Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

16 18 20

Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.

Syrop z cebuli

W naszym kraju najbardziej rozpowszechniona jest cebula żółta, która występuje w niemalże osiemdziesięciu odmianach. Surowcem leczniczym jest cebula świeża, z której sporządza się soki, syropy lub wyciąg.  Znany z dawnych czasów syrop z cebuli również i dziś znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień. Ten niewątpliwie tani, ale zdrowy specyfik stanowi bezpieczne lekarstwo nie tylko podczas zmagań z infekcjami bakteryjnymi, lecz również jako środek naturalnie wzmacniający odporność organizmu.

Syrop z cebuli – działanie

Właściwości lecznicze cebuli znano i z powodzeniem wykorzystywano od najdawniejszych czasów w tradycyjnej medycynie ludowej. Dzięki zawartym w jej wnętrzu substancjom aktywnym biologicznie, Allium cepa zwykła być uważana za roślinę leczniczą. Wytwarzane przez rośliny z rodzaju Allium glikozydowe związki siarki i kwasu izosiarkocyjanowego (fitoncydy) odpowiadają za większość terapeutycznych właściwości cebuli jak i czosnku. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, odkażające oraz wzmacniające naturalną odporność organizmu. Oprócz związków siarkoorganicznych w cebuli występuje szereg innych substancji (saponiny, flawonoidy,  pektyny, związki śluzowe, witaminy: B1, B2,C, E, prowitamina A), które potęgują jej prozdrowotne działanie.  Sporządzany z niej syrop znalazł  zastosowanie w leczeniu schorzeń układu oddechowego: przy uporczywym, suchym kaszlu, anginie, grypie oraz zapaleniu oskrzeli. Warto wiedzieć, iż Allium cepa zawiera bogaty zestaw witamin (zwłaszcza witaminy C) i substancji mineralnych (sole: wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz selenu), które wzmacniają układ immunologiczny oraz pozwalają uzupełnić występujące w osłabionym organizmie różnego rodzaju niedobory.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych preparatów wykorzystywanych w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Specyfik ten uchodzi za produkt naturalny o łagodnym działaniu i z tej uwagi  może być stosowany także u najmłodszych. Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, cebulowy syrop należy przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Aby przygotować wyjątkowo skuteczne lekarstwo na przeziębienie, nie potrzeba  specjalnej recepty ani wizyty w aptece, bowiem niezbędny surowiec (cebulę) można nabyć w  osiedlowym sklepie, bądź własnym, przydomowym ogródku warzywnym.

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • kilka cebul (2–3 sztuki)
  • cukier

Przygotowanie:

Cebule pokroić, przełożyć do szklanego naczynia, zasypać cukrem, a następnie odczekać  kilka godzin, aż puszczą sok.

rozwiń

Stosowanie:

Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Nieco zdrowszą wersję można otrzymać dodając do cebuli odrobinę miodu. Tak przygotowany preparat bywa stosowany niemalże w każdej chorobie zakaźnej jak również w okresie rekonwalescencji. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych oraz związków biologicznie czynnych wykazuje działanie napotne, przeciwzapalne, moczopędne i wykrztuśne. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy w walce z rozmaitymi infekcjami.

Przepis na miodek cebulowy

Składniki:

  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki soku z cebuli

Przygotowanie:

Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z kilku cebul, przełożyć do naczynia szklanego, zalać miodem. Całość zmieszać.

rozwiń

Stosowanie:

Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżce [2].

Specyficzny, dość ostry smak i zapach cebuli sprawia, iż roślina z rodziny czosnkowatych jest często pomijana i niedoceniana. Warto jednak pamiętać, iż bogactwo zawartych w jej wnętrzu substancji pozwala na skuteczną profilaktykę zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań, a sporządzany z Allium cepa syrop jest naturalnym specyfikiem skutecznym w walce z przeziębieniem i wszelkiego typu infekcjami.

Dla osób, które nie akceptują specyficznego smaku cebulowego specyfiku: sam surowiec można spożywać zarówno na surowo jako dodatek do sałatek, surówek czy past warzywnych, jak również w postaci duszonej, smażonej lub gotowanej, gdzie doskonale podkreśli smak przetworów oraz rozmaitych potraw z warzyw, mięs, ryb i grzybów. Spożywany systematycznie z pewnością wzmocni ogólną odporność organizmu, a w postaci surowej zlikwiduje dodatkowo objawy niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych.

 

Literatura:

  1. Fijołek M. 2016. Zioła  na odporność. Wydawnictwo Esprit, Kraków.
  2. www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli? - 4.6/5. Oddano 16 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.