bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

alergia na gluten u niemowląt
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Uczulenie na gluten jest tematem wartym uwagi, gdyż większość myli ją i stawia na równi z celiakią, która jest chorobą immunologiczną i przynosi zupełnie inne skutki w funkcjonowaniu organizmu, a co ważniejsze także w strukturze błony śluzowej jelita. Zagadnienie to jest istotne, gdyż dotyka coraz większą ilość osób, które niekiedy nie są świadome występowania uczulenia lub też nie łączą go z odczuwanymi objawami.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Uczulenie na gluten
  • Uczulenia na gluten u niemowląt
  • Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

Uczulenie na gluten

Uczulenie na gluten, inaczej mówiąc alergia na gluten, jest niczym innym jak po prostu nietolerancją białka ogólnie nazwanego glutenem. Gluten to mieszanina składająca się z gliadyny i gluteniny. Wiele osób mylnie łączy uczulenie na ten składnik z celiakią. Objawy co prawda są podobne, jednak w alergii, w porównaniu do choroby trzewnej, nie występuje uszkodzenie wyściółki jelita, a tym samym nie dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, zatem trawienie zachodzi prawidłowo, jednak z powodu nadwrażliwości na gluten, dochodzi do pojawienia się pewnych, charakterystycznych dolegliwości. Niestety czynniki warunkujące tę przypadłość nie są do końca poznane, dodatkowo nie ma badań naukowych, wskazujących zależność alergii na gluten i celiakii. Najczęściej uczulenie to diagnozuje się poprzez próbę eliminacji glutenu z diety przez określony czas (np. 2 tygodnie). W przypadku, kiedy pacjent po tym czasie, będzie odczuwał poprawę samopoczucia oraz ustąpienie symptomów, można wskazać nietolerancję glutenu jako powód.  Na ten moment nie ma badań, które mogłyby jednoznacznie zdiagnozować u pacjenta ową przypadłość. Co ciekawe, w porównaniu do celiakii, uczulenie to może ustąpić i nie musi trwać przez całe życie.

Uczulenia na gluten u niemowląt

Istotne jest to, że zarówno celiakia, jak i alergia na gluten są najczęściej rozpoznawane w wieku niemowlęcym, choć mogą ujawnić się w każdym wieku. Należy zwrócić szczególną uwagę na objawy występujące, czy też nie, po rozpoczęciu podawania dziecku produktów glutenowych, a więc tych składających się z pszenicy, owsa, żyta czy jęczmienia. Jeżeli cokolwiek zaniepokoi rodzica lub opiekuna malucha, natychmiast powinien zgłosić się do lekarza, by uniknąć rozwoju przypadłości. Co ciekawe dzieci bardzo często wyrastają z alergii na gluten, zatem ograniczenie produktów z jego zawartością, konieczne jest jedynie do pewnego momentu. Istotne jest także to, że objawy mogą pojawić się od razu po spożyciu posiłku zawierającego gluten lub też po kilku tygodniach/miesiącach, a nawet latach spożywania. Zdarza się także tak, że symptomy nie występują po niewielkiej ilości, jednak pojawiają się wraz z zwiększeniem spożywanej porcji. Najlepiej dokładnie obserwować dziecko i reagować na każde występujące anomalie. Należy pamiętać, że dieta bezglutenowa, a więc jedyne lekarstwo w alergii na gluten, to nie tylko wyeliminowanie pieczywa czy kasz i makaronów, jednocześnie zastępując je tymi bezglutenowymi. Gluten to składnik występujący w wielu innych produktach. Aby uniknąć wystąpienia objawów, należy stosować te surowce, które zawierają oświadczenie mówiące o tym, że nie zawierają glutenu. Jest to ważne z tego względu, że produkt teoretycznie bezglutenowy, mógł zostać nim zanieczyszczony i może wywołać symptomy u dziecka.

Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy

Zarówno alergia na gluten, jak i celiakia mają objawy bardzo zbliżone do siebie, dlatego ciężko jest zdiagnozować, które ze schorzeń dotyka pacjenta. Najlepiej w pierwszym etapie diagnostyki wyeliminować celiakię i wykonać próbę eliminacji tego białka z diety. Wśród podstawowych symptomów przypadłości wymienić można:

  • zmęczenie, pojawienie się cieni pod oczami,
  • bóle głowy i mięśni,
  • upośledzenie wzrastania,
  • wzdęcie brzuszka,
  • biegunki,
  • wymioty,
  • częste przeziębienia i infekcje,
  • wysypki skórne w okolicach pośladków, ud, części lędźwiowej kręgosłupa i kolan.

Niekiedy schorzenie może rozwijać się bezobjawowo i podstępnie, a niejakie „ujawnienie” jej ma miejsce w wieku dorosłym. W mleku kobiecym nie występuje gluten, dlatego alergia może pojawić się dopiero w okolicach 5–7 miesiąca, kiedy to dieta dziecka zostaje rozszerzona o niektóre produkty np. pieczywo czy kaszki, które zawierają białko to w swym składzie.

Podsumowując alergia na gluten jest coraz częściej rozpoznawanym schorzeniem dotykającym zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Ważna jest dokładna obserwacja organizmu i objawów występujących po spożyciu produktów, szczególnie w przypadku dzieci, u których trudniej zdiagnozować przypadłość po samych symptomach.

 

Literatura:

  1. D. Ierodiakonou, V. Garcia-Larsen, A. Logan i wsp.: „Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis.”, JAMA. 2016 Sep 20;316(11):1181-1192.
  2. R. Cherry, D. W. Thomas: „Żywienie niemowląt w sytuacjach szczególnych.”,Pediatria po Dyplomie, Sierpień 2009, Vol. 13 Nr 4.
  3. T. Greuter, S. Schmidlin, J. Lattmann, M. Stotz, R. Lehmann, J. Zeitz, M. Scharl, B. Misselwitz, D. Pohl, M. Fried, R. Tutuian, A. Fasano, A. M. Schoepfer, G. Rogler, L. Biedermann, S. R. Vavricka: „The perspective of celiac disease patients on emerging treatment options and non-celiac gluten sensitivity.”, Dig Liver Dis. 2017 Mar;49(3):268-272.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
alergia na gluten a celiakia

Alergia na gluten – objawy.…

Alergiczną reakcję na pokarm określa się jako niewłaściwą reakcję układu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków. Reakcje alergiczne różnią się gwałtownością przebiegu, w najcięższych… Czytaj dalej...
dieta bezglutenowa zasady jadłospis przepisy
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania…

Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    alergia nietolerancja pokarmowa
    Kobieta kicha wśród kwitnących drzew.
    alergia

    Jak radzić sobie z alergią na wiosnę?

    Mądre odżywianie w przypadku nietolerancji laktozy

    Hormon adrenaliny – działanie. Adrenalina na alergię

    kobalt w czym jest kobalt

    W czym jest kobalt? Uczulenie na kobalt

    uczulenie na czekoladę

    Uczulenie na czekoladę – objawy. Jak leczyć uczulenie na czekoladę?

    mąka z tapioki

    Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.