Właściwości soku z cytryny. Czy picie soku z cytryny ma skutki uboczne?

🕣 3 min czytania

Choć ojczyzną Citrus limon Burm jest południowo-wschodnia Azja, to od wieków uprawiany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, Brazylii, Argentynie oraz w Stanach Zjednoczonych. Te kulisto-jajowate owoce o intensywnej żółtej  barwie zyskały sławę już w XVIII wieku, kiedy to pozyskiwany z nich sok stał się złotym środkiem na szkorbut, dziesiątkujący marynarzy. W naszych czasach owoce rośliny z rodziny rutowatych zalecane są m.in. w różnego rodzaju przeziębieniach, a także stanowią składnik diet redukcyjnych, oczyszczających, jak i wzmacniających ludzki organizm.

Sok z cytryny 

Świeże owoce cytryny, ale też wyciśnięty z nich sok, obfitują w duże ilości kwasów organicznych, w których prym wiedzie kwas cytrynowy. Wykryto w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, olejek eteryczny, pektyny oraz flawonoidy. Zawarte w Citrus limon Burm. związki biologicznie czynne wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Owoce cytryny służą do wyrobu soków, konfitur, napojów orzeźwiających niejednokrotnie zalecanych w różnego rodzaju przeziębieniach [3]. Ponadto wykazują działanie detoksykacyjne oraz moczopędne.

A to całkiem prawdziwa historia

 W XVIII wieku odkryto, iż sok z owoców cytrusowych tj. sok z cytryny jest skuteczny w leczeniu gnilca, zwłaszcza u pozbawionych świeżego pokarmu roślinnego marynarzy. W roku 1795 we flocie angielskiej wprowadzono nawet obowiązkową suplementację soku z cytryny w dawce 30 g/dzień, co rozwiązywało problem jednego z najstarszych schorzeń prześladujących człowieka.

Sok z cytryny – właściwości 

Sok z cytryny wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C uważa się, iż ów specyfik może działać łagodząco, skracając czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, a także łagodzić objawy przeziębienia [2]. Oprócz kwasu askorbinowego w soku z cytryny znajdziemy także dość dużo potasu. Pierwiastek ten jest niezbędny do utrzymania prawidłowego potencjału czynnościowego błon, co przekłada się na jego udział w przenoszeniu impulsów elektrycznych [5]. Sok z owoców Citrus limon Burm. obfituje w błonnik pokarmowy, który stanowi cenny regulator prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego oraz m. in. oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Cytryna jest produktem zasobnym w pierwiastki zasadotwórcze, które powinny przeważać w codziennym żywieniu, celem zachowania równowagi kwasowo-zasadowej [1]. 

Właściwości oczyszczające i antyseptyczne soku z cytryny zostały wykorzystane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. To właśnie za sprawą witaminy C (która uczestniczy w biosyntezie kolagenu) oraz innych zawartych w nim składników, skóra zyskuje blask, staje się gładka i dobrze nawilżona. Poza właściwościami prozdrowotnymi sok z cytryny odnalazł się także w sztuce kulinarnej, jako niezastąpiony dodatek do skrapiania produktów spożywczych szybko ulegającym ciemnieniu. Poza tym stanowi niezawodny element do potraw z ryb i owoców morza, powoduje bowiem zanik ich specyficznego zapachu.

A to ciekawe

Wbrew powszechnej opinii cytryna nie jest zasobnym źródłem witaminy C, bowiem 100 g surowego owocu zawiera jedynie 40 –60 mg tej witaminy. Największe ilości kwasu askorbinowego znajdują się w: owocach dzikiej róży (250–800 mg/100g świeżej masy produktu), czarnych porzeczkach (150–300 mg/100g świeżej masy produktu) oraz w brukselce, chrzanie, jarmużu, czerwonej papryce, natce pietruszki (94–177,7 mg/100g produktu) [1, 4].

Sok z cytryny – cena, gdzie kupić

Sok z cytryny bez większych problemów można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych, aczkolwiek warto go zrobić samemu, w warunkach domowych. Cena ów specyfiku jest przystępna dla większości konsumentów, bowiem już za 250 ml butelkę soku zapłacimy około 5–6 złotych .

Jak zrobić sok z cytryny?

Świeży sok cytrynowy można uzyskać wyciskając znajdujący się we wnętrzu owocu bardzo kwaśny miąższ. Sok należy wycisnąć ręcznie bądź za pomocą wyciskarki, bezpośrednio przed spożyciem. Niektórzy nawet zalecają zmiękczenie owocu poprzez zrolowanie czy sparzenie skórki, celem uzyskania większej ilości soku.

Picie soku z cytryny – skutki uboczne 

Powszechnie uważa się, iż  umiarkowane spożywanie soku z cytryny przez osoby zdrowe, wydaje się być bezpieczne, i w zasadzie ciężko o przekroczenie zalecanej jego ilości. Codzienne picie soku z Citrus limon Burm sugerowane jest osobom, które zmagają się z nadmierną masą ciała, ale nie tylko. Tym, którzy chcą oczyścić swój organizm z toksyn, wspomóc pracę przewodu pokarmowego niejednokrotnie zaleca się spożywanie świeżo wyciśniętego, rozcieńczonego wodą soku (bez dodatku cukru i innych substancji słodzących) – 30. minut przed porannym posiłkiem. Warto jednak wiedzieć, iż picie soku z cytryny nie jest wskazane dla osób zmagających się z refluksem żołądkowo-przełykowym, chorobą wrzodową żołądka, z uwagi na jego działanie drażniące na błonę śluzową przełyku, jak i żołądka, a także pobudzające wydzielanie soku żołądkowego. 

A to ciekawe

Warto wiedzieć, iż witamina C  należy do najmniej trwałych witamin i w wysokiej temperaturze ulega rozkładowi.  W związku z powyższym dodatek cytryny do gorącej herbaty powoduje wyłącznie poprawę jej walorów smakowych.

Czy sok z cytryny szkodzi na żołądek? 

Osoby zdrowe bez obaw mogą sięgać zarówno po cytrynę, jak i świeżo wyciśnięty z niej sok. Ostrożność natomiast powinny zachować osoby zmagające się z nadkwasotą żołądka, przepukliną rozworu przełykowego oraz refluksem żołądkowo-przełykowym, bowiem ów specyfik może nasilać objawy tych schorzeń.

Jakkolwiek picie samego, nierozcieńczonego soku z Citrus limon Burm. ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników, to spożywanie wody z cytryną może być pomocne w zachowaniu zdrowia, nienagannej sylwetki, a nawet nieco młodszego wyglądu.

Literatura:

  1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2007. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  2. Jarosz M.(red) 2017. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  3. Lewkowicz – Mosiej T.2014. Odmładzające zioła. Twój sposób na długowieczność. Wydawnictwo Vital, Białystok.
  4. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2014. Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  5. Zdrojewicz Z., Majewski J., Pająk J., Majewski M. 2017. Hummus – trochę egzotyki na talerzu. Medycyna Rodzinna, 20 (3), 233-236.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Dodaj do ulubionych