Syrop z buraka na kaszel. Jak zrobić syrop z buraka?
Aktualizacja: 25 czerwca, 2020
Syrop z buraka stanowi jedną z naturalnych kuracji stosowanych przez nasze babcie i mamy. Okazuje się niezwykle skuteczną metodą przynoszącą ulgę w przypadku uciążliwego kaszlu czy chrypki. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat jego leczniczych właściwości!
Syrop z buraka
Syrop z buraka to źródło wielu składników odżywczych. Większość z nich cechuje się właściwościami zarówno antyoksydacyjnymi, jak i przeciwzapalnymi. Dodatkowo wpływają one na wzmocnienie odporności organizmu, a nawet opóźniają procesy starzenia. Jeden z głównych składników tego produktu – betaina – odpowiada za jego aktywność bakteriostatyczną. Poza tym chroni ona białka i komórki organizmu, a także osłania narządy wewnętrzne. Co ciekawe, syrop z buraka jest bardzo bezpieczny i nieinwazyjny, dlatego zalecany jest zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży i dzieci. Ponadto znajdziemy w nim niezbędne składowe dla prawidłowego funkcjonowania każdego żywego organizmu, takie jak: kwas foliowy, witamina C, magnez, wapń, żelazo czy potas.
Syrop z buraka na kaszel
Syrop z buraka to cudowny płyn nadający się do stosowania zarówno jako lek w czasie trwania infekcji, jak i w celach profilaktycznych. Odnotowano, że regularne jego spożycie prowadzi do usprawnienia produkcji czerwonych krwinek w ustroju. Niesamowicie wpływa na wzmocnienie odporności, dzięki czemu hamuje rozwój infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Co więcej, skutecznie oczyszcza górne i dolne drogi oddechowe, przez co ułatwiają oddychanie. Okazuje się także przydatny w przypadku każdego rodzaju kaszlu – i suchego, i mokrego. Dzięki swoim właściwościom odkrztuszającym wspomaga usuwanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Pomocny jest również w łagodzeniu chrypki oraz bólu gardła.
Jak zrobić syrop z buraka?
Przygotowanie takiego syropu jest bardzo proste i szybkie. Należy przygotować jednego buraka czerwonego, którego trzeba obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Następnie starte warzywo umieszcza się w miseczce i dodaje 2 łyżeczki miodu. Zastosować można także cukier, jednak miód bogatszy jest w składniki odżywcze i dodatkowo wspomaga odporność. W dalszej kolejności trzeba wszystko dokładnie wymieszać, a potem podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Istotne jest niedoprowadzenie do zagotowania. W temperaturze wrzenia większość składników odżywczych traci swe lecznicze właściwości. Istnieje również metoda przygotowania syropu niewymagająca podgrzewania. Wówczas należy oczyścić, obrać, a następnie pokroić na małe kawałki warzywo i je rozdrobnić (najlepiej przy pomocy blendera lub sokowirówki) oraz przecedzić. Uzyskany płyn warto dosłodzić miodem.
Podsumowując, syrop z buraka to produkt niebywale bogaty w składniki o działaniu leczniczym, oddziałujący głównie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Z tego względu skuteczny jest zarówno w terapii infekcji górnych dróg oddechowych, jak i w celach profilaktycznych. Co istotne, jest to surowiec całkowicie bezpieczny i nieinwazyjny, dlatego też zalecany jest dla kobiet w ciąży i dzieci.
Poznaj więcej przepisów wykorzystujących buraczki!
Literatura:
Mikołajczyk-Bator K., Czyżniejewski M., Katedra Przyrodniczych Podstaw, Saponiny triterpenowe buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) jako źródło związków o działaniu antyoksydacyjnym, 2016.