Opinie
Napisz swoją opinię
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Smak i cenne właściwości mlecznych napojów fermentowanych znano już od czasów starożytnych. Na przestrzeni wieków trafiały one na stoły niemalże wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Choć w naszym kraju największą popularność zyskały kefir, jogurt czy maślanka, to warto przyjrzeć się nieco bliżej także innym napojom fermentowanym.
Kefir wodny to mniej znany napój fermentowany, którego nazwa odnosi się zarówno do głównego surowca, jak i sposobu fermentacji. Do jego otrzymania niezbędny jest około 10% wodny roztwór sacharozy, w którym zanurza się tzw. ziarna kefirowe. Takie ziarna o specyficznym kształcie i strukturze znane są pod nazwami: kryształy japońskie, algi japońskie, „tibicos”, „California bees”. Warto jednak podkreślić, iż mikroflora kefiru wodnego nie ma nic wspólnego z dobrze znanymi społeczeństwu algami morskimi, ale wedle aktualnych doniesień pochodzi ona z Meksyku, gdzie rozwija się w niektórych gatunkach kaktusów. W procesie fermentacji cukier ulega przemianie do kwasu mlekowego, niewielkich ilości kwasu octowego, a także dwutlenku węgla i alkoholu. Kefir wodny przygotowuje się zazwyczaj przy wykorzystaniu metod domowych, stąd też skala jego produkcji nie przekracza kilkunastu litrów.
Kryształy kefirowe, kształtem przypominające kruche kryształy, łatwo barwią się pod wpływem soków zawartych w owocach.
Właściwości kefiru wodnego znano w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym od lat. Pomimo szerokiego spektrum działania wykorzystywany jest on głównie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Kefir wodny stanowi źródło witamin z grupy B (witamina PP, kwas foliowy) oraz składników mineralnych takich jak żelazo. Warto podkreślić, iż kryształy japońskie są koloniami bakterii oraz drożdży, a w skład ich mikroflory wchodzą m.in.: Lb. casei, Lb. hordei, Lb. nagelii, Lb. hilgardii, Leuconostoc mesenteroides, Acetobacter fabarum, A. orientalis [1].
Uznawany nie tylko za doskonały orzeźwiający napój, lecz także za naturalny probiotyk kefir wodny można śmiało wykorzystać podczas antybiotykoterapii. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom ma swoje miejsce w żywieniu osób z chorobami skóry, układu pokarmowego i moczowego. Co ciekawe, znalazł też zastosowanie u pacjentów z alergią na białko mleka krowiego. Poniżej przedstawiono walory prozdrowotne tego fermentowanego napoju. Warto zwrócić uwagę na to, że kefir wodny:
Warto wiedzieć, że pomimo dobroczynnych właściwości kefiru wodnego napój ten cechuje wysoka zawartość cukru, dlatego też nie jest on wskazany w diecie diabetyków. Ponadto osoby z niedoborami odporności oraz zaawansowaną grzybicą nie powinny spożywać tego napoju.
Z uwagi na obecność alkoholu kefir wodny nie jest wskazany w jadłospisie dzieci.
Kryształki japońskie można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Wykorzystuje się je nie tylko w produkcji tradycyjnego kefiru wodnego, ale także fermentowanych soków warzywnych i owocowych.
Kefiru wodnego niestety nie znajdziemy w sklepach. Można natomiast nabyć kryształy japońskie, z których sporządzimy napój samodzielnie w warunkach domowych. Cena alg japońskich jest dość niska, zatem nie nadwyręży naszego domowego budżetu, bowiem za starter, czyli dwie łyżki stołowe produktu, zapłacimy około 10–15 złotych.
Otrzymywanie kefiru wodnego jest dziecinnie proste, gdyż można go sporządzić z produktów łatwo dostępnych w naszym gospodarstwie domowym, takich jak woda, sacharoza i owoce, a także niezwykle ważna, charakterystyczna mikroflora. Dzięki tym składnikom można otrzymać lekko gazowany napój o słodkim smaku.
Przepis na kefir wodny:
Przygotowanie
Kryształy japońskie przepłukać przegotowaną i przestudzoną wodą. Do szklanego naczynia wlać letnią wodę, rozpuścić cukier, mieszając drewnianą łyżką. Można dodać także rodzynki bądź inne suszone owoce. Na koniec wrzucić kryształki i przykryć naczynie gazą. Sporządzony roztwór pozostawić na 24–48 godzin bądź do momentu, gdy napój będzie pełen bąbelków. Po tym czasie zawartość słoika przelać do butelek przez plastikowe sitko, zaś kryształki wsypać do wystudzonej wody z cukrem.
Uwaga: zamiast tradycyjnego cukru można użyć miodu, syropu klonowego bądź syropu z agawy.
Pomimo braku dostatecznych dowodów potwierdzających jego lecznicze właściwości kefir wodny w powszechnej opinii uchodzi za skuteczny probiotyk. Warto więc może spróbować włączyć go do swojej diety z uwagi na szerokie spektrum działania tego fermentowanego napoju, a także cenną mikroflorę ziaren kefirowych.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!
dodaje Sie jeszcze plasterek cytryny, ponoc potrzebna do przebiegu fermentacji (wyczytalam w przepisie) no i niezmiernie podnosi smak napoju