bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?

Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?

grzane wino, na przeziębienie właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 11 marca, 2025

Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Grzane wino
  • Grzane wino na przeziębienie
  • Przepis na grzane wino

Grzane wino

Jest to nic innego jak czerwone wino, dowolnego rodzaju, podgrzane z dodatkiem przypraw. Charakterystyczny jest jego wpływ na organizm człowieka, ponieważ poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych wpływa korzystnie na pracę serca, przez co je chroni oraz wzmacnia. Dodatkowo zapobiega występowaniu różnych chorób i zawałów serca, czy miażdżycy tętnic. Ponadto udowodniono jego oddziaływanie na poziom cholesterolu, znacząco obniżające stężenie frakcji LDL w ustroju. Dzięki przeciwzapalnej funkcji wzmaga zwalczanie infekcji, a także poprawia trawienie. Wpływa na uspokojenie, łagodzenie stresu, a tym samym wspomaga leczenie depresji. Istnieją przesłanki o korzystnym działaniu na chorobę Alzheimera. Dodatkowo jego właściwości pogłębiane są przez dodatki, które nie tylko uatrakcyjniają walory sensoryczne, ale również wzmacniają i poszerzają zdolności lecznicze.

przyprawy do grzanego wina

Przyprawy do grzanego wina uatrakcyjniają walory sensoryczne i wzmacniają właściwości lecznicze.

 

Przyprawy – najczęstszymi dodatkami do tzw. „grzańców” są goździki, cynamon oraz miód. Coraz częściej także można spotkać składniki takie jak imbir czy plaster pomarańczy, a także szafran.

  • Miód – podobnie jak grzane wino, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu LDL na koszt frakcji HDL. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji i chorób. Charakterystyczną funkcją tego składnika jest jego aktywność przeciwutleniająca, dzięki której zapobiega cukrzycy, rozwojowi nowotworów, chorób serca czy demencji starczej i choroby Alzheimera.

  • Cynamon – to jedna z najdłużej znanych przypraw na świecie. Jego działanie rozgrzewające, pobudzające trawienie oraz poprawiające krążenie stosowane jest od wieków. Cechuje się także zdolnością przeciwzapalną i przeciwmiażdżycową, poprzez wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

  • Goździki – podobnie jak poprzedni surowiec korzystnie oddziałuje na problemy trawienne. Odnotowuje się także ich przeciwzapalne i zapobiegające nowotworom właściwości.

  • Imbir – znany jest ze swoich właściwości ułatwiających trawienie. Bardzo często podawany jest kobietom ciężarnym w celu uśmierzenia nudności. Ponadto leczy migreny oraz przeziębienia, a także łagodzi bóle menstruacyjne i poprawia krążenie krwi.

  • Pomarańcza – dodawana jest w celu poprawy smaku napoju. Zawiera dużą ilość witaminy C, ale najważniejszym jej zadaniem jest uwydatnienie słynnego, korzennego aromatu wina.

  • Szafran – działa silnie przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu i zapobiega rozwojowi nowotworów.

Grzane wino na przeziębienie

Ma tu zastosowanie nie tylko silnie rozgrzewające działanie napoju, ale również moczopędne i wypotliwe. Wspomaga walkę organizmu z przeziębieniem oraz chroni ustrój przed rozwojem infekcji. Poza tym poprawia nastrój i funkcje układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że lepiej spożywać je w zaciszu domowym niż na zewnątrz, ponieważ silnie rozszerza naczynia krwionośne, powodując szybkie ogrzanie, ale także nagłe ochłodzenie. Z tego względu o wiele przydatniejsza będzie w chłodny wieczór pod kocem, aniżeli w zimne wypady na spacery. Warto wspomnieć także o odwadniającym działaniu grzanego wina, dlatego w przypadku jego stosowania, należy uzupełniać niedobory płynów i wypijać co najmniej 2,5 l w ciągu dnia.

Przepis na grzane wino

Przygotowanie grzanego wina jest naprawdę proste i niewymagające. Wystarczy przygotować składniki, podgrzać i cieszyć się wspaniałym aromatem.

Przepis na grzane wino

Składniki:

  • butelka czerwonego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 100 ml miodu
  • pół pomarańczy
  • plaster imbiru

Przygotowanie: skórkę z pomarańczy zetrzyj, a z pozostałego owocu wyciśnij sok. Całość dodaj do garnka razem z winem i przyprawami (imbir zetrzyj na tarce). Gotuj (nie doprowadzając do wrzenia) ok. 5–10 minut by wszystko dobrze się połączyło.

rozwiń

Podsumowując grzane wino to nie tylko dobre wyjście z jesiennej chandry, ale także wspomagające odporność czy walkę z nowotworami i chorobami serca. Poza tym ten korzenny aromat wprowadzi nas w nastrój pięknej, nadchodzącej jesieni, a także następujących po niej świąt.

Literatura:

I. Mudnić, D. Budimir:”Thermally Treated Wine Retains Vasodilatory Activity in Rat and Guinea Pig Aorta.” Journal of Cardiovascular Pharmacology. 57(6):707-711, JUN 2011.

A. Koszowska, A. Dittfeld, J. Nowak, K. Ziora: „Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi”, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2013, Vol. 16, No. 2, 79-84

J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne.(Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
Paulina Chrzan , Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
przeziębienie

Miód, czosnek, cytryna – na…

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie? Czytaj dalej...
odporność

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć.… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odporność i infekcje > wino

    przeziębienie wino

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    110
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
    9
    alkohol

    Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Sposoby na przeziębienie. Babcine metody

    czosnek w ciąży na przeziębienie mleko z czosnkiem
    czosnek

    Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.