bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

syrop z cebuli jak zrobić syrop z cebuli?
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Syrop z cebuli
  • Syrop z cebuli – działanie
  • Syrop z cebuli – dawkowanie
  • Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli

W naszym kraju najbardziej rozpowszechniona jest cebula żółta, która występuje w niemalże osiemdziesięciu odmianach. Surowcem leczniczym jest cebula świeża, z której sporządza się soki, syropy lub wyciąg.  Znany z dawnych czasów syrop z cebuli również i dziś znajduje zastosowanie w leczeniu przeziębień. Ten niewątpliwie tani, ale zdrowy specyfik stanowi bezpieczne lekarstwo nie tylko podczas zmagań z infekcjami bakteryjnymi, lecz również jako środek naturalnie wzmacniający odporność organizmu.

Syrop z cebuli – działanie

Właściwości lecznicze cebuli znano i z powodzeniem wykorzystywano od najdawniejszych czasów w tradycyjnej medycynie ludowej. Dzięki zawartym w jej wnętrzu substancjom aktywnym biologicznie, Allium cepa zwykła być uważana za roślinę leczniczą. Wytwarzane przez rośliny z rodzaju Allium glikozydowe związki siarki i kwasu izosiarkocyjanowego (fitoncydy) odpowiadają za większość terapeutycznych właściwości cebuli jak i czosnku. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, odkażające oraz wzmacniające naturalną odporność organizmu. Oprócz związków siarkoorganicznych w cebuli występuje szereg innych substancji (saponiny, flawonoidy,  pektyny, związki śluzowe, witaminy: B1, B2,C, E, prowitamina A), które potęgują jej prozdrowotne działanie.  Sporządzany z niej syrop znalazł  zastosowanie w leczeniu schorzeń układu oddechowego: przy uporczywym, suchym kaszlu, anginie, grypie oraz zapaleniu oskrzeli. Warto wiedzieć, iż Allium cepa zawiera bogaty zestaw witamin (zwłaszcza witaminy C) i substancji mineralnych (sole: wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, potasu, cynku oraz selenu), które wzmacniają układ immunologiczny oraz pozwalają uzupełnić występujące w osłabionym organizmie różnego rodzaju niedobory.

Syrop z cebuli – dawkowanie

Syrop z cebuli jest jednym z najstarszych preparatów wykorzystywanych w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Specyfik ten uchodzi za produkt naturalny o łagodnym działaniu i z tej uwagi  może być stosowany także u najmłodszych. Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, cebulowy syrop należy przyjmować 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Aby przygotować wyjątkowo skuteczne lekarstwo na przeziębienie, nie potrzeba  specjalnej recepty ani wizyty w aptece, bowiem niezbędny surowiec (cebulę) można nabyć w  osiedlowym sklepie, bądź własnym, przydomowym ogródku warzywnym.

Przepis na syrop z cebuli

Składniki:

  • kilka cebul (2–3 sztuki)
  • cukier

Przygotowanie:

Cebule pokroić, przełożyć do szklanego naczynia, zasypać cukrem, a następnie odczekać  kilka godzin, aż puszczą sok.

rozwiń

Stosowanie:

Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Nieco zdrowszą wersję można otrzymać dodając do cebuli odrobinę miodu. Tak przygotowany preparat bywa stosowany niemalże w każdej chorobie zakaźnej jak również w okresie rekonwalescencji. Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych oraz związków biologicznie czynnych wykazuje działanie napotne, przeciwzapalne, moczopędne i wykrztuśne. Dodatkowo stymuluje układ odpornościowy w walce z rozmaitymi infekcjami.

Przepis na miodek cebulowy

Składniki:

  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki soku z cebuli

Przygotowanie:

Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z kilku cebul, przełożyć do naczynia szklanego, zalać miodem. Całość zmieszać.

rozwiń

Stosowanie:

Syrop stosować trzy razy dziennie po jednej łyżce [2].

Specyficzny, dość ostry smak i zapach cebuli sprawia, iż roślina z rodziny czosnkowatych jest często pomijana i niedoceniana. Warto jednak pamiętać, iż bogactwo zawartych w jej wnętrzu substancji pozwala na skuteczną profilaktykę zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań, a sporządzany z Allium cepa syrop jest naturalnym specyfikiem skutecznym w walce z przeziębieniem i wszelkiego typu infekcjami.

Dla osób, które nie akceptują specyficznego smaku cebulowego specyfiku: sam surowiec można spożywać zarówno na surowo jako dodatek do sałatek, surówek czy past warzywnych, jak również w postaci duszonej, smażonej lub gotowanej, gdzie doskonale podkreśli smak przetworów oraz rozmaitych potraw z warzyw, mięs, ryb i grzybów. Spożywany systematycznie z pewnością wzmocni ogólną odporność organizmu, a w postaci surowej zlikwiduje dodatkowo objawy niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych.

 

Literatura:

  1. Fijołek M. 2016. Zioła  na odporność. Wydawnictwo Esprit, Kraków.
  2. www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
czosnek niedźwiedzi

Właściwości lecznicze czosnku – na…

Czosnek to przyprawa popularna w każdej kuchni, łatwo dostępna, a także przystępna cenowo. Większość z nas wie, że nadaje się idealnie jako surowiec do przyrządzania syropu na kaszel, czy rozgrzewającego… Czytaj dalej...
Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
alkohol

Grzane piwo – na przeziębienie.…

Wielu smakoszy piwa podkreśla jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Czy warto sięgać po grzane piwo w trakcie jesiennych przeziębień? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Odporność i infekcje

    przeziębienie

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    110
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
    9
    alkohol

    Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Sposoby na przeziębienie. Babcine metody

    czosnek w ciąży na przeziębienie mleko z czosnkiem
    czosnek

    Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.