logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ser parmezan – właściwości, kalorie, cena. Czym zastąpić parmezan?

Ser parmezan – właściwości, kalorie, cena. Czym zastąpić parmezan?

ser parmezan właściwości zastosowanie
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

W słonecznej Italii, w regionach: Parma, Emilia-Romania, Modena, Bolonia oraz Mantua, niemalże od czasów średniowiecza, powstaje jeden z najbardziej znanych na świecie serów twardych. Parmigiano Reggiano na przestrzeni dziejów zyskał rangę specjału regionalnego oraz sławę niemalże na cały świat, którą to mogą poszczycić się właśnie Włosi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ser parmezan
  • Parmezan – właściwości
  • Parmezan – kalorie, cena
  • Parmezan w ciąży
  • Czym zastąpić parmezan?

Ser parmezan

Ser parmezan wytwarzany jest z surowego mleka krowiego z  zachowaniem najwyższych standardów jakościowych. Do wytworzenia 1 kilograma tego sera potrzeba aż 16 litrów mleka. Na dzień dzisiejszy, oryginalny parmezan powstaje w 492 niewielkich serowniach, z zachowaniem ścisłych procedur jakościowych. Powszechnie uważa się, iż najlepszy surowiec do produkcji parmezanu dają krowy rasy Razza Reggiana oraz Vacca Rossa, a najsmaczniejsze sery powstają z sera warzonego w miesiącach letnich tj. czerwiec, lipiec [1]. Parmigiano Reggiano  doskonale prezentuje się w towarzystwie innych serów na desce (gdzie stanowi przystawkę do win), jak również w postaci tartej jako dodatek smakowy i dekoracyjny do rozmaitych potraw.

Parmezan – właściwości

Parmezan należy do serów twardych, typu podpuszczkowego. Wytwarzany jest z surowego mleka krów karmionych jedynie trawą i sianem. Jakość oryginalnego Parmigiano Reggiano  „wywodzi się głównie z jego ścisłego powiązania z nieskażonym i rygorystycznie chronionym środowiskiem naturalnym” [4]. Spośród innych serów wyróżnia go świeży, owocowy smak oraz intensywny, niemalże pikantny aromat. Miąższ tegoż sera jest zwarty, twardy, biało-kremowy, bez oczek [3]. Ciekawostką jest, iż ów ser dojrzewa od roku do trzech lat, niekiedy nieco dłużej, co jest powodem jego wysokiej ceny na rynku. Z uwagi na swoje wartości odżywcze znalazł zastosowanie w żywieniu osób aktywnych fizycznie, sportowców, a także osób w wieku podeszłym i rekonwalescentów. Parmezan jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, bowiem 100 g sera dostarcza aż 1380 mg tego pierwiastka. W 100 g parmezanu zawarta jest taka ilość białka jaką zawiera 185 g wołowiny, 190 g mięsa wieprzowego czy 225 g pstrąga [1]. Na przestrzeni dziejów parmezan został doceniony także w sztuce kulinarnej nie tylko jako składnik deski serów, lecz również w postaci startej jako dodatek do sałatek, makaronów, pizzy oraz lasagne.

Parmezan – kalorie, cena

Niepowtarzalny smak włoskiego sera sprawił, iż parmezan na przestrzeni wieków zyskał uznanie niejednego konesera sztuki kulinarnej. Oprócz walorów smakowych Parmigiano Reggiano wyróżnia nieprzeciętna wartość odżywcza, bowiem 100 g parmezanu dostarcza 451 kcal, 41,5 g białka, 32 g tłuszczu oraz 0,1 g węglowodanów. Niewątpliwie wyznacznikiem ceny parmezanu jest czas jego dojrzewania. Cena młodego (nuovo), dojrzewającego przez rok sera z pewnością będzie dużo niższa od dwuletniego vecchio czy trzyletniego stravecchio. W zależności od stopnia dojrzałości parmezan oznakowany jest odpowiednim kolorem pieczęci:

  • 18 miesięcy, pieczęć w kolorze czerwonym (homarowym);
  • 22 miesiące, pieczęć w kolorze srebrnym;
  • > 30 miesięcy, pieczęć w kolorze złotym.

Parmigiano Reggiano charakteryzuje się ciemną skórką, na której  znajdują się niezwykle ważne, zwłaszcza dla Włochów, informacje: rok i miesiąc produkcji sera oraz numer identyfikujący producenta. Parmezan sprzedawany jest w kawałkach, zazwyczaj w 200 g opakowaniach w cenie 26–35 złotych. Przemysł spożywczy oferuje również ser w postaci drobno startej, gdzie jako powszechnie stosowana przyprawa służy do wzbogacania smaku różnego rodzaju potraw.

Parmezan w ciąży

Na straży jakości Parmigiano Reggiano stoi konsorcjum o tej samej nazwie, którego zasadniczym celem jest utrzymanie najwyższej jakości, ochrona i promocja tegoż produktu oraz szerzenie wiedzy na temat parmezanu. Przeznaczone do produkcji parmezanu mleko zostaje poddane wielokrotnym badaniom, którym towarzyszą o wiele bardziej rygorystyczne wymagania jakościowe. Ów ser wytwarzany jest bowiem z surowców pochodzących z nieskażonych i regularnie kontrolowanych źródeł, bez jakichkolwiek syntetycznych substancji dodatkowych [4]. Wśród żywieniowców krąży wiele różnych opinii dotyczących możliwości włączenia go do diety ciężarnych. Zalecenia bowiem informują o konieczności wyeliminowania przez kobiety w ciąży mleka niepasteryzowanego oraz produktów na jego bazie, z uwagi na możliwość zanieczyszczenia ich pałeczkami Listeria monocytogenes. Wśród przykładów „tych zakazanych” często wymieniane są sery pleśniowe: z porostem (sery pleśniowe: brie, camembert), z przerostem pleśniowym (roquefort, rokpol), sery mieszane (fromage blue), jednakże nie wspomina się o parmezanie. Powszechnie uważa się, że im twardszy ser, tym mniejsze  ryzyko występowania oraz zdolności namnażania tej bakterii, co mogłoby sugerować, iż należący do serów twardych parmezan jest produktem bezpiecznym.

W praktyce, w naszej ojczystej kuchni  ser ten używany jest głównie jako przyprawa, gdzie jest dodawany do rozmaitych potraw i często poddawany działaniu wysokiej temperatury, co istotnie zwiększa bezpieczeństwo produktu. Jednakże, z uwagi na brak danych literaturowych i jednoznacznych opinii ekspertów na temat stuprocentowego bezpieczeństwa spożywania parmezanu, na czas ciąży warto poszukiwać produktów spożywczych tj. serów wyprodukowanych z pasteryzowanego mleka krowiego bądź koziego.

WażneNajskuteczniejszą metodą uniknięcia skażenia żywności przez bakterie Listeria jest wprowadzenie w placówkach produkujących i rozprowadzających żywność skutecznie działających programów warunków wstępnych (GMP/GHP) oraz systemu HACCP, które gwarantują bezpieczeństwo żywności [2].

Czym zastąpić parmezan?

Parmezan może stać się wartościowym produktem w codziennym żywieniu, lecz niewątpliwie wadą tego sera jest jego wysoka cena. Rynek krajowy obfituje w różnego rodzaju sery, przypominające wyglądem bądź nazwą słynny ser typu włoskiego. Jakkolwiek większości do oryginalnego parmezanu nieco brakuje, to dla nas konsumentów tzw. imitacje parmezanu, z uwagi na niższą cenę, mogą urozmaicać codzienne menu. Przykładem jest włoski ser twardy – Grana Padano, który podobnie jak oryginalny parmezan oznaczony jest chronioną nazwą pochodzenia. Grana Padano wytwarzany jest głównie w Lombardii, gdzie dojrzewa maksymalnie do dwudziestu miesięcy. Mleko przeznaczone do produkcji tegoż sera pochodzi od krów karmionych nie tylko trawą i sianem, lecz również kiszonkami. Ponadto charakteryzuje go świeży, delikatny aromat oraz lekko słodkawy smak.

Parmezan to nie tylko smaczny i wartościowy dodatek do makaronów, sałatek, risotto czy wywodzącego się z kuchni francuskiej sosu Mornay, lecz także doskonałe urozmaicenie naszej diety. Czasem warto jest więc zainwestować w odrobinę luksusu podając, w ramach przekąski, kawałki dojrzałego sera z ziołami, orzechami, suszonymi figami czy śliwkami.

Literatura:

  1. Górska J. 2010.Włoska śmietanka. Forum Mleczarskie Praktyka, 2. www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/106/ser-parmezan/ [dostęp: 20.04.2018].
  2. Jurkiewicz A., Oleszczak – Momot W.2015. Listeria monocytogenes jako problem zdrowia publicznego. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 21, 1, 29-32.
  3. Świderski F., Waszkiewicz – Robak B. (red.) 2010. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  4. Parmezan – Król włoskich serów. Zdrowe Pasje, zdrowepasje.pl/content/parmezan-król-włoskich-serów [dostęp: 22.04.2018].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
sery pleśniowe brie cammembert
sery

Sery pleśniowe: brie, camembert, blue,…

Brie, camembert, blue czy lazur? Jak ser, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany? Co z niego przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Zapraszam do lektury. Czytaj dalej...
marscapone gorgonzola bryndza
sery

Ser bryndza, gorgonzola, parmezan, mascarpone,…

Bryndza, gorgonzola, parmezan i serek mascarpone to produkty z głęboko zakorzenioną tradycją. Jak nie dać się oszukać przez producentów i kupić tradycyjny ser? Poznajmy bliżej charakterystyczne cechy wyżej wymienionych serów. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie
Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > sery

    nabiał sery
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    sery

    Ser brie – korzyści zdrowotne, przeciwwskazania, przepisy

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?