Głóg – dwuszyjkowy i jednoszyjkowy, Działanie głogu i przeciwwskazania
Wiosną zachwyca pięknem białych bądź bladoróżowych kwiatów, jesienią zaś czerwienią owoców wzbogaca krajobraz pól, bezdroży, parków i ogrodów… Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż Crataegus sp. w kulturze Zachodu od setek lat uznawany jest za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych.
Głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy
Ach, róży! ach, róży!
wśród ziemi rozłogów
w tej życia podróży
tak wiele jest głogów.
Głóg jest rodzajem należącym do rodziny Rosaceae. Nazwa botaniczna tej rośliny pochodzi z języka greckiego „kratos”, co oznacza twardość, siłę (drewna). Głóg występuje praktycznie w całej Europie, gdzie w postaci krzewów czy niewielkich drzew wzbogaca krajobraz lasów, przydrożnych pól, parków miejskich i ogrodów. Choć na świecie występuje ponad dwieście gatunków głogu, w naszym kraju rośnie zaledwie kilka z nich, a do najbardziej znanych należą głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna), głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata) oraz mieszaniec tych dwóch gatunków – głóg pośredni (Crataegus media). Od setek lat przetwory z głogu, jak i świeże owoce wykorzystywano w profilaktyce i leczeniu rozmaitych schorzeń sercowo-naczyniowych. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są zarówno suche surowce owoców i kwiatostanów w postaci ziół do zaparzania, jak również standaryzowane wyciągi z liści Crataegus oxyacantha. Owoce pozyskiwane są jesienią, na przełomie września i października, choć takowe utrzymują się na drzewach nawet do pierwszych mrozów. Stanowią one doskonały surowiec do sporządzania przetworów: dżemów, marmolad, galaretek; a także kompotów, herbat, win, nalewek i cukierków.
Działanie głogu
Według doniesień literaturowych zarówno owoce, jak i kwiaty głogu charakteryzują się bogactwem związków chemicznych o wysokiej aktywności biologicznej, które są odpowiedzialne za właściwości lecznicze tej rośliny. Związki te, nazywane polifenolami, wyróżniają się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. W etnomedycynie ludowej odwar z owoców, napar z kwiatów i nalewkę stosowano w leczeniu szeroko pojętych schorzeń sercowo-naczyniowych, skórnych, metabolicznych, układu moczowego i pokarmowego (biegunka, niestrawność) [4]. Liczne badania wskazują, iż ten z natury pospolity, ciernisty krzew wykazuje działanie ochronne na mięsień sercowy, powoduje on bowiem rozkurcz naczyń wieńcowych, zmniejszając napięcie ich ścian. Przetwory z głogu stosowane są pomocniczo w przewlekłej niewydolności naczyń wieńcowych, zaburzeniach rytmu serca u osób starszych, dławicy piersiowej, arytmii i nadciśnieniu [1]. Na uwagę zasługuje również działanie hipolipemiczne, hipercholesterolomiczne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne tej rośliny [2, 3]. Warto wiedzieć, iż wyciągi z kwiatostanów głogu działają uspokajająco i kojąco na system nerwowy. W kwiatach głogu znajdują się znaczące ilości witaminy C, i z tej uwagi Crataegus sp bywa stosowany jako środek wzmacniający odporność organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań.
Przepis na nalewkę z głogu:
- 100 g świeżego lub suchego surowca
- 300 g ciepłego alkoholu 40%
Stosowanie:
Pić 1–2 razy dziennie po 5–10 ml. Opcjonalnie można wymieszać z miodem gryczanym bądź wrzosowym w proporcji 1:1 [4].
Głóg – przeciwwskazania
Sporządzane z owoców, jak i kwiatostanów głogu domowe przetwory powszechnie uznawane są za bezpieczne i z reguły nie pociągają za sobą działań niepożądanych. W świetle obecnego stanu wiedzy stosowanie preparatów z Crataegus sp. nawet przez dłuższy czas nie powoduje skutków ubocznych. Jednakże z uwagi na hipotensyjne działanie tej rośliny osobom z niskim ciśnieniem zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności.
Głóg bez wątpienia stanowi skarbnicę związków o szerokim spektrum aktywności biologicznej, a jego terapeutyczne właściwości dostrzegał już w czasach starożytnych grecki botanik i lekarz Dioskurides. Współcześnie obserwuje się powrót do pradawnych, opartych na surowcach roślinnych metod leczenia, a wielu specjalistów zaleca naturalną suplementację w postaci ziołowych herbatek z owocami głogu bądź sporządzanych tradycyjną recepturą nalewek w celach prozdrowotnych.
Literatura:
- Karczmarczuk R. 2011. Pomad tysiąc gatunków głogu?! Wszechświat, 112, 10-12, 305-307.
- Król D. 2011. Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii, 2, 122-126.
- Kulczyński B., Gramza – Michałowska A. 2016. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97, 1, 24-28.
- Różański H. 2008. Głóg – Crataegus w fitoterapii . Medycyna dawna i współczesna. Dr Henryk Różański; nauki medyczne i biologiczne; rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii.