Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć wiele gatunków i odmian, jednak ciekawy jest ich podział ze względu na barwę, gdyż odpowiadają za nią specyficzne związki o znaczeniu prozdrowotnym.
Zielone warzywa
Do ich królestwa zaliczamy szeroką gamę produktów, wśród nich znajduje się np.: kapusta, brukselka, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, jak również jarmuż. Zielone warzywa są polecane w wielu schorzeniach, m.in. w nowotworach. W ich składzie wyróżnić można np. glukozynolany, odpowiadające właśnie za ich barwę. Zgodnie z współczesnymi badaniami, wpływają one na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, płuc i żołądka, a także piersi czy szyjki macicy. Przypuszcza się, że działają one poprzez blokowanie enzymów modyfikujących metabolizm hormonów sterydowych, mających charakter kancerogenny. Dodatkowo wykazują aktywność ochronną przed uszkodzeniami oksydacyjnymi DNA. Ponadto glukozynolany zawarte w tych roślinach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a nawet biorą udział w protekcji komórek przed stresem oksydacyjnym.
Koktajle zielone – przepisy
Koktajle przygotowane z zielonych warzyw dostarczają naszemu organizmowi szeregu wartości. Danie takie nie tylko jest łatwe w przygotowaniu, ale także zajmuje bardzo mało czasu. Może sobie na niego pozwolić osoba pracująca czy żyjąca w biegu, popijając zdrowy koktajl zamiast soku pełnego cukru i niezdrowych dodatków. Poniżej podaję kilka propozycji na koktajle pełne zieleni.
Składniki:
- Kilka liści jarmużu
- Jabłko
- Pół łodygi selera
- Pół banana
- Łyżka posiekanej pietruszki
- Łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie: jabłko i banana obierz i pokrój na mniejsze części. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.
Składniki:
- 3 liście jarmużu
- Pół awokado
- Jabłko
- Pół cytryny
- Łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie: po obraniu jabłka i awokado, pokrój je na mniejsze części. Z cytryny wyciśnij sok. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.
Składniki:
- Gruszka
- 2 szklanki szpinaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie: po obraniu gruszki, pokrój ją na mniejsze części. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.
Składniki:
- Duży ogórek zielony
- 3 łodygi selera naciowego
- Jabłko
- Garść liści jarmużu
- Cienki pasek imbiru
Przygotowanie: po obraniu jabłka i ogórka, pokrój je na mniejsze części, a imbir zetrzyj na tarce. Całość należy zblendować na gładką masę. Wedle uznania koktajl można spożywać w formie lekko gęstego a’la musu, lub rozrzedzić koktajl, poprzez dodanie wody lub mleka.
Podsumowując zielone warzywa to bogactwo składników zapewniających dobre samopoczucie i zdrowie na lata. Istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których prym wiodą właśnie te rośliny, ale wśród nich możemy znaleźć także koktajle, które bez zbędnych trudności szybko przygotujemy i będziemy mogli cieszyć się smakiem gdziekolwiek, na spacerze, w pracy, szkole czy na uczelni. Warto skorzystać z dobra, które nam oferują i włączyć je do naszej diety w większej ilości.