Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Wówczas gdy w drogach moczowych zgromadzą się nierozpuszczalne złogi kryształków bądź osadów rozmaitych substancji chemicznych: kwasu moczowego, cystyny, soli wapnia: fosforanów i szczawianów, a ich stężenie przekroczy próg rozpuszczalności, w organizmie rozwija się stan chorobowy nazywany powszechnie kamicą nerkową. Samo przesycenie moczu substancjami zdolnymi do krystalizacji nie wystarcza do pojawienia się kamieni w drogach moczowych, bowiem czynnikiem sprawczym odpowiedzialnym za rozwój choroby jest brak równowagi pomiędzy aktywatorami a inhibitorami krystalizacji.

Podczas gdy stężenie glukozy w osoczu krwi spadnie poniżej normy (< 50–55 mg/dl), a wraz z nim wystąpią charakterystyczne symptomy neuroglikopenii to znak, iż mamy do czynienia z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Choć stan niedocukrzenia jest charakterystyczny dla osób z cukrzycą, ta postać hipoglikemii może dotknąć nie tylko diabetyków.

Wiosną zachwyca pięknem białych bądź bladoróżowych kwiatów, jesienią zaś czerwienią owoców wzbogaca krajobraz pól, bezdroży, parków i ogrodów… Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż Crataegus sp. w kulturze Zachodu od setek lat uznawany jest za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych.

Ryby jako „pokarm dla mózgu”, z uwagi na obecność niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezwykle istotnym elementem codziennego jadłospisu. W Morzu Bałtyckim żyje wiele gatunków ryb, które przygotowywane na rozmaite sposoby mogą stać częścią naszego menu…

Dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, podróżnik mleczowaty … to tylko nieliczne nazwy znanej, choć nie do końca docenianej w naszym kraju rośliny z rodziny Asteraceae. Charakterystycznie ułożone w rozetę liście, intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu tworzą puszysty aparat lotny nazywany powszechnie dmuchawcem, szczególnie wiosną stanowią niebanalną część polskiego krajobrazu.

Majeran ogrodowy, majoran, marjanek, lebiodka majerankowa, ziele kiełbasiane, kiełbaśnik, kołdunowe ziele…, albo po prostu majeranek, z pewnością zadomowił się w niejednej kuchni, a jego lecznicze właściwości wykorzystywano niemalże od zarania dziejów. Już w starożytnej Grecji Origanum majorana L. syn. Majorana hortensis uznawano za ziele bóstwa wegetacji i wiosennego odrodzenia przyrody, zaś w okresie średniowiecza stosowano go jako antidotum na ukąszenia i jad skorpionów.

Nagle pojawiające się na skórze twarzy bolące wykwity trądzikowe z pewnością naruszają komfort życia niejednej przedstawicielki płci żeńskiej. Choć schorzenie to jest przeważnie kojarzone z okresem dojrzewania, w ostatnich latach obserwuje się coraz więcej przypadków występowania tzw. późnych postaci trądziku u kobiet.

Gdy wystąpią niespecyficzne, niepokojące nas objawy ze strony przewodu pokarmowego, a lekarz badaniem endoskopowym i histopatologicznym potwierdzi diagnozę, można wówczas mówić o wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

Jabłka z uwagi na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy nadal pozostają cennym surowcem nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również farmaceutycznego i kosmetycznego. Wśród kilkunastu tysięcy odmian (antonówka, champion, gala, genewa, papierówka, piros, rubin, szara reneta) każdy nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie taką, która zaspokoi jego kubki smakowe, dodając odrobiny zdrowia.

Właściwości prozdrowotne produktów zawierających żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej znano i z powodzeniem wykorzystywano już od czasów starożytnych, podstawy naukowe zaś zostały stworzone dopiero w wieku XX przez rosyjskiego naukowca Miecznikowa, który powiązał zdumiewająco dobrą kondycję zdrowotną chłopów bułgarskich z codziennym spożywaniem napoju fermentowanego zawierającego szczepy Lactobacillus acidophilus.