swoim składzie zawierają ok. 94% wody, wśród pozostałych składników znajdują się zarówno witaminy (witamina A, E, z grupy B, C oraz kwas foliowy), a także składniki mineralne. W związku z ich predyspozycją do kumulacji dużej ilości azotanów zaleca się, by nie stanowiły podstawy diety i spożywane były w umiarkowanej ilości.
Seler naciowy – właściwości
Ze względu na zawartość szeregu składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, fosfor, żelazo mangan czy molibden seler naciowy wydaje się być skuteczny w zapobieganiu miażdżycy oraz artretyzmu. Uważa się, że jego olejki eteryczne odpowiadają za pobudzenie trawienia, a także czynności niektórych organów, jak. np. nerka. Dodatkowo udowodniono, iż obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także stężenie cholesterolu, łącznie z frakcją LDL oraz trójglicerydami. W związku z tym, jak wspomniano wcześniej chroni przed wystąpieniem zawału czy udaru mózgu.
Ponadto w wyniku obecności psoralenu znajduje wykorzystanie w leczeniu łuszczycy. Ciekawe jest to, że wyśmienicie nawadnia organizm. Warto wspomnieć, iż dostarcza dwukrotnie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dzięki niskiej wartości energetycznej wspomaga redukcję masy ciała. Jedna łodyga selera dostarcza jedynie 10 kcal. Regularnie spożywany wykazuje aktywność moczopędną, hamującą apetyt na słodycze, a nawet wspomaga trawienie tłuszczów. Co ważne redukuje stres oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz lepszy sen.
W swoim składzie zawiera apigeninę, czyli jeden ze związków o działaniu przeciwnowotworowym, skąd samo warzywo jest idealnym lekiem wspomagającym terapię lub służącym jako profilaktyka. Jego skuteczność potwierdzono w przypadku nowotworów jajników, płuc, wątroby, trzustki oraz prostaty. Jak wcześniej wspomniałam może być wykorzystany jako lek na potencję oraz afrodyzjak, ponieważ zawarte feromony wpływają na lepszy przepływ krwi, jak również przyciąganie płci przeciwnej. Mało tego naukowcy twierdzą, że poprawia wzrok, a także odmładza skórę.
Jak jeść seler naciowy?
Ze względu na niezwykły aromat liści seler naciowy może być spożywany zarówno na surowo, jak i w formie suszonej. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnorodnych potraw, jak np. zupy, sosy, surówki, sałatki, soku, koktajlów. Ze względu na pikantny smak łodyg idealnie nadaje się do spożywania z najrozmaitszymi dipami.
Sok z selera naciowego
Można go wykonać z łatwością jako samodzielny sok, jednak z uwagi na jego pikantny smak warto zdecydować się na dodatek do soku jabłka, co sprawi, że będzie przyjemniejszy, szczególnie dla osób jeszcze nie do końca przekonanych do tego charakterystycznego aromatu.
Sok z selera naciowego i jabłka:
- Seler naciowy
- Jabłko
Seler umyj, oddziel łodygi i odkrój końcówki. Jabłko również umyj i podziel na cząstki. W wyciskarce przeciśnij obydwa owoce. Warto założyć drobne sitko lub też zadbać o sitko dodatkowe na dzbanku, jeśli gęste soki są słabo tolerowane. Najlepiej pić od razu po przygotowaniu.
W przypadku braku sokowirówki można zblendować owoce i ewentualnie rozrzedzić wodą jeśli konsystencja nie będzie odpowiadać.
Seler naciowy – przepisy
Przeszukując blogi internetowe można natknąć się na setki potraw, w których seler naciowy będzie odgrywał główną lub poboczną rolę. Poniżej przedstawię kilka proponowanych przeze mnie receptur.
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 100 g ryżu brązowego,
- Łyżka ziół prowansalskich,
- Natka pietruszki,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie: łodygi pokrój na kawałki mierzące 5–10 cm, a marchew na talarki. Podsmaż całość lekko na oleju, zalej gorącym bulionem, dodaj passatę, zioła i gotuj ok. 30 minut. Następnie dodaj ryż i gotuj aż zmięknie. Po tym czasie dopraw zupę do smaku i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- Główka sałaty lodowej,
- 400g selera naciowego,
- Zielona papryka,
- Ogórek,
- Łyżka oliwek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sok z połowy limonki,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie: łodygi selera, oliwki oraz ogórka pokrój w cienkie plasterki, sałatę i paprykę pokrój w kostkę. Oliwę wymieszaj z sokiem z limonki oraz pieprzem i solą. Wymieszaj ze sobą składniki i polej sosem.
Składniki:
- Łodyga selera naciowego,
- Kiwi,
- Gruszka,
- Garść jarmużu,
- Sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: kiwi i gruszkę obierz, podziel łącznie z selerem na mniejsze części i zblenduj całość na gładką konsystencję. Wedle uznania można rozcieńczyć koktajl wodą.
Składniki:
- 2 pstrągi,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżeczki oregano,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie: piekarnik nastaw na 180ᴼC. Selera pokrój w plasterki. Pstrąga oczyść, osusz, a następnie natrzyj przyprawami. Środek natrzyj olejem i włóż po 2 gałązki rozmarynu. Zawiń rybę w folię i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut.
Podsumowując seler naciowy to warzywo dostarczające wielu witamin i składników mineralnych, jednocześnie charakteryzujące się bardzo niską wartością energetyczną, nie przekraczającą 100 kcal w 1 łodydze.Jego spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jest to składnik dostarczający lekko pikantnego aromatu, dlatego idealnie nadaje się jako dodatek urozmaicający wiele dań, jednak pamiętajmy o zachowaniu umiaru, gdyż biorąc pod uwagę jego zdolność do akumulacji azotanów, w większej ilości może być niebezpieczny.
Bardzo madre porady!!!!! Nauka nie poszla w las?aktualnie pije sok z selera naciowego wg Mariusza ” Odmladzanie na surowo”
Ciekawe informacje