20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej
Aktualizacja: 27 maja, 2024
Wiadomo nie od dziś, iż zarówno brak ruchu, jak i nadmiar pożywienia skutkują gromadzeniem się tłuszczu w tkance podskórnej. Walka ze zbędnymi kilogramami jest procesem bardzo złożonym, na który składa się wiele czynników. Niemniej warto podkreślić, iż tylko konsekwentne stosowanie produktów wspomagających, w tym ziół, może prowadzić do uzyskania pożądanych efektów.
W przyrodzie istnieje wiele składników aktywnych, które wspomagają redukcję nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej, a ich zadaniem jest uwolnienie, rozbijanie oraz transport cząsteczek tłuszczu. Poniżej przedstawiono 20 produktów, które mogą wspomóc odchudzanie, a wraz z odpowiednią dietą i dostosowaną do stanu zdrowia aktywnością fizyczną mogą ułatwić osiągnięcie idealnej masy ciała.
Błonnik
Błonnik odgrywa kluczową rolę w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Wspomaga funkcjonowanie praktycznie całego przewodu pokarmowego, a oprócz tego odgrywa niebywale ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Dieta obfitująca we włókno pokarmowe może nie tylko zapobiegać otyłości, ale też sprzyjać redukcji masy ciała poprzez wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości przy relatywnie mniejszej energetyczności jedzenia bogatego w błonnik.
W sklepach zielarskich i w sklepach ze zdrową żywnością bez problemu można nabyć błonnik witalny będący mieszanką babki płesznik i babki jajowatej. Nie zapominajmy jednak, że włóknik znajduje się także w produktach zbożowych (naturalne płatki, otręby, pieczywo razowe), warzywach, owocach i wszelkiego rodzaju orzechach.
Grejpfrut
Rajski owoc jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a w swoim składzie dodatkowo mieści substancje biologicznie czynne. Związki te wpływają na gospodarkę metaboliczną, nasilając spalanie tłuszczu, choć to do końca nie zostało potwierdzone. W owocach grejpfruta występują pektyny należące do rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, które wpływają na glikemię poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów do krwi. Ponadto grejpfrut cechuje się niskim indeksem glikemicznym, stąd też jest wręcz pożądany w diecie diabetyków.
Grejpfrutów ani soku grejpfrutowego nie należy spożywać łącznie z lekami, bowiem owoce te mogą potęgować ich działanie oraz wzmagać efekty uboczne.
Kofeina
Na początku należałoby zaznaczyć, że osoby spożywające mniej kawy mają o 49% wyższe ryzyko otyłości. Zawarta w popularnym napoju kofeina to substancja, która dość szybko pobudza nasz organizm do dużego wysiłku fizycznego i psychicznego. Doskonale tłumi głód poprzez wpływ na większe wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie sytości. Energetyzujące działanie kofeiny zaś przejawia się poprzez stymulację centralnego układu nerwowego oraz pomoc w przezwyciężaniu zmęczenia.
Filiżanka kawy to jedno, drugie to nasze niezastąpione dodatki. Te małe i te większe grzeszki to dodatek dużych ilości mleka, bitej śmietany, cukru i tak zwane „małe co nieco”, które w głównej mierze dostarczają nam dodatkowych kalorii.
Yerba mate
W ostatnich latach obserwuje się zainteresowanie ostrokrzewem paragwajskim, znanym jako yerba mate. Napary z tej rośliny obniżają poziom cholesterolu, działając ochronnie na wątrobę. Ponadto stymulują ośrodkowy układ nerwowy, nie powodując uzależnienia. Ostrokrzew paragwajski jest skarbnicą witamin: A, C, E, B1, B2, karotenu i biotyny. Oprócz tego mieści w sobie składniki mineralne: sód, żelazo, potas, krzem i siarkę oraz zawiera mateinę, substancję o działaniu pobudzającym. Spożywanie naparów z yerba mate wspomaga odchudzanie poprzez zwiększenie poczucia sytości, stąd też zalecane jest w leczeniu otyłości.
Zielona herbata
Herbata zielona zaliczana jest do najstarszych spośród wszystkich rodzajów herbat, liczy sobie ponad 5000 lat. Lekko zielone napary korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów. Regularne picie zielonej herbaty wywiera korzystny wpływ na zdrowie, włączając w to działanie na ogół przeciwwirusowe. Rynek suplementów diety wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości, a wyciągi z zielonej herbaty można znaleźć w aptekach i sklepach zielarskich, m.in. w preparatach wspomagających odchudzanie.
Czerwona herbata
Herbata czerwona uznawana jest za najbardziej aromatyczną herbatę świata. Szczególnym uznaniem cieszy się fermentowana w 70% chińska Pu-erh. Badania dowodzą, że herbata Pu-erh oczyszcza i wzmacnia organizm, pobudza procesy trawienne oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto ogranicza wchłanianie tłuszczów, wspomagając odchudzanie, a także, co ciekawe, poprawia pamięć i koncentrację.
Guarana
Guarana, podobnie jak chilli czy imbir, należy do termogeników, czyli substancji zwiększających tempo przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała. Wyciągi z guarany nasilają proces termogenezy, tłumią apetyt i działają energetyzująco. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości kofeiny, wspomagają organizm w trakcie dużej aktywności fizycznej i psychicznej poprzez pobudzenie pracy mózgu i układu nerwowego [3].
Pieprz czarny
Za charakterystyczny smak i właściwości pieprzu czarnego odpowiada alkaloid zwany piperyną. W ostatnim czasie pojawia się coraz więcej publikacji potwierdzających rolę pieprzu w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Najprawdopodobniej jest to wynik działania piperyny. Związek ten bowiem nasila wydzielanie soków trawiennych, w tym kwasu żołądkowego, przyczyniając się do poprawy procesu trawienia.
Pieprz cayenne
Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny pieprz kajeński zyskał miano naturalnego spalacza tłuszczu. Substancja ta odpowiada nie tylko za ostry smak przyprawy, lecz również zwiększa termogenezę organizmu, a w efekcie prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej.
Kurkuma
Zacznijmy od tego, iż za właściwości zdrowotne ostryżu długiego (Curcuma longa L.) odpowiedzialny jest żółty barwnik nazywany kurkuminą. Z uwagi na szerokie spektrum oddziaływania na organizm ludzi i zwierząt nadal pozostaje przedmiotem zainteresowania współczesnych naukowców. Kurkumina bowiem wiedzie prym w leczeniu wielu schorzeń, ale również nie zawiedzie nas w redukcji tkanki tłuszczowej. Dlaczego by więc nie włączyć do swojego planu żywieniowego tej żółtej przyprawy? Ten znany z indyjskiej kuchni żółty proszek posiada specyficzne działanie blokujące powstawanie komórek tłuszczowych.
Papryka chilli
Papryka chilli, podobnie jak pieprz kajeński, należy do termogeników. Wszystko za sprawą kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej nie tylko za charakterystyczny smak papryki, ale też za przyspieszanie metabolizmu i poprawę samopoczucia.
Imbir
Choć imbir sam w sobie nie spala tkanki tłuszczowej, to dodatek tej przyprawy do zbilansowanej diety może przyspieszyć ludzki metabolizm. Imbir należy bowiem do termogeników, czyli substancji pobudzających organizm do dodatkowej produkcji ciepła. Oprócz tego zawarty w korzeniu olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych i śliny, ułatwiając trawienie pokarmów. Współcześnie znalazł zastosowanie jako środek przeciwwymiotny u osób zmagających się z chorobą lokomocyjną oraz w kosmetyce, gdzie obecny jest w preparatach wyszczuplająco-modelujących i antycellulitowych.
Kardamon
Planując dietę redukcyjną lub oczyszczającą, warto zwrócić uwagę na jedną z najstarszych przypraw, jaką jest kardamon. Ta znana głównie z kuchni indyjskiej przyprawa pozytywnie wpływa na proces spalania tkanki tłuszczowej oraz przyspieszenie metabolizmu. Co ciekawe, jest też skutecznym środkiem w schorzeniach dróg oddechowych, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli, można go więc śmiało wykorzystać podczas zmagań z uporczywym kaszlem.
Cynamon cejloński
Cynamon to nie tylko powszechnie znana przyprawa, ale też stosowany od wieków w różnych zakątkach świata środek leczniczy. Ten znany „polepszacz smaku”, po który sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, doceniano już w czasach starożytnych. Współcześnie jest cenionym dodatkiem wspomagającym funkcjonowanie układu pokarmowego, wspierającym trawienie i wchłanianie składników odżywczych [4]. Nie bez znaczenia jest też jego rola w dietach redukcyjnych, bowiem ta niepozorna przyprawa przyspiesza metabolizm, a także pomaga w walce z nadmiernym spożyciem słodyczy, dając poczucie sytości, przez co zapobiega przejadaniu się. Chcąc wykorzystać takowe działanie cynamonu, zaleca się spożywanie pół łyżeczki tego specyfiku na dzień.
Garcinia cambogia
Garcinia cambogia bądź po prostu tamaryndowiec malabarski to znany owoc, któremu przypisywane są właściwości hamujące łaknienie. Efekt ten prawdopodobnie jest wynikiem zwiększonego wydzielania serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Co ciekawe, substancją odpowiedzialną za takie działanie jest kwas hydroksycytrynowy (HCA).
pamiętaj, że każdy kij ma dwa końce i tak też jest w przypadku odchudzania. Suplementacja HCA niesie ze sobą ryzyko nudności i biegunek, więc jeśli takie objawy wystąpią, zaleca się zakończenie przyjmowania preparatu.
Młody jęczmień
Niegdyś znany głównie ze zdolności do przyspieszania przemiany materii oraz spalania tkanki tłuszczowej, dziś mówi się coraz więcej o bogactwie składników odżywczych oraz innych substancji zawartych w sadzonkach jęczmienia, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Młody jęczmień często przedstawiany jest jako remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości, takie jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, reumatoidalne zapalenie stawów czy wrzody żołądka, i z tej uwagi zyskał miano żywności funkcjonalnej. Jednakże warto wiedzieć, iż najbogatszym źródłem substancji bioaktywnych jest sok świeżo wyciśnięty z liści młodego jęczmienia, a także proszek powstały przez odparowanie tego soku.
Terminem młody jęczmień określa się sadzonki do 200 godzin od wykiełkowania rośliny Hordeum vulgare.
CLA
Być może nikt by nie uwierzył, że bardzo istotnym składnikiem w zapobieganiu otyłości jest CLA, czyli skoniugowany kwas linolowy. W produktach mlecznych występuje on w ilości 2,9–6,1 mg/g tłuszczu, z czego od 75 do 95% to postać biologicznie aktywna. Związek ten dzięki unikalnej strukturze hamuje działanie enzymów odpowiedzialnych za kumulację lipidów, wpływając równocześnie na metabolizm tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, hamuje powstawanie tej tkanki, a także wzmaga proces spalania tłuszczu. Warto wiedzieć, iż CLA wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną, hamując procesy zapalne w komórkach [2].
L-karnityna
L-karnityna to związek wspomagający organizm w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej, którego zadaniem jest transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów. L-karnityna nasila tempo utleniania kwasów tłuszczowych w pracujących mięśniach. Ponadto opóźnia wykorzystanie glikogenu i pojawienie się zmęczenia.
Lecytyna
Znany głównie z preparatów na pamięć i koncentrację organiczny związek inozytu i choliny znalazł swoje miejsce nie tylko w żywieniu sportowców, ale i w dietach osób odchudzających się. Lecytyna wykazuje właściwości lipotropowe, ma zdolność do rozbijania cząstek tłuszczu, przez co przyspiesza ich metabolizm.
Olej z orzechów sosny koreańskiej
Osobom zmagającym się z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej i wyraźnymi tendencjami do tycia poleca się preparaty oparte na oleju z orzechów sosny koreańskiej. W wyniku działania aktywnych składników Pinus koreaiensis „zwiększa się wydzielanie w jelitach hormonów odpowiedzialnych za regulację uczucia głodu i sytości, a sygnały wysyłane do mózgu informują o pełności żołądka” [3].
Choć rynek krajowy obfituje w tysiące produktów, które mają rzekomy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, przy ich wyborze kierujmy się zdrowym rozsądkiem. Oczywiście możemy iść na łatwiznę, kupując tzw. „spalacze tłuszczu” w postaci kapsułek. Jednakże nic nie zastąpi prawidłowej, zbilansowanej diety przy akompaniamencie przypraw i ziół oraz szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Nie istnieje bowiem jeden sposób żywienia idealny dla wszystkich, zawsze musimy brać pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie, a przy odchudzaniu – zmianę stylu życia.
Literatura:
- Bańkowska P., Bryndal I., 2017, „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych, Prace naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494, 9–19,
- Cichosz G., Czeczot H. 2014. Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób dietozależnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII, 1, 1–9,
- Dymkowska-Melesa M., Walczak Z., 2011, Suplementacja w sporcie, Nowiny Lekarskie, 80, 3, 199–204,
- Kaławaj K., Lemieszek M., 2015, Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 21, 2, 328–331,
- Kawka K., Lemieszek M., 2017, Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, tom 23, 1, 7–12,
- www.damianparol.com/suplementy-na-odchudzanie-kofeina-i-garcinia-cambogia/ [dostęp: 19.08.2020].