bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy

Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy

jabłka na odchudzanie na zaparcia
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Jabłka z uwagi na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy nadal pozostają cennym surowcem nie tylko dla  przemysłu spożywczego, ale również farmaceutycznego i kosmetycznego. Wśród kilkunastu tysięcy odmian (antonówka, champion, gala, genewa, papierówka, piros, rubin, szara reneta) każdy nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie taką, która zaspokoi jego kubki smakowe, dodając odrobiny zdrowia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości jabłek
  • Jabłka na odchudzanie
  • Jabłka na zaparcia
  • Jabłka a cukrzyca
  • Jabłka – przepisy

Właściwości jabłek

„An apple a day keeps the doctor away.

W naszym kraju do bardzo popularnych i chętnie spożywanych surowców roślinnych  należą owoce jabłoni. Ze względu na swoją wartość odżywczą, bogactwo związków polifenolowych oraz dostępność w sprzedaży przez cały rok z pewnością zagościły na niejednym stole. Zawarte w jabłkach pektyny obniżają stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Ponadto owoce te usuwają z organizmu metale ciężkie i inne toksyczne substancje, z tej uwagi są szczególnie polecane mieszkańcom dużych aglomeracji miejskich, nałogowym palaczom oraz osobom pracującym w szkodliwych dla zdrowia warunkach. Obecna w jabłkach kwercetyna wykazuje nie tylko działanie hipotensyjne, lecz również może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona). Ciekawostką jest, iż „100 g jabłek posiada aktywność przeciwutleniającą równą tej, którą posiada 1500 mg witaminy C”[2], bowiem, jak wykazały polskie badania, regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Za efekt ochronny tych owoców odpowiedzialne są flawonoidy, których największa ilość znajduje się w głównej mierze w skórce i tuż pod nią.

Jabłka na odchudzanie

Jabłka z uwagi na obecność błonnika pokarmowego doskonale sprawdzą się także u osób będących na diecie redukcyjnej. Dieta obfitująca we włóknik pokarmowy może zapobiegać otyłości, a także sprzyjać zmniejszeniu masy ciała. Szczególną rolę w walce z nadwagą odgrywają rozpuszczalne frakcje błonnika, które wraz z wodą tworzą żele, spowalniając wchłanianie węglowodanów, wskutek czego zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu insuliny [1].  Ponadto jabłka należą do owoców niskokalorycznych, gdyż zjadając 100 g owocu ze skórką dostarczymy jedynie 52 kcal. Warto również przeczytać nasz artykuł na temat diety jabłkowej!

Jabłka na zaparcia

Owoce jabłoni stanowią doskonałe antidotum w walce z zaparciami. Bowiem zawarte w świeżych i suszonych owocach włókno pokarmowe pobudza perystaltykę jelit, regulując  pracę przewodu pokarmowego.

Jabłka a cukrzyca

Zawarty w jabłkach błonnik pokarmowy reguluje poziom cukru we krwi. Jego rozpuszczalne frakcje, do których należą pektyny wpływają na glikemię poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów do krwi. Warto wiedzieć, iż jabłka klasyfikowane są jako produkt o niskim indeksie glikemicznym (IG<50). W związku z powyższym istotny staje się fakt, iż dieta zawierająca produkty o niskim indeksie glikemicznym u osób z nadwagą zmniejsza stężenie hormonu sytości (leptyny) oraz ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Badania dowodzą, iż spożywanie trzech porcji owoców takich jak: borówka amerykańska, jabłka, winogrona w tygodniu istotnie obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 [3].

Jabłka – przepisy

Jabłka doskonale nadają do spożycia zarówno na surowo jako przekąska, jak również w postaci przetworzonej jako składnik babcinej szarlotki, racuchów, smakowitych musów czy marmolad.

Przepis na racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy
  • 3 – 4 średnie jabłka

Przygotowanie: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać odrobinę cukru i szczyptę soli. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu rozpoczęcia fermentacji. Następnie dodać mąkę i jajko, wymieszać. Przykryć ściereczką bądź talerzem, odstawić w ciepłe miejsce do chwili, kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę ulubioną odmianę owoców jabłoni (szara reneta, rubin, antonówka). Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.

rozwiń

Choć jabłka mają największą wartość wówczas, gdy zjadane są wraz ze skórką na surowo bądź jako dodatek do surówek, warto czasem osłodzić swoje życie, wracając niejednokrotnie do smaków z dzieciństwa.

Przepis na szarlotkę

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 10 jabłek

Przygotowanie: mąkę z margaryną posiekać nożem. Żółtka z cukrem roztrzepać ze śmietaną, dodać drobno pokrojoną laskę wanilii oraz resztę składników. Wyrobić ciasto, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka. Do smaku można dodać odrobinę cynamonu. Przykryć drugim ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200–220°C przez 20–30 minut.

rozwiń

Owoce jabłoni zawierają dużą ilość błonnika, składników mineralnych, witamin, antyoksydantów i innych związków, które mogą wywoływać korzystne skutki zdrowotne. Liczne badania naukowe potwierdzają ich pozytywny wpływ na zdrowie, w tym zapobieganie chorobom cywilizacyjnym o podłożu rodnikowym. Niestety często zapominamy o naszych rodzimych owocach, poszukując najrozmaitszych ich zamienników u południowych sąsiadów bądź w pobliskiej aptece. A przecież nasza rodzima kuchnia potrafi wykorzystać walory prapolskich owoców na różne sposoby, bowiem jak pisał Jan Brzechwa „jest zupa jabłkowa i knedle z jabłkami, duszone są jabłka, pieczone są jabłka i z jabłek szarlotka, i kompot, i babka”.

 

Literatura:

  1. Jarosz M. (red.) 2010. Praktyczny Podręcznik Dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa.
  2. Kalinowska M. 2012. Prozdrowotne właściwości jabłek oraz metody izolacji i identyfikacji związków biologicznie czynnych z jabłek. Aparatura badawcza i dydaktyczna, 3, 37-44.
  3. Muraki I., Imamura F., Manson J., Hu F., Willett W., van Dan R., Sun Q. 2013. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. British Medical Journal, 347, 1-15.
  4. Zdrojewicz Z., Cabała K., Pypno D., Bugaj B. 2015. Jedz jabłka – będziesz zdrowszy. Medycyna Rodzinna, 3, 131-136.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Cydr jabłkowy ma zdrowotne właściwości.…

Ostatnio dużą popularnością zaczął cieszyć się cydr. To napój alkoholowy wytwarzany z jabłek. Cenne właściwości, które zawiera powodują, że warto się nim zainteresować, a jeszcze lepiej, samemu przygotować go w… Czytaj dalej...

Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i…

Ocet jabłkowy nie jest jedynie dodatkiem smakowym, ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    cukrzyca owoce Produkty wspomagające odchudzanie zaparcia

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    1

    Dieta o niskim indeksie glikemicznym

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.