bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mukowiscydoza – objawy, leczenie, dieta

Mukowiscydoza – objawy, leczenie, dieta

Mukowiscydoza objawy, leczenie dieta
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 15 lipca, 2020

Pomimo postępu medycyny mukowiscydoza wciąż pozostaje chorobą nieuleczalną, w której każdy dzień jest walką o lepsze jutro.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mukowiscydoza
  • Mukowiscydoza – objawy
  • Mukowiscydoza – leczenie
  • Mukowiscydoza – dieta

Mukowiscydoza

Mukowiscydoza (ang. cystic fibrosis – CF) jest najczęstszą chorobą o podłożu genetycznym, dziedziczoną w sposób autosomalny recesywny. Przyczyną schorzenia są mutacje genu kodującego białko błonowe CFTR, będące kanałem chlorkowym błony komórek nabłonkowych gruczołów wydzielania zewnętrznego. Wytworzenie wadliwego białka przyczynia się do upośledzenia transportu chloru i sodu, co w konsekwencji powoduje kumulację gęstej i lepkiej wydzieliny.

Mukowiscydoza – objawy

Mukowiscydoza to choroba wielonarządowa o różnorodnej i złożonej ekspresji klinicznej. Jej charakterystycznym symptomem jest nagromadzenie gęstego śluzu w obrębie dróg oddechowych. Kluczowe objawy zwłóknienia torbielowatego (CF) są konsekwencją zmian w układzie oddechowym (choroba oskrzelowo-płucna), pokarmowym (niewydolność enzymatyczna trzustki) oraz moczowopłciowym mężczyzn (niepłodność).

Mukowiscydoza – leczenie

Leczenie chorych na mukowiscydozę wymaga leczenia farmakologicznego oraz współpracy specjalistów różnych dziedzin: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków, psychologów, których nadrzędnym celem jest poprawa jakości życia chorego człowieka.

Lecznictwo kliniczne winno obejmować profilaktykę i leczenie choroby oskrzelowo- płucnej, terapię niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki z następowymi zaburzeniami trawienia i wchłaniania [Umławska i in. 2012] oraz leczenie żywieniowe, jako fundamentalny element terapeutyczny. Badania dowodzą, iż istnieje ścisła zależność pomiędzy stanem odżywienia organizmu a funkcjonowaniem układu oddechowego.

Mukowiscydoza – dieta

Niezaprzeczalnie postępowanie dietetyczne stanowi ważny element leczenia u chorych na mukowiscydozę. Prawidłowo zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie odpowiedniego stanu odżywienia, zapobiegając niedożywieniu w różnych stadiach choroby. Klasyczna postać CF wymaga wprowadzenia diety wysokoenergetycznej o zwiększonej zawartości tłuszczu i białka (tab.1). Podaż energii u chorych dzieci jest średnio o 30–50% wyższa w stosunku do ich zdrowych rówieśników. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze powinno być ustalane indywidualnie dla każdego chorego.

Tabela 1. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u chorych na CF [Walkowiak i in. 2009]

  Zalecana podaż [%]
Energia 120–150 dziennego zapotrzebowania zdrowych rówieśników
Węglowodany 40–50
Białko 15
Tłuszcze 35–45


Praktyczne wskazówki niezbędne przy komponowaniu jadłospisów:

  • Zadbaj o to, aby posiłki były spożywane w spokojnej, przyjaznej atmosferze, bez pośpiechu.
  • W każdym posiłku uwzględnij produkty bogate w pełnowartościowe białko: mleko i jego przetwory, mięso (wieprzowina, wołowina, cielęcina, drób), wędliny, jaja, ryby (makrela, łosoś).
  • Wyeliminuj produkty o niskiej zawartości energii.
  • Pamiętaj o suplementacji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminę K zastosuj u chorych z zaburzeniami czynności wątroby, zwłaszcza w przypadku krwawienia, krwioplucia oraz stosowania długotrwałej antybiotykoterapii.
  • Nie zapomnij o dosalaniu potraw lub podaży NaCl w tabletkach czy w opłatku, zwłaszcza w sytuacjach wzmożonej aktywności fizycznej, upałów bądź gorączki.
  • W momencie wystąpienia biegunek tłuszczowych bądź niedostatecznego przyrostu masy ciała rozpocznij suplementację enzymatyczną. Dawkę preparatu ustalaj indywidualnie, w zależności od występowania objawów klinicznych oraz wyników badań laboratoryjnych.
  • W przypadku braku efektywnej suplementacji enzymatycznej rozważ włączenie do diety kwasów tłuszczowych MCT.
  • Codzienną dietę możesz wzbogacić w doustne preparaty przemysłowe o wysokiej gęstości energetycznej.
  • Jeżeli żywienie drogą doustną jest niewystarczające rozważ nocne żywienie enteralne (dojelitowe) przez zgłębnik nosowo-żołądkowy lub przezskórną gastrostomię endoskopową (PEG).
  • Błonnik należy spożywać z umiarem, mając na uwadze fakt, iż włóknik pokarmowy spowalnia opróżnianie żołądka, przyczyniając się do tego, że nie odczuwamy głodu. Ponadto obniża gęstość energetyczną pożywienia, co nie jest pożądane u chorych na CF. Jednakże, nie wykluczajmy błonnika całkowicie z diety, albowiem zapobiega powstawaniu zaparć oraz stanowi smaczny dodatek do przygotowywanych potraw.

Pomimo znacznego postępu w lecznictwie klinicznym, jak dotąd nie udało się znaleźć „złotego środka” skutecznego w walce z mukowiscydozą. Ostatnie doniesienia wskazują, iż wczesne wykrycie choroby i wprowadzenie interwencji żywieniowej pozwala na poprawę stanu odżywienia, a co za tym idzie wydłużenie okresu przeżycia chorych.

Dowiedz się więcej na temat zaleceń dietetycznych przy mukowiscydozie!

Literatura:

  • Komorowska – Szczepańska W., Sobiecka M. 2014, Ocena realizacji zaleceń dietetycznych wśród dzieci chorych na mukowiscydozę. Family Medicine & Primary Care Review, 16, 3: 245-247.
  • Krawczyński M. (red.) 2015, Żywienie dzieci w zdrowiu i w chorobie. Wydawnictwo „Help-Med.” s.c., Kraków.
  • Milanowski A., Pogorzelski A., Orlik T. i in. 2002, Zasady rozpoznawania i leczenia mukowiscydozy. Stanowisko Polskiej Grupy Roboczej Mukowiscydozy Karpacz – Warszawa, maj – październik 2002, wydanie II.
  • Umławska W., Krzyżanowska M., Zielińska A., Sands D. 2012, Ocena stanu odżywienia oraz czynności płuc dzieci i młodzieży z mukowiscydozą. Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism, 18, 4, 137-142.
  • Walkowiak J., Pogorzelski A., Sands D. i in. 2009, Zasady rozpoznawania i leczenia mukowiscydozy. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Mukowiscydozy 2009 Poznań – Warszawa – Rzeszów. Standardy Medyczne. Pediatria, T.6, 352-378. 6. Witt M., Majka L. 1997, Mukowiscydoza- choroba dobrze poznana, jednak ciągle zagadkowa. Alergia Astma Immunologia, 2(3), 157-161.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna – dieta oraz…

Jeżeli cierpisz na chorobę Leśniowskiego Crohna – czy zdarza Ci się restrykcyjnie ograniczać swoją dietę w obawie przed kolejnym zaostrzeniem? Pozbądź się obaw i ciesz się smakiem ulubionych potraw! Czytaj dalej...
celiakia

Celiakia i inne choroby glutenozależne…

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety. Czytaj dalej...
wrzody żołądka

Choroba wrzodowa żołądka – leczenie…

Odpowiednio skomponowana dieta może łagodzić objawy choroby wrzodowej żołądka. Poznaj kilka zasad żywieniowych, które pozwolą pozbyć się uciążliwych dolegliwości. Czytaj dalej...
stres

Choroba psychosomatyczna – przykłady, przyczyny…

Skutki stresu, czyli na co jesteśmy narażeni żyjąc w ciągłym napięciu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    układ oddechowy Zdrowie dzieci

    Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?

    prawoślaz syrop prawoślazowy

    Jakie są właściwości prawoślazu lekarskiego? Działanie syropu prawoślazowego

    tężnia solankowa właściwości działanie
    1

    Co to jest tężnia solankowa? Cena i przeciwwskazania do stosowania tężni solankowej

    koper włoski działanie dla niemowląt
    2
    warzywa

    Koper włoski – działanie, koper dla niemowląt. Nasiona kopru włoskiego

    objawy cukrzycy u dziedzi czy cukrzyca jest dziedziczna?
    cukrzyca

    Objawy cukrzycy u dzieci. Czy cukrzyca jest dziedziczna?

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.