bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Głóg – dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Działanie głogu i przeciwwskazania

Głóg – dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Działanie głogu i przeciwwskazania

głóg jednoszyjkowy dwuszyjkowy działanie właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 11 marca, 2025

Wiosną zachwyca pięknem białych bądź bladoróżowych kwiatów, jesienią zaś czerwienią owoców wzbogaca krajobraz pól, bezdroży, parków i ogrodów… Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż Crataegus sp. w kulturze Zachodu od setek lat uznawany jest za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy
  • Działanie głogu
  • Głóg – przeciwwskazania

Głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy

Ach, róży! ach, róży!

wśród ziemi rozłogów

w tej życia podróży

tak wiele jest głogów.

Głóg jest rodzajem należącym do rodziny Rosaceae. Nazwa botaniczna tej rośliny pochodzi z języka greckiego „kratos”, co oznacza twardość, siłę (drewna). Głóg występuje praktycznie w całej Europie, gdzie w postaci krzewów czy niewielkich drzew wzbogaca krajobraz lasów, przydrożnych pól, parków miejskich i ogrodów. Choć na świecie występuje ponad dwieście gatunków głogu, w naszym kraju rośnie zaledwie kilka z nich, a do najbardziej znanych należą głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna), głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata) oraz mieszaniec tych dwóch gatunków – głóg pośredni (Crataegus media). Od setek lat przetwory z głogu, jak i świeże owoce wykorzystywano w profilaktyce i leczeniu rozmaitych schorzeń sercowo-naczyniowych. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są zarówno suche surowce owoców i kwiatostanów w postaci ziół  do zaparzania, jak również standaryzowane wyciągi z liści Crataegus oxyacantha. Owoce pozyskiwane są jesienią, na przełomie września i października, choć takowe utrzymują się na drzewach nawet do pierwszych mrozów. Stanowią one doskonały surowiec do sporządzania przetworów: dżemów, marmolad, galaretek; a także  kompotów, herbat, win, nalewek i cukierków.

Działanie głogu

Według doniesień literaturowych zarówno owoce, jak i kwiaty głogu charakteryzują się bogactwem związków chemicznych o wysokiej aktywności biologicznej, które są odpowiedzialne za właściwości lecznicze tej rośliny. Związki te, nazywane polifenolami, wyróżniają się wysokim potencjałem przeciwutleniającym. W etnomedycynie ludowej odwar z owoców, napar z kwiatów i nalewkę stosowano w leczeniu szeroko pojętych schorzeń sercowo-naczyniowych, skórnych, metabolicznych, układu moczowego i pokarmowego (biegunka, niestrawność) [4].  Liczne badania wskazują, iż ten z natury pospolity, ciernisty krzew wykazuje działanie ochronne na mięsień sercowy, powoduje on bowiem rozkurcz naczyń wieńcowych, zmniejszając napięcie ich ścian. Przetwory z głogu stosowane są pomocniczo w przewlekłej niewydolności naczyń wieńcowych, zaburzeniach rytmu serca u osób starszych, dławicy piersiowej, arytmii i nadciśnieniu [1]. Na uwagę zasługuje również działanie hipolipemiczne, hipercholesterolomiczne, przeciwmiażdżycowe i hipotensyjne tej rośliny [2, 3]. Warto wiedzieć, iż  wyciągi z kwiatostanów głogu działają uspokajająco i kojąco na system nerwowy. W kwiatach głogu znajdują się znaczące ilości witaminy C, i z tej uwagi Crataegus sp bywa stosowany jako środek wzmacniający odporność organizmu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Przepis na nalewkę z głogu:

  • 100 g świeżego lub suchego surowca
  • 300 g ciepłego alkoholu 40%

Stosowanie:

Pić 1–2 razy dziennie po 5–10 ml. Opcjonalnie można wymieszać z miodem gryczanym bądź wrzosowym w proporcji 1:1 [4].

Głóg – przeciwwskazania

Sporządzane z owoców, jak i kwiatostanów głogu domowe przetwory powszechnie uznawane są za bezpieczne i z reguły nie pociągają za sobą działań niepożądanych. W świetle obecnego stanu wiedzy stosowanie preparatów z Crataegus sp. nawet przez dłuższy czas nie powoduje skutków ubocznych. Jednakże z uwagi na hipotensyjne działanie tej rośliny osobom z niskim ciśnieniem zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności.

Głóg bez wątpienia stanowi skarbnicę związków o szerokim spektrum aktywności biologicznej, a jego terapeutyczne właściwości dostrzegał już w czasach starożytnych grecki botanik i lekarz Dioskurides. Współcześnie obserwuje się powrót do pradawnych, opartych na surowcach roślinnych metod leczenia, a wielu specjalistów zaleca naturalną suplementację w postaci ziołowych herbatek z owocami głogu bądź sporządzanych tradycyjną recepturą nalewek w celach prozdrowotnych.

 

Literatura:

  1. Karczmarczuk R. 2011. Pomad tysiąc gatunków głogu?! Wszechświat, 112, 10-12, 305-307.
  2. Król D. 2011. Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii, 2, 122-126.
  3. Kulczyński B., Gramza – Michałowska A. 2016. Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Problemy Higieny i Epidemiologii, 97, 1, 24-28.
  4. Różański H. 2008. Głóg – Crataegus w fitoterapii . Medycyna dawna i współczesna. Dr Henryk Różański; nauki medyczne i biologiczne; rozanski.li/297/glg-crataegus-w-fitoterapii.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
anyż właściwości działanie anyżówka
przyprawy

Anyż – właściwości, na zmarszczki.…

Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) to jedna z najstarszych roślin uprawnych pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Anyż ceniony jest nie tylko za swój niesamowity aromat nadający smaku wielu potrawom, ale również… Czytaj dalej...
mnieszek lekarski miód wino herbata nalewka

Mniszek lekarski – działanie. Miód,…

Mniszek lekarski – znana na całym świecie, łatwo dostępna roślina o wielu właściwościach. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Medycyna naturalna

    ciśnienie krwi Zioła na serce i układ krążenia
    Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
    109
    czosnek

    Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

    Właściwości lecznicze Dyptamu jesionolistnego

    dieta przy wysokim ciśnieniu
    1
    ciśnienie krwi

    Dieta przy wysokim ciśnieniu. Co jeść a czego unikać przy wysokim ciśnieniu?

    naparstnica działanie właściwości czy naparstnica jest trująca?

    Jakie działanie ma naparstnica. Czy naparstnica jest trująca?

    zespół hellp objawy przyczyny
    ciąża i poród

    Zespół HELLP – przyczyny, objawy, leczenie

    czarny orzech właściwości
    orzechy

    Zastosowanie orzecha czarnego – nalewka, krople, olej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.