Grzane wino – przyprawy, na przeziębienie. Jak zrobić grzane wino?
Grzane wino jest napojem znanym ze swoich cennych właściwości już przez starożytnych Rzymian. Chętnie pijane jest szczególnie w dni deszczowe lub zimą, a także w celu poradzenia sobie z objawami przeziębienia. Jego lecznicze działanie ma jednak szersze spektrum, nie tylko wspomagające leczenie grypy.
Grzane wino
Jest to nic innego jak czerwone wino, dowolnego rodzaju, podgrzane z dodatkiem przypraw. Charakterystyczny jest jego wpływ na organizm człowieka, ponieważ poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych wpływa korzystnie na pracę serca, przez co je chroni oraz wzmacnia. Dodatkowo zapobiega występowaniu różnych chorób i zawałów serca, czy miażdżycy tętnic. Ponadto udowodniono jego oddziaływanie na poziom cholesterolu, znacząco obniżające stężenie frakcji LDL w ustroju. Dzięki przeciwzapalnej funkcji wzmaga zwalczanie infekcji, a także poprawia trawienie. Wpływa na uspokojenie, łagodzenie stresu, a tym samym wspomaga leczenie depresji. Istnieją przesłanki o korzystnym działaniu na chorobę Alzheimera. Dodatkowo jego właściwości pogłębiane są przez dodatki, które nie tylko uatrakcyjniają walory sensoryczne, ale również wzmacniają i poszerzają zdolności lecznicze.
Przyprawy – najczęstszymi dodatkami do tzw. „grzańców” są goździki, cynamon oraz miód. Coraz częściej także można spotkać składniki takie jak imbir czy plaster pomarańczy, a także szafran.
-
Miód – podobnie jak grzane wino, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom cholesterolu LDL na koszt frakcji HDL. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji i chorób. Charakterystyczną funkcją tego składnika jest jego aktywność przeciwutleniająca, dzięki której zapobiega cukrzycy, rozwojowi nowotworów, chorób serca czy demencji starczej i choroby Alzheimera.
-
Cynamon – to jedna z najdłużej znanych przypraw na świecie. Jego działanie rozgrzewające, pobudzające trawienie oraz poprawiające krążenie stosowane jest od wieków. Cechuje się także zdolnością przeciwzapalną i przeciwmiażdżycową, poprzez wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
-
Goździki – podobnie jak poprzedni surowiec korzystnie oddziałuje na problemy trawienne. Odnotowuje się także ich przeciwzapalne i zapobiegające nowotworom właściwości.
-
Imbir – znany jest ze swoich właściwości ułatwiających trawienie. Bardzo często podawany jest kobietom ciężarnym w celu uśmierzenia nudności. Ponadto leczy migreny oraz przeziębienia, a także łagodzi bóle menstruacyjne i poprawia krążenie krwi.
-
Pomarańcza – dodawana jest w celu poprawy smaku napoju. Zawiera dużą ilość witaminy C, ale najważniejszym jej zadaniem jest uwydatnienie słynnego, korzennego aromatu wina.
-
Szafran – działa silnie przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu i zapobiega rozwojowi nowotworów.
Grzane wino na przeziębienie
Ma tu zastosowanie nie tylko silnie rozgrzewające działanie napoju, ale również moczopędne i wypotliwe. Wspomaga walkę organizmu z przeziębieniem oraz chroni ustrój przed rozwojem infekcji. Poza tym poprawia nastrój i funkcje układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że lepiej spożywać je w zaciszu domowym niż na zewnątrz, ponieważ silnie rozszerza naczynia krwionośne, powodując szybkie ogrzanie, ale także nagłe ochłodzenie. Z tego względu o wiele przydatniejsza będzie w chłodny wieczór pod kocem, aniżeli w zimne wypady na spacery. Warto wspomnieć także o odwadniającym działaniu grzanego wina, dlatego w przypadku jego stosowania, należy uzupełniać niedobory płynów i wypijać co najmniej 2,5 l w ciągu dnia.
Przepis na grzane wino
Przygotowanie grzanego wina jest naprawdę proste i niewymagające. Wystarczy przygotować składniki, podgrzać i cieszyć się wspaniałym aromatem.
Składniki:
- butelka czerwonego wina
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- 100 ml miodu
- pół pomarańczy
- plaster imbiru
Przygotowanie: skórkę z pomarańczy zetrzyj, a z pozostałego owocu wyciśnij sok. Całość dodaj do garnka razem z winem i przyprawami (imbir zetrzyj na tarce). Gotuj (nie doprowadzając do wrzenia) ok. 5–10 minut by wszystko dobrze się połączyło.
Podsumowując grzane wino to nie tylko dobre wyjście z jesiennej chandry, ale także wspomagające odporność czy walkę z nowotworami i chorobami serca. Poza tym ten korzenny aromat wprowadzi nas w nastrój pięknej, nadchodzącej jesieni, a także następujących po niej świąt.
Literatura:
I. Mudnić, D. Budimir:”Thermally Treated Wine Retains Vasodilatory Activity in Rat and Guinea Pig Aorta.” Journal of Cardiovascular Pharmacology. 57(6):707-711, JUN 2011.
A. Koszowska, A. Dittfeld, J. Nowak, K. Ziora: „Pszczoły i ich produkty – znaczenie dla zrównoważonego rozwoju roślin, zwierząt i ludzi”, Medycyna Środowiskowa – Environmental Medicine 2013, Vol. 16, No. 2, 79-84
J. Muszyński: „Ziołolecznictwo i leki roślinne.(Fytoterapia).”, Wydawnictwo Prawnicze i Naukowe, Warszawa, 1951.