bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw

Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw

zielone warzywa zielone koktajle
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć wiele gatunków i odmian, jednak ciekawy jest ich podział ze względu na barwę, gdyż odpowiadają za nią specyficzne związki o znaczeniu prozdrowotnym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zielone warzywa
  • Koktajle zielone – przepisy

Zielone warzywa

Do ich królestwa zaliczamy szeroką gamę produktów, wśród nich znajduje się np.: kapusta, brukselka, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, jak również jarmuż. Zielone warzywa są polecane w wielu schorzeniach, m.in. w nowotworach. W ich składzie wyróżnić można  np. glukozynolany, odpowiadające właśnie za ich barwę. Zgodnie z współczesnymi badaniami, wpływają one na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, płuc i żołądka, a także piersi czy szyjki macicy. Przypuszcza się, że działają one poprzez blokowanie enzymów modyfikujących metabolizm hormonów sterydowych, mających charakter kancerogenny. Dodatkowo wykazują aktywność ochronną przed uszkodzeniami oksydacyjnymi DNA. Ponadto glukozynolany zawarte w tych roślinach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a nawet biorą udział w protekcji komórek przed stresem oksydacyjnym.

Koktajle zielone – przepisy

Koktajle przygotowane z zielonych warzyw dostarczają naszemu organizmowi szeregu wartości. Danie takie nie tylko jest łatwe w przygotowaniu, ale także zajmuje bardzo mało czasu. Może sobie na niego pozwolić osoba pracująca czy żyjąca w biegu, popijając zdrowy koktajl zamiast soku pełnego cukru i niezdrowych dodatków. Poniżej podaję kilka propozycji na koktajle pełne zieleni.

Przepis na koktajl z jarmużem

Składniki:

  • Kilka liści jarmużu
  • Jabłko
  • Pół łodygi selera
  • Pół banana
  • Łyżka posiekanej pietruszki
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: jabłko i banana obierz i pokrój na mniejsze części. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.

rozwiń
Przepis na zielony koktajl z awokado

Składniki:

  • 3 liście jarmużu
  • Pół awokado
  • Jabłko
  • Pół cytryny
  • Łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie: po obraniu jabłka i awokado, pokrój je na mniejsze części. Z cytryny wyciśnij sok. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.

rozwiń
Przepis na zielony koktajl z imbirem i szpinakiem

Składniki:

  • Gruszka
  • 2 szklanki szpinaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie: po obraniu gruszki, pokrój ją na mniejsze części. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.

rozwiń
Przepis na koktajl z zielonym ogórkiem

Składniki:

  • Duży ogórek zielony
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Jabłko
  • Garść liści jarmużu
  • Cienki pasek imbiru

Przygotowanie: po obraniu jabłka i ogórka, pokrój je na mniejsze części, a imbir zetrzyj na tarce. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu, lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.

rozwiń

Podsumowując zielone warzywa to bogactwo składników zapewniających dobre samopoczucie i zdrowie na lata. Istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których prym wiodą właśnie te rośliny, ale wśród nich możemy znaleźć także koktajle, które bez zbędnych trudności szybko przygotujemy i będziemy mogli cieszyć się smakiem gdziekolwiek, na spacerze, w pracy, szkole czy na uczelni. Warto skorzystać z dobra, które nam oferują i włączyć je do naszej diety w większej ilości.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
odchudzające smoothie
koktajle

Odchudzające Smoothie – jak komponować…

Czy dietetyczne smoothie rzeczywiście odchudzają i oczyszczają organizm z toksyn? Sprawdź w jaki sposób komponować pyszne koktajle. Czytaj dalej...

Znaczenie kolorów warzyw i owoców…

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej... Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    koktajle przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.