Kasztanowiec – maść, liść, właściwości kasztanów. Na co pomaga nalewka z kasztana?

kasztanowiec nalewka z kasztanów właściwości kaztanów
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Kasztanowiec jest drzewem ozdobnym, który często wznosi się wzdłuż parkowych uliczek lub ścieżek. Niewiele osób wie, że jest to także surowiec przynoszący niezwykłe korzyści zdrowotne, jak i kosmetyczne. Stosowany był od dawna, nawet przez samą Marię Skłodowską-Curie, która stosowała maść na żylaki właśnie z udziałem jego owoców. O pozostałych właściwościach tej rośliny przeczytasz w artykule.

Kasztanowiec

Kasztanowiec to drzewo z rodziny Kasztanowatych, pochodząca z Grecji, Iranu oraz południowej części Azji Mniejszej. W Polsce występuje głównie jako roślina ozdobna, dlatego często można spotkać ją w parkach, wzdłuż dróg i alei. Charakteryzuje się gęstą i szeroką koroną oraz siedmiopalczastymi liśćmi. Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się głównie liście, nasienie, korę, kwiat, a także niedojrzały owoc. Istotne jest, by nie stosować go przy nadwrażliwości czy niewydolności nerek, jak również na otwarte rany i w przypadku kobiet w ciąży i karmiących.

Właściwości kasztanów

Jego właściwości są szerokie. Potwierdzono jego skuteczność w leczeniu stanów zapalnych naczyń krwionośnych, a także żylaków (podudzi oraz odbytu). Co ciekawe zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, wzmacnia je, a nawet wpływa na przywrócenie ich elastyczności. Dodatkowo zwiększa napięcie ścian żył, uszczelniając ściany naczyń włosowatych i doprowadza ich przepuszczalność do normalnego stanu. Istotne jest to, że kasztanowiec jest inhibitorem niektórych enzymów, których aktywność stwierdzona jest u pacjentów z żylakami. Warto zastosować surowiec ten w stanach pourazowych i pooperacyjnych. Poza tym wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Zgodnie z badaniami naukowymi ulepsza krążenie obwodowe oraz ukrwienie skóry i narządów zbudowanych z mięśni gładkich. Według niektórych doniesień przynosi pomyślne efekty w przypadku przerostu gruczołu krokowego i zaburzeń z tym związanych. Zawartość saponin powoduje, że pełni także funkcje wykrztuśne, nawet u nałogowych palaczy.

Liść kasztanowca

Są stosunkowo rzadko stosowane, głównie wykorzystuje się korę oraz owoce kasztanowca. Ze względu na obecność wielu związków aktywnych, t.j. kumaryny, saponiny, flawonoidy i garbniki, liście kasztanowca cechują się działaniem przeciwbakteryjnym. Dodatkowo wywierają korzystny wpływ na przewód pokarmowy, wykazując aktywność rozkurczową i przeciwbakteryjną, a nawet łagodnie zapierającą. W mniejszym stopniu oddziałują również na układ krwionośny poprzez usprawnianie krążenia obwodowego, poprawę elastyczności ścian naczyń krwionośnych i przeciwdziałając zastojom żylnym. Sprawia to, że są dobrym lekiem na żylaki, a nawet hemoroidy.

Maść z kasztanowca

Maść ta wykazuje największą skuteczność w zapobieganiu zastojom żylnym i obrzękom, co sprawia, że idealnie wspomaga leczenie żylaków, zarówno kończyn dolnych, jak i odbytu. Działa również profilaktycznie w tej przypadłości, dlatego warto ją stosować, w przypadku skłonności do tej dolegliwości. Jej właściwości znała już sama Maria Skłodowska-Curie, która po ciąży wcierała ją codziennie w swoje nogi.

Przepis na maść z kasztanowca

Składniki:

  • Rozdrobnione kasztany
  • 40% alkohol
  • Wazelina kosmetyczna

Przygotowanie: alkohol rozgrzej do ok. 60 stopni C i zalej nim kasztany (w proporcji 3:1). Całość należy odstawić na kilka dni. Po tym czasie w kąpieli wodnej wymieszać należy powstały intrakt z wazeliną, w ilości takiej, by maść była jak najwygodniejsza w użyciu. Takim preparatem należy nacierać nogi.

rozwiń

Nalewka z kasztanów

Nalewka z kasztanów wpływa na usprawnianie przepływu krwi. Dodatkowo przeciwdziała żylakom i obrzękom, a także wykazuje skuteczność w bólu mięśni i stawów, w tym celu warto nacierać płynem bolące miejsce.

Przepis na nalewkę z kasztanów

Składniki:

  • Kilkanaście dojrzałych kasztanów
  • Szklanka przegotowanej, chłodnej wody
  • Pół litra spirytusu

Przygotowanie: kasztany zalej wodą i spirytusem w zamykanym  naczyniu, a następnie odstaw całość na miesiąc. Pamiętaj by od czasu do czasu wstrząsać słojem. Po tym czasie płyn należy przecedzić i przechowywać w lodówce. Najlepiej pić po 5 kropli nalewki w kieliszku wody, ok. 3 razy w ciągu dnia.

rozwiń

Podsumowując kasztanowiec jest drzewem dającym wiele surowców skutecznych nie tylko w kosmetyce, ale również w lecznictwie. Oprócz walki z żylakami, usprawnia ukrwienie skóry, a także wpływa pozytywnie na układ krążenia, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i polepszając ich elastyczność. Warto pamiętać, że nie jest to produkt dla każdego i występują wyjątki, kiedy nie można go stosować. Poza nielicznymi przypadkami, każdy może cieszyć się dobrodziejstwem, jakie nam oferuje.

Literatura:

  1. A. Ożarowski, W. Jaroniewski: „ Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie.”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
  2. A. Skarżyński: „Zioła czynią cuda.”, Agencja Wydawnicza Comes, Warszawa, 1994.
  3. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok: „Fitoterapia i leki roślinne.”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007.
  4. J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne (Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Nie skuteczna.

  2. jak stosowac napar z owocow kasztana ,kupiłam ale nie ma przepisu jak stosowac jest tylko przepis jak zaparzać.Doczytałam sie ze kasztan jest tujacy .

  3. Na początku jest napisane iż wykorzystuje się także niedojrzały owoc kasztanowca a w waszym przepisie na nalewkę ma być dojrzały owoc.
    Więc?
    Lepiej zrobić nalewkę z zielonych kasztanów czy brązowych?

    1. Leon to dobre pytanie wiec redakcjo jak to jest KTORE KASZTANY SA LEPSZE????

      1. Nalewkę przygotowuje się z niedojrzałych kasztanów.
        Kolczasta osłonka musi być połączona z zielonym jeszcze kasztanem
        Daje się ona kroić w całości. W zależności od potrzeb kroimy kika lub kilkanaście „zielonych” kasztanów w osłonce i zalewamy je alkoholem. Może być spirytus.
        Odstawiamy na parę tygodni w ciemne miejsce, co jakiś czas mieszamy.
        Tak uzyskany środek ma wielorakie zastosowanie.
        Ja stosuję na niestrawności i „bóle brzucha”.
        Pozdrawiam serdecznie i DUŻO ZDROWIA !!!

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *