Mocznik we krwi – norma. Dieta przy podwyższonym moczniku we krwi
Aktualizacja: 28 lutego, 2024
Mocznik stanowi końcowy produkt przemiany białek w organizmie, a zarazem jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w cyklu ornitynowym. Ta syntetyzowana w wątrobie substancja tworzona jest z argininy w reakcji katalizowanej przez arginazę, a następnie wydzielana wraz z potem (przez skórę) i moczem. Choć wynik powyżej górnej granicy normy na ogół świadczy o pogorszeniu czynności nerek, warto podkreślić, iż poziom mocznika zwiększa się również fizjologicznie – wraz z wiekiem.
Mocznik we krwi
Mocznik to naturalna substancja chemiczna powstająca w organizmie jako metabolit białek i innych związków azotowych [2]. Jest on wydalany przede wszystkim przez nerki, w zależności od stopnia diurezy. Badanie poziomu mocznika we krwi służy diagnostyce funkcji nerek i chorób metabolicznych. Istotne wskazanie do oznaczenia stężenia tego związku stanowi również ocena katabolizmu białkowego u chorych dializowanych. Aczkolwiek czułość i swoistość oznaczania stężenia mocznika w celu oceny funkcji nerek są znacznie mniejsze niż oznaczanie poziomu kreatyniny w surowicy krwi. Podwyższone wartości obserwowane są bowiem dopiero przy upośledzeniu funkcji nerek poniżej 25% [3].
Mocznik we krwi – norma
Oznaczenie mocznika jest jednym z podstawowych badań biochemicznych wykonywanych w diagnostyce chorób nerek jak również w celu oceny skuteczności dializy. Prawidłowe stężenie mocznika w populacji dorosłych Powinno mieścić się w przedziale: 2,0–6,7 mmol/l (15–40 mg/dl), choć wartość ta może nieznacznie się różnić w poszczególnych laboratoriach. Poziom mocznika we krwi w znacznym stopniu uzależniony jest od:
- zawartości białka w diecie;
- stopnia procesów katabolicznych;
- diurezy [3].
Warto wiedzieć, iż w diagnostyce chorób nerek znalazł zastosowanie współczynnik wyrażany jako stosunek stężenia mocznika i kreatyniny w surowicy krwi, za pomocą którego możliwe jest różnicowanie przyczyn azotemii.
Podwyższony mocznik we krwi
Zwiększone stężenie mocznika zazwyczaj związane jest z obniżeniem perfuzji nerkowej, skąpomoczem i bezmoczem [5]. Ponadto podwyższona wartość tego związku może być wynikiem uszkodzenia tkanek ciała (oparzenia, rozległe urazy, zmiażdżenie tkanek); nasilonego katabolizmu w przebiegu glikokortykoterapii, nadczynności tarczycy, chemioterapii nowotworów, odwodnienia, a także spożywania zbyt dużej ilości białka, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Warto podkreślić, iż w przypadku ciężkich uszkodzeń nerek z ograniczeniem filtracji dochodzi do znacznego zmniejszenia wydalania mocznika, a w konsekwencji znacznego wzrostu jego stężenia w surowicy.
Mocznik we krwi – dieta
Prawidłowo zbilansowane żywienie niewątpliwie odgrywa ważną rolę w dietoterapii i dietoprofilaktyce schorzeń różnych narządów, w tym nerek. W praktyce klinicznej w celu wyregulowania poziomu mocznika we krwi często stosuje się dietę z ograniczeniem białka, na które organizm wykazuje upośledzoną tolerancję. Celem diety jest zapobieganie nadmiernemu wytwarzaniu toksycznych dla organizmu produktów przemiany białkowej.
CO POMAGA, A CO SZKODZI, czyli kilka praktycznych wskazówek dla osób będących na diecie niskobiałkowej:
- Komponując jadłospis zadbaj o odpowiedni dobór składników pokarmowych, tak aby nie dopuścić do niedoborów energetycznych. Pamiętaj jednak, iż dieta niskobiałkowa w głównej mierze polega na ograniczeniu produktów zawierających białko tj.: mleko, jogurt, kefir, maślanka, sery, jaja, mięso, wędliny, drób, ryby; jest więc dietą typowo węglowodanową.
- Ilość podawanego białka ulega zmianie w czasie trwania choroby. Składnik ten należy dobierać tak, aby nie powodował uszkodzenia nerek, nie doprowadzał do ujemnego bilansu azotowego, a tym samym nie przyczyniał się do wyniszczenia organizmu. W zależności od rodzaju i stopnia zaawansowania schorzenia w diecie niskobiałkowej występuje zazwyczaj 20–50 g białka na dobę. Pamiętaj, iż co najmniej 75% całkowitej puli powinno stanowić białko pełnowartościowe (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser twarogowy, homogenizowany, pasty serowo-warzywne; cielęcina, wołowina, królik; ryby: dorsz, sandacz, szczupak, flądra – w ograniczonych ilościach).
- Warto wiedzieć, iż stosowanie diety z ograniczeniem białka u pacjentów z niewydolnością nerek oddala leczenie dializacyjne. U tychże pacjentów nerki tracą zdolność do wydalania mocznika i kreatyniny.
- Celem niedopuszczenia do przekroczenia limitu białkowego, często eliminuje się tradycyjną mąkę pszenną. W zamian można stosować bezbiałkową skrobię ziemniaczaną bądź skrobię pszenną. Należy pamiętać również, że ilość białka powinna być równomiernie rozłożona na wszystkie posiłki [1].
Wszelkie odchylenia od normy niewątpliwie wymagają konsultacji lekarskiej, celem postawienia trafnej diagnozy oraz ustalenia przyczyny nieprawidłowego poziomu mocznika we krwi. Konsultacja specjalistyczna jest niezbędna także u pacjentów z rozpoznaną już przewlekłą chorobą nerek.
Literatura:
- Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
- Kapuścińska A., Nowak I. 2014. Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym. CHEMIK, 68, 2, 91-96.
- Pietruczuk M., Bartoszko – Tyczkowska A. (red. wydania II polskiego) 2013. Diagnostyka laboratoryjna – poradnik kliniczny. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
- Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. 2014. Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
- diag.pl/katalogi/badania/mocznik/ [dostęp:28.10.2018].
- www.su.krakow.pl/system/files/14965/5889f7dd0f.pdf?1446457371 [dostęp:31.10.2018].