Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?
Aktualizacja: 5 grudnia, 2017
Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.
Syrop z cebuli
W naszym kraju najbardziej rozpowszechniona jest cebula żółta, która występuje w niemalże osiemdziesięciu odmianach. Surowcem leczniczym jest cebula świeża, z której sporządza się soki, syropy lub wyciąg. Znany z dawnych czasów syrop z cebuli również i dziś znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień. Ten niewątpliwie tani, ale zdrowy specyfik stanowi bezpieczne lekarstwo nie tylko podczas zmagań z infekcjami bakteryjnymi, lecz również jako środek naturalnie wzmacniający odporność organizmu.
Syrop z cebuli – działanie
Właściwości lecznicze cebuli znano i z powodzeniem wykorzystywano od najdawniejszych czasów w tradycyjnej medycynie ludowej. Dzięki zawartym w jej wnętrzu substancjom aktywnym biologicznie, Allium cepa zwykła być uważana za roślinę leczniczą. Wytwarzane przez rośliny z rodzaju Allium glikozydowe związki siarki i kwasu izosiarkocyjanowego (fitoncydy) odpowiadają za większość terapeutycznych właściwości cebuli jak i czosnku. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, odkażające oraz wzmacniające naturalną odporność organizmu. Oprócz związków siarkoorganicznych w cebuli występuje szereg innych substancji (saponiny, flawonoidy, pektyny, związki śluzowe, witaminy: B1, B2,C, E, prowitamina A), które potęgują jej prozdrowotne działanie. Sporządzany z niej syrop znalazł zastosowanie w leczeniu schorzeń układu oddechowego: przy uporczywym, suchym kaszlu, anginie, grypie oraz zapaleniu oskrzeli. Warto wiedzieć, iż Allium cepa zawiera bogaty zestaw witamin (zwłaszcza witaminy C) i substancji mineralnych (sole: wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz selenu), które wzmacniają układ immunologiczny oraz pozwalają uzupełnić występujące w osłabionym organizmie różnego rodzaju niedobory.
Syrop z cebuli – dawkowanie
Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych preparatów wykorzystywanych w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Specyfik ten uchodzi za produkt naturalny o łagodnym działaniu i z tej uwagi może być stosowany także u najmłodszych. Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, cebulowy syrop należy przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Aby przygotować wyjątkowo skuteczne lekarstwo na przeziębienie, nie potrzeba specjalnej recepty ani wizyty w aptece, bowiem niezbędny surowiec (cebulę) można nabyć w osiedlowym sklepie, bądź własnym, przydomowym ogródku warzywnym.
Składniki:
- kilka cebul (2–3 sztuki)
- cukier
Przygotowanie:
Cebule pokroić, przełożyć do szklanego naczynia, zasypać cukrem, a następnie odczekać kilka godzin, aż puszczą sok.
Stosowanie:
Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Nieco zdrowszą wersję można otrzymać dodając do cebuli odrobinę miodu. Tak przygotowany preparat bywa stosowany niemalże w każdej chorobie zakaźnej jak również w okresie rekonwalescencji. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych oraz związków biologicznie czynnych wykazuje działanie napotne, przeciwzapalne, moczopędne i wykrztuśne. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy w walce z rozmaitymi infekcjami.
Składniki:
- ½ szklanki miodu
- ½ szklanki soku z cebuli
Przygotowanie:
Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z kilku cebul, przełożyć do naczynia szklanego, zalać miodem. Całość zmieszać.
Stosowanie:
Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżce [2].
Specyficzny, dość ostry smak i zapach cebuli sprawia, iż roślina z rodziny czosnkowatych jest często pomijana i niedoceniana. Warto jednak pamiętać, iż bogactwo zawartych w jej wnętrzu substancji pozwala na skuteczną profilaktykę zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań, a sporządzany z Allium cepa syrop jest naturalnym specyfikiem skutecznym w walce z przeziębieniem i wszelkiego typu infekcjami.
Dla osób, które nie akceptują specyficznego smaku cebulowego specyfiku: sam surowiec można spożywać zarówno na surowo jako dodatek do sałatek, surówek czy past warzywnych, jak również w postaci duszonej, smażonej lub gotowanej, gdzie doskonale podkreśli smak przetworów oraz rozmaitych potraw z warzyw, mięs, ryb i grzybów. Spożywany systematycznie z pewnością wzmocni ogólną odporność organizmu, a w postaci surowej zlikwiduje dodatkowo objawy niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych.
Literatura:
- Fijołek M. 2016. Zioła na odporność. Wydawnictwo Esprit, Kraków.
- www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm