bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

Sok pomarańczowy – wartości odżywcze, korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 7 marca, 2025

Jednym z najczęściej wybieranych przez polskich konsumentów soków owocowych jest sok pomarańczowy. Sok ten z punktu widzenia żywieniowego należy do atrakcyjnej i wartościowej grupy produktów, a w jego składzie znajdziemy nie tylko witaminę C, lecz również inne związki biologicznie czynne, takie jak karotenoidy i flawonoidy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartości odżywcze soku pomarańczowego
  • Sok pomarańczowy – kalorie
  • Wpływ na zdrowie
  • Przeciwwskazania, czyli kiedy nie spożywać soku z pomarańczy
  • Sok nie tylko do picia
  • Domowy sok vs sklepowy

Wartości odżywcze soku pomarańczowego

Sok z owoców pomarańczy jest powszechnie dostępnym produktem o dużej gęstości odżywczej. Warto dodać, że 100% sok powstaje w wyniku wyciśnięcia lub rozgniatania owoców, co oznacza, że składniki odżywcze mają w nim niemal identyczny skład jak owoce wykorzystane do jego produkcji. Sok pomarańczowy ma istotne znaczenie dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Z uwagi na swoje właściwości zdrowotne może być stosowany w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, a co więcej, korzystnie wpływa na polepszenie profilu lipidowego krwi [4]. Należałoby również podkreślić, iż soki owocowe, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, zawierają jedynie naturalnie występujące cukry, bowiem nie mogą być dosładzane. Szklanka takiego soku stanowi doskonałe źródło witaminy C, gdyż pokrywa około 50–60% (a nawet więcej) dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Zawartość folianów w szklance soku pomarańczowego wynosi około 46 µg, potasu zaś 372 mg. W mniejszych ilościach znajdują się składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i żelazo. W tabeli 1. przedstawiono informacje dotyczące wartości odżywczej soku pomarańczowego (100 ml) oraz pomarańczy (100 g).

Tabela 1. Sok pomarańczowy a owoc pomarańczy – porównanie wartości odżywczej

Sok pomarańczowy

[100 ml]

Pomarańcza

(część jadalna)

[100 g]

Informacja o wartości odżywczej
Wartość energetyczna 42 kcal 47 kcal
Tłuszcz

– kwasy tłuszczowe nasycone

——- < 0,5 g

< 01 g

Węglowodany

– cukry

 

8,8 g

9,4 g

8,7 g

Błonnik 0,4 g 1,9 g
Białko ——- 0,9 g
Sól < 0,01 g < 0,01 g
Witamina C 35 mg 49 mg
Foliany 23 µg 30 µg
Potas 186 mg 183 mg

 

Sok pomarańczowy – kalorie

W 100 ml soku z pomarańczy znajduje się średnio 42 kcal, wypijając więc 1 szklankę (200 ml) tego soku, dostarczymy organizmowi około 84 kcal.

Wpływ na zdrowie

Jak wspomniano wcześniej, powszechnie dostępny sok pomarańczowy stanowi skarbnicę składników odżywczych, mikroelementów i bioaktywnych związków roślinnych o istotnym znaczeniu dla naszego zdrowia. Wiadomo też, iż to właśnie owoce cytrusowe oraz produkowane z nich soki stanowią źródło flawonoidów w dietach ludzi. Wśród takowych związków wyróżniono m.in.: rutynę, naringinę, kwercytynę, kempferol oraz hesperydynę. O tym, że sok pomarańczowy jest ważnym źródłem witaminy C, wie niemal każdy. Jednakże niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż ten sok jest jednym z najbogatszych źródeł hesperydyny. To właśnie związek o nazwie hesperydyna wiedzie tu prym pod względem ilościowym, przynosząc potencjalne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego. Badania dowodzą, że związek polifenolowy z podklasy flawanonów obecny w 100% soku pomarańczowym wykazuje właściwości przeciwzapalne, jak również może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu naczyniowego. Hesperydyna bowiem wykazuje m.in. korzystny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych. Warto zaznaczyć, iż biodostępność flawonoidów z soku wzrasta 4–5-krotnie w porównaniu do biodostępności z cząstek pomarańczy czy puree pomarańczowego, gdyż pektyny obecne w owocach utrudniają przyswajanie tych związków. Sok pomarańczowy jest także dobrym źródłem karotenoidów. Zawiera m.in. α-karoten, β-karoten, luteinę i zeaksantynę.

Ciekawe

Badania dowodzą, że spożywanie 500 ml soku pomarańczowego dziennie przez 4 tygodnie może obniżać ciśnienie rozkurczowe oraz poprawiać reaktywność naczyniową związaną z hiperglikemią poposiłkową oraz poziomem insuliny [5].

Sok pomarańczowy mieści w sobie trzy ważne składniki odżywcze – witaminę C, foliany i potas – o udowodnionym wpływie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia. Primo, witamina C jako silny antyoksydant neutralizuje reaktywne formy tlenu, ograniczając rozwój chorób cywilizacyjnych. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a dodatkowo wzmacnia odporność naszego organizmu. Witamina C ułatwia też wchłanianie żelaza oraz uczestniczy w przekształceniu cholesterolu w kwasy żółciowe.

Ważne

Organizm człowieka nie syntetyzuje ani nie gromadzi zapasów witaminy C, stąd niezwykle ważne jest codzienne spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę. Uwzględniając fakt, iż referencyjna wartość spożycia witaminy C dla osób dorosłych wynosi 80 mg/dobę, około 90% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokryjemy, wypijając szklankę soku.

Secundo, foliany, niezwykle ważne dla kobiet w wieku prokreacyjnym, odgrywają istotną rolę w zapobieganiu wad cewy nerwowej. Potwierdzono też związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożyciem folianów a prawidłowymi funkcjami psychologicznymi.

Tertio, potas, główny kation wewnątrzkomórkowy, odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomaga też w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Przeciwwskazania, czyli kiedy nie spożywać soku z pomarańczy

Soki z owoców cytrusowych, w tym sok pomarańczowy, są jednymi z produktów częściej ocenianych pod względem ich wpływu na zdrowie. Badania dowodzą, że spożywanie soku pomarańczowego ma korzystny wpływ na jakość diety, dlatego też poleca się go zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Jednakże warto pamiętać, iż sok pomarańczowy nie nadaje się dla każdego. Trzeba bowiem wziąć pod uwagę fakt, że owoców cytrusowych, jak również wytworzonych z nich soków, powinny unikać osoby zmagające się z nadkwasotą żołądka, chorobą refluksową przełyku oraz alergią na białka owoców cytrusowych. W niektórych przypadkach sugeruje się odstawienie cytrusów osobom cierpiącym na artretyzm.

Sok nie tylko do picia

Sok pomarańczowy jest nie tylko doskonałym produktem dostarczającym organizmowi płynów, lecz również znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej, np. jako smaczny dodatek do naleśników czy składnik marynat do mięs.

Domowy sok vs sklepowy

Na polskim rynku można spotkać wiele różnych soków pomarańczowych wykonanych głównie z soku zagęszczonego. Sok świeży natomiast należy do rzadkości. Choć według powszechnie powtarzanej opinii produkowany komercyjnie pasteryzowany sok 100% jest dużo gorszy od świeżo wyciskanego, warto przyjrzeć się nieco bliżej aktualnemu stanowi wiedzy. Jeden z mitów dotyczy procesu pasteryzacji. Uważa się, iż pasteryzacja niszczy wszystko, co dobre i wartościowe, a przecież celem tego procesu jest zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu. To właśnie dzięki pasteryzacji soki zyskują dłuższy termin przydatności do spożycia oraz są pozbawiane drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku przyczyniają się do naturalnego psucia się produktu. Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu soku w krótkim czasie, a następnie jego schłodzeniu. Odpowiednia kombinacja czasu i temperatury dobierana jest indywidualnie, w zależności od rodzaju owoców, co pozwala na zredukowanie do minimum utraty witamin oraz utrzymanie stabilności soli mineralnych pod względem ilościowym. Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych nie wolno dodawać cukru. Zabronione jest też dodawanie barwników, substancji konserwujących i aromatów. Nie ma zatem istotnego znaczenia, czy sok przygotowaliśmy w domu, czy nabyliśmy w sklepie. Według wymagań soki odtworzone z soku zagęszczonego, w tym poddane pasteryzacji, muszą zachowywać wszelkie właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze odpowiadające właściwościom, które posiada sok otrzymany z owoców tego samego rodzaju [5].

Soki owocowe, w tym sok pomarańczowy, mogą stanowić jedną z pięciu dziennie zalecanych porcji owoców i warzyw. W przypadku osób starszych zaś rekomendowane jest spożywanie nawet do 2 porcji soku. Co ciekawe, w dekalogu zdrowego żywienia zwrócono również uwagę na to, że woda niezbędna do nawadniania organizmu może pochodzić także z soków. Podsumowując, pamiętajmy, iż sok z owoców pomarańczy, zarówno nabyty w sklepie, jak i ten domowy, świeżo wyciskany, korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Literatura:

  1. Hallmann E., 2014, Zawartość związków biologicznie czynnych w wybranych sokach pomarańczowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 95–100,
  2. Kozioł-Kozakowska A., 100% sok pomarańczowy: składniki odżywcze, korzyści dietetyczne oraz wpływ na parametry antropometryczne, dietetycy.org.pl/100-sok-pomaranczowy-skladniki-odzywcze-korzysci-dietetyczne-oraz-wplyw-parametry-antropometryczne/ [dostęp: 20.07.2020],
  3. Przygoda B., Matczuk E., Stoś K., 2019, Sok pomarańczowy odtworzony z soku zagęszczonego – produkcja, właściwości, wartość odżywcza, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa,
  4. Pyryt B., Wilkowska D., 2012, Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3, 248–253,
  5. fruitjuicematters.pl/pl/nauka-a-soki/new-data-on-the-composition-on-orange-juice [dostęp: 22.07.2020],
  6. fruitjuicematters.pl/pl/nauka-a-soki/surprising-new-evidence-about-100-orange-juice [dostęp: 26.07.2020].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > sok

    sok witamina C
    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    sok

    Sok z brzozy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    sok

    Na co jest dobry sok z grejpfruta? Czy można pić sok z grejpfruta na czczo?

    owoce jagodowe

    Sok z jeżyn – właściwości. Jak zrobić sok z jeżyn bez sokownika?

    sok

    Sok z wiśni – właściwości. Na co pomaga sok z wiśni?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.