bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta zasadowa – przepisy. Co to jest pH?

Dieta zasadowa – przepisy. Co to jest pH?

dieta zasadowa co to jest ph
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2024

Na przestrzeni ostatnich lat tematyka zakwaszenia organizmu budzi ogromne zainteresowanie w kręgu żywieniowców, dietetyków i nie tylko. Na półkach sklepowych wciąż przybywa suplementów diety i innych specyfików, których celem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jakkolwiek zdrowy organizm, dzięki sprawnie funkcjonującym systemom regulacyjnym, potrafi doskonale poradzić sobie z nadmiarem kwaśnych substancji, tak odpowiedni dobór produktów żywnościowych nie pozostaje obojętny dla zachowania swoistej homeostazy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co to jest pH?
  • Dieta zasadowa
  • Dieta zasadowa – przepisy

Co to jest pH?

Z chemicznego punktu widzenia skala pH oparta na wartości iloczynu jonowego wody, ma zakres od 0 do 14, gdzie środkowa wartość tj. pH = 7 oznacza odczyn obojętny roztworu. Im większe jest stężenie kwasu, tym niższa wartość pH, zaś im wyższe stężenie zasady, tym wyższa wartość pH [2]. Odczyn roztworu bowiem ma bardzo duże znaczenie nie tylko w rolnictwie czy reakcjach realizowanych w skali przemysłowej, lecz również w procesach fizjologicznych, a skala pH wykorzystywana jest również do oceny odczynu płynów ustrojowych. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35–7,45, co w praktyce oznacza środowisko lekko zasadowe. Jednakże warto zaznaczyć, iż stężenie jonów wodorowych w różnych częściach naszego ciała jest inne, bowiem dla przykładu: pH w soku żołądkowym utrzymuje się w granicach: 1,5, w moczu wynosi 5, zaś w treści jelitowej panuje środowisko zasadowe (pH około 8).

„Osiągnięcie stanu równowagi jest sytuacją korzystną. Dotyczy to nie tylko chemii: w państwie, pożądana jest równowaga budżetowa, a u każdego z nas – równowaga psychiczna. Układ znajdujący się w równowadze stara się więc ten stan utrzymać” [2].

Na straży równowagi kwasowo-zasadowej stoją podstawowe mechanizmy homeostazy ustrojowej, co wynika ze sprawnego funkcjonowania w organizmie roztworów buforowych oraz eliminacji kwaśnych równoważników przez płuca i nerki [6]. Dzięki tym mechanizmom stałość odczynu płynów ustrojowych i tkanek jest w dużym stopniu zapewniona. Wówczas, gdy we krwi dojdzie do nagromadzenia nadmiernych ilości substancji o charakterze kwaśnym bądź zasadowym, a tym samym awarii jednego z tych mechanizmów, można mówić o nieprawidłowościach.  Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kwasicy bądź  zasadowicy. W różnych stanach chorobowych takich jak zaburzenia metaboliczne, powikłania cukrzycy czy choroby nerek, obserwuje się zmiany wartości pH, a tym samym przesunięcia równowagi w kierunku tworzenia się jonów wodorowych.  

Dieta zasadowa

„Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych, dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju” [3].

Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu może doprowadzić do zagrażającemu życiu stanu nazwanego powszechnie kwasicą (kwasica oddechowa, kwasica metaboliczna). Jednakże jest to stan patologiczny, powstały na skutek nieprawidłowego działania jednego z mechanizmów regulacyjnych. Jakkolwiek aspekty żywieniowe mają dużo mniejsze znaczenie dla całości metabolizmu, aniżeli sprawnie funkcjonujące mechanizmy homeostazy ustrojowej, tak odpowiedni dobór produktów w codziennym menu nie pozostaje bez wpływu na regulację równowagi kwasowo-zasadowej [1,3]. W diecie Zachodu obserwuje się bowiem ciągły wzrost konsumpcji i znaczną przewagę produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa i jego przetworów, drobiu, jaj oraz serów dojrzewających nad produktami roślinnymi.

Dieta zasadowa, nazywana także dietą alkaliczną, polega na zwiększeniu spożycia warzyw, owoców (cytryna, pomarańcza, mandarynka, ananas, truskawki, awokado), orzechów laskowych, migdałów, pestek dyni i nasion słonecznika przy jednoczesnym ograniczeniu produktów zakwaszających. O działaniu kwasotwórczym bądź zasadotwórczym żywności decydują zawarte w niej składniki mineralne. Przewaga jonów sodu, potasu, wapnia i magnezu nad pierwiastkami kwasotwórczymi (chlor, fosfor, siarka) świadczy o potencjalnej zdolności produktu spożywczego do alkalizowania. Żywność taka jak: mięso, wędliny, jaja, ser i ziarna zaliczana jest do produktów o charakterze zakwaszającym, zaś owoce i warzywa wykazują działanie alkalizujące. Woda również stanowi istotny składnik nie tylko diet odkwaszających, z uwagi na swój udział w niemalże wszystkich procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Z tego też względu celem nawodnienia organizmu, a co za tym idzie, utrzymania właściwego bilansu płynów, warto sięgać po wodę mineralną z plastrem cytryny bądź pomarańczy, świeżo wyciskane soki owocowe czy owocowo-warzywne oraz zieloną herbatę.

Dieta zasadowa – przepisy

Sztuka kulinarna hołdująca zasadom diety alkalicznej, winna opierać się na produktach żywnościowych obfitujących w pierwiastki zasadotwórcze. W praktyce oznacza to, iż każdy posiłek powinien zawierać dodatek warzywny, owocowy bądź owocowo-warzywny w postaci surowej, jak i minimalnie przetworzonej (np. warzywa gotowane w sposób tradycyjny bądź na parze), celem utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz tego niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu, które stanowi podstawę utrzymania właściwego bilansu wodnego ustroju.

Przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 duża marchew
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g przetartych pomidorów
  • 4 średnie pomidory
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • kolendra
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Marchew, kolendrę, cebulę oraz  pora pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kolendrę. Całość dusić pod przykryciem kilka minut. Pomidory (bez skórki) pokroić i wraz z passatą dodać do całości. Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić do garnka. Następnie całość zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw. Zupę zblendować i doprawić do smaku.

rozwiń

*** Doskonałym dodatkiem do zupy będą kulki z kaszy jaglanej, najmniej kwasotwórczej spośród wszystkich przetworów zbożowych.

Przepis na sałatkę „Owocowe niebo z migdałową nutą”

Składniki:

  • 3 plastry świeżego ananasa
  • ½ pomarańczy
  • ½ kiwi
  • ½ banana
  • 3 truskawki (sezonowo)
  • ½ łyżki siekanych migdałów

Przygotowanie: owoce obrać ze skórki. Banana pokroić w półplasterki, pomarańczę, ananas oraz kiwi – w kostkę. Truskawki opłukać, pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać i posypać migdałami.

rozwiń

Wiadomo, iż restrykcyjne przestrzeganie założeń diety alkalicznej (dotyczy szczególnie całkowitej eliminacji produktów zbożowych) może doprowadzić do niedoborów witamin,  składników mineralnych i innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W związku z powyższym, zaleca się jedynie zmniejszenie ilości produktów spożywczych o właściwościach kwasotwórczych przy jednoczesnym zwiększeniu obecności owoców i warzyw na naszym talerzu. Warto poczytać również o diecie odkwaszającej!

WażneChoć w praktyce nie pH krwi a właśnie stężenie jonów wodorowych w moczu odzwierciedla naszą dietę, analizując codzienny jadłospis, warto zwrócić uwagę na obecność w nim produktów żywnościowych zarówno o działaniu zakwaszającym, jak i alkalizującym, z zasadniczą przewagą tych drugich.

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A. 2014. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  2. Czerwiński A., Czerwińska A., Jelińska – Kazimierczuk M., Kuśmierczyk K. 2002. Chemia 1. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
  3. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 2007. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  4. Remer T., Manz F. 1995. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH.  Journal of  the American Dietetic Association, 95,7, 791 – 797.
  5. Rodrigues Neto Angéloco L.,  Arces de Souza GC.,  Almeida Romão E,  Garcia Chiarello P. 2017. Alkaline Diet and Metabolic Acidosis: Practical Approaches to the Nutritional Management of Chronic Kidney Disease. Journal of Renal Nutrition. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29221627. Internet 01.02.2018.
  6. Żak I. 2001. Chemia medyczna. Równowaga kwasowo – zasadowa ustroju. biochigen.slam.katowice.pl/podrecznik/9.pdf.  Internet 31.01.2018.
  7. health-diet.us/alkaline-diet/. Internet 02.02.2018.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Rady dietetyczny na odkwaszanie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest dość częstym i niebezpiecznym skutkiem nieprawidłowej diety. Może prowadzić do licznych chorób. Dowiedz się, co włączyć do swojej diety, aby się przed nim uchronić! Czytaj dalej...

Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy…

Twój organizm jest zaśmiecony? Uważaj, zakwaszenie orgaznimu może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne

    Dieta oczyszczająca Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Skuteczne odchudzanie

    Koktajle oczyszczające i odchudzające. Czy warto je pić?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.