bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lubczyk – właściwości, nasiona, korzeń. Nalewka z lubczyku

Lubczyk – właściwości, nasiona, korzeń. Nalewka z lubczyku

lubczyk nalewka z lubczyku właściwości lubczyku
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Lubczyk to roślina traktowana głównie jako przyprawa, która urozmaica smak wielu dań, m.in. mięs czy sosów. Jego właściwości zdrowotne są mało znane i niestety niedoceniane. Skuteczność wykazuje zarówno w obrębie przewodu pokarmowego, jak i moczowego. Według niektórych doniesień działa nawet jako afrodyzjak. Więcej szczegółów dotyczących tej charakterystycznej rośliny w artykule.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Lubczyk
  • Właściwości lubczyku
  • Nasiona i korzeń lubczyku
  • Nalewka z lubczyku

Lubczyk

Lubczyk jest rośliną wieloletnią z rodziny Baldaszkowatych. Jego pochodzenie nie jest dokładnie określone, przypuszcza się, że jego rodzimym krajem jest Iran. Obecnie jest bardzo popularny i uprawiany na terenach całego świata, zarówno na plantacjach zielarskich, jak i w ogródkach działkowych oraz przydomowych. Rozwijając się osiąga długość do 2 m. Charakteryzuje się zapachem przypominającym selery, a według niektórych uważana jest za naturalną „maggie”. Jako surowiec leczniczy stosuje się korzeń oraz owoc lubczyku.

Właściwości lubczyku

Według badań lubczyk charakteryzuje się lekkim działaniem moczopędnym. Ilość wydalanego moczu nie wzrasta znacznie, jednak istotnie zwiększa się w nim liczba jonów chloru, potasu i sodu, a nawet kwasu moczowego. Przypuszcza się, że przyspiesza filtrację kłębuszkową i ułatwia przepływ krwi przez naczynia nerkowe. Dodatkowo wykazuje aktywność rozkurczową na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i w nieco mniejszym stopniu układu moczowego. Wpływa na przywrócenie prawidłowego napięcia mięśniówki jelit, a nawet właściwego rytmu perystaltyki. Przeciwdziała także wzdęciom i ułatwia usuwanie gazów z jelit. Roślina ta pełni funkcję rozluźniającą mięśnie gładkie dróg żółciowych, jednocześnie ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Ponadto poprzez pobudzenie czynności wydzielniczych żołądka, wspomaga trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmów. Zgodnie z doniesieniami, jest niezwykle skuteczny w zaburzeniach miesiączkowania, szczególnie spowodowanych stanami skurczowymi w obrębie narządów rodnych. Co ciekawe wywiera pozytywny wpływ na procesy fermentacyjne, dzięki działaniu bakteriobójczemu na bakterie saprofityczne, znajdujące się w przewodzie pokarmowym. W medycynie ludowej Europejczyków słynny jest jako środek wzmagający popęd płciowy.

Nasiona i korzeń lubczyku

Korzeń lubczyku jest bardzo często stosowany i wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych. Wykazuje skuteczność w stanach zapalnych dróg moczowych, a także w kamicy moczanowej. Dodatkowo polecany jest w chorobach serca, jak również jako środek wiatropędny. Ważne jest to szczególnie u osób starszych, u których dzięki obniżeniu nacisku jelit na przeponę, ułatwia pracę serca. Co więcej wykorzystywany jest jako surowiec łagodzący nieżyty przewodu pokarmowego i wzmagający wydzielanie żółci. Nasiona ziela są rzadziej stosowane, głównie jako środek aromatyzujący do wypieku chleba, przygotowywania zup, sosów, mięs czy słodkiej herbaty z miodem. Wykazują głównie funkcje zwiększające wydalanie moczu i oczyszczające, a także uspokajające i przeciwdrgawkowe.

Nalewka z lubczyku

Najczęściej przygotowuje się ją z korzenia lubczyku, gdyż w nim występuje największe skoncentrowanie składników odżywczych.

Przepis na nalewkę z lubczyku

Składniki:

  • 50g korzenia lubczyku
  • Pół litra spirytusu 70%

Przygotowanie: w litrowym słoiku lub butelce umieść wysuszony korzeń (może być sproszkowany) i zalej alkoholem. Naczynie zakręć i wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw całość w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni. Pamiętaj by codziennie wstrząsać butelką/słojem. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Należy ją spożywać 3–4 razy w ciągu dnia, w ilości 1 łyżeczki rozcieńczonej odrobiną wody.

rozwiń

Podsumowując lubczyk jest ziołem doskonale wszystkim znanym, dodawanym do zup, mięs i sosów. Mało kto zna jego zdrowotne oddziaływanie na organizm, a szkoda, gdyż wpływa korzystnie na różnorodne partie organizmu. Jego charakterystyczny smak powoduje, że spożywanie jego przetworów to łączenie przyjemnego z pożytecznym.

 

Literatura:

  1. A. Ożarowski, W. Jaroniewski: „ Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie.”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
  2. A. Ożarowski: „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy.”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1982.
  3. J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne (Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Natka pietruszki – właściwości, wartości…

Wszystkim znana, ale często niedoceniana i zapomniana w codziennej diecie. Wystarczy jej bardzo niewiele, aby dostarczyć niezbędnych substancji regulujących pracę organizmu. Poznajmy właściwości lecznicze natki z pietruszki. Czytaj dalej...

Seler naciowy. Właściwości, witaminy i…

Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie nadaje się do sporządzania sosów lub jako dodatek do sałatek. Kojarzony jest ze zdrową kuchnią i dobrym samopoczuciem. Jakie posiada… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Medycyna naturalna

    przyprawy Zioła na układ pokarmowy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    Kłącze perzu – właściwości. Jakie zastosowanie ma korzeń perzu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.