Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości lecznicze, w ciąży. Jak zrobić syrop z mniszka?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Dmuchawiec, lwi ząb, mlecz, podróżnik mleczowaty … to tylko nieliczne nazwy znanej, choć nie do końca docenianej w naszym kraju rośliny z rodziny Asteraceae. Charakterystycznie ułożone w rozetę liście, intensywnie żółte kwiaty, które po dojrzeniu tworzą puszysty aparat lotny nazywany powszechnie dmuchawcem, szczególnie wiosną stanowią niebanalną część polskiego krajobrazu.
Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego
Pierwsze wzmianki na temat właściwości terapeutycznych mniszka lekarskiego pochodzą z przełomu X/XI wieku, kiedy w zielarskich księgach dokumentowano jego lecznicze zastosowanie. Za ogromny potencjał Taraxacum officinale odpowiedzialne są flawonoidy i kwasy polifenolowe obecne we wszystkich częściach rośliny, z przewagą w zielu. Zarówno korzeń, liść jak i ziele mniszka lekarskiego oddziałują korzystnie na wątrobę, zwiększając przepływ, jak i ilość wytwarzanej żółci, i z tej uwagi wykorzystywane są jako element wspomagający leczenie problemów trawiennych [1]. Świeże i suszone liście dmuchawca są doskonałym środkiem diuretycznym, bowiem oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają powstawaniu kamieni w drogach moczowych i żółciowych. Mniszek, z uwagi na obecność w korzeniu polisacharydu – inuliny, doskonale sprawdzi się również w diecie diabetyków, obniżając poziom glukozy we krwi, zwłaszcza w początkowych stadiach choroby. Ostatnie badania stawiają Taraxacum officinale jako potencjalną roślinę o właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto ten pospolity chwast znalazł zastosowanie w leczeniu problemów skórnych: brodawek, kurzajek, trądziku i łuszczycy. W aptekach i sklepach zielarskich można nabyć preparaty z mniszka w postaci syropów, herbatek, tabletek oraz maści. Z uwagi na swoją wartość dietetyczną nie został pominięty także w sztuce kulinarnej, gdzie może być wykorzystany nie tylko jako dodatek do sałatek, omletów, zup jarzynowych (liście); syropów, win, nalewek i deserów (kwiaty); lecz również jako naturalny zamiennik kawy czy herbaty (prażone korzenie mniszka).
Syrop z mniszka lekarskiego
Preparaty z mniszka działają wzmacniająco na organizm, zapobiegając infekcjom bakteryjnym i wirusowym. To właśnie dzięki zawartym w lwim zębie witaminom i składnikom mineralnym przetwory z mniszka, w tym syrop nazywany także „miodem”, znalazły swoje miejsce w domowej aptece jako środki stymulujące odporność organizmu. Przygotowywany domowym sposobem miód z kwiatów mniszka lekarskiego wykorzystywany jest w leczeniu chorób gardła, jamy ustnej i oskrzeli, podczas zmagań z uporczywym kaszlem.
Syrop z mniszka lekarskiego w ciąży
Wiedza na temat ziół oraz syntetycznych leków jest szczególnie istotna w okresie ciąży, bowiem niektóre z nich mogą działać niekorzystnie na rozwój małego dziecka w łonie matki. Wśród wielu bezpiecznych i chętnie wybieranych ziół na uwagę zasługuje nasz pospolity chwast – mniszek lekarski. Bowiem, ta niepozorna roślina doskonale sprawdzi się nie tylko w problemach trawiennych, usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, lecz również będzie pomocna w walce z infekcjami. Warto wiedzieć, iż syrop z mniszka jest skarbnicą wielu witamin, składników mineralnych i innych aktywnych związków o właściwościach prozdrowotnych.
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis
Żółte kwiaty mniszka stanowią niebanalną część krajobrazu majowych łąk. Swoje apogeum kwitnienia osiągają właśnie w maju, wówczas sporządzane z nich przetwory charakteryzują się niezwykłym smakiem i aromatem.
Składniki:
- 350–400 sztuk kwiatów mniszka
- 1 litr wody
- sok z cytryny
- 0,75–1 kg cukru
Przygotowane: kwiaty mniszka przebrać, rozłożyć na papierze w celu usunięcia wszystkich możliwych owadów. Następnie przełożyć je do naczynia i zalać wodą, dodać sok z jednej cytryny i gotować na wolnym ogniu przez okres 15 minut. Tak przygotowaną miksturę odstawić na noc. Następnego dnia odcisnąć sok przez gazę, dodać cukier, po czym gotować około 60 minut. Napełniać gorącym syropem wyparzone uprzednio słoiki. Naczynia dokładnie zakręcić i odstawić do ostudzenia.
Stosowanie:
Syrop stosować zapobiegawczo przeciwko grypie i przeziębieniu trzy razy dziennie: po 1 łyżeczce (dzieci) lub 1 łyżce stołowej (dorośli) [1].
Taraxacum officinale, z uwagi na obecność szerokiej gamy związków aktywnych, nadal pozostaje przedmiotem zainteresowania współczesnych naukowców. Jego wielokierunkowe działanie potwierdzone na modelach komórkowych i zwierzęcych otwiera nowe możliwości zastosowania tego naturalnego farmaceutyku w profilaktyce, jak i leczeniu wielu schorzeń [2]. Pomimo, iż mniszek lekarski uznawany jest za jedną z najlepiej tolerowanych roślin leczniczych, należy jednak mieć na względzie fakt, iż istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznej (zwłaszcza u najbardziej wrażliwych pacjentów), jak również u osób z chorobą wrzodową, AIDS, czy wirusowym zapaleniem wątroby nie należy zalecać stosowania tego specyfiku [3, 4].
Literatura:
- Fijołek M. 2016. Zioła na odporność. Wydawnictwo Esprit, Kraków.
- Lis B., Grabek – Lejko D.2016. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne. Nauka Przyroda Technologie, 10, 3, 1-15.
- Pawlowicz I., Byłka W. 2004. Mniszek lekarski. Panacea, 3, 8, 8-11.
- rozanski.li/385/taraxacum-mniszek-w-fitoterapii-w-swietle-wsplczesnych-badan-mniszek-a-nowotwory-i-wirusy-czyzby-sprzyjal/