Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Cytrynowożółte owoce, kształtem przypominające jabłka, cieszą nasze oczy od początku września do listopada. Ze względu na mało soczysty, bardzo twardy miąższ owoce pigwy nie nadają się do spożycia w stanie świeżym, aczkolwiek są idealne do sporządzania domowych przetworów.
Należąca do rodziny różowatych pigwa pospolita jest jednym z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Mimo że pochodzi z terenów Azji Zachodniej, znalazła swoich zwolenników także w wielu miejscach na terenie Europy. Niejednokrotnie wśród społeczeństwa wciąż panuje przekonanie, iż owoce pigwy i pigwowca to w zasadzie to samo, stąd też nazwy tych roślin bywają używane zamiennie. Warto jednak pamiętać, iż są to różne rośliny, choć obydwie pełnią funkcje ozdobno-użytkowe i mają podobne właściwości.
Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka bądź gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest kutner (wojłokowe omszenie), które ściera się w trakcie dojrzewania owoców. Te „złote jabłuszka” obfitują w mikroelementy, pektyny, olejki zapachowe, a przede wszystkim w związki fenolowe, dzięki którym dostrzeżono ich działanie lecznicze. Poniżej przedstawiono dziesięć najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania aromatycznych owoców pigwy.
Owoce pigwy stanowią bogactwo związków bioaktywnych, przede wszystkim z grupy flawan-3-oli, zaś wysoką aktywność przeciwutleniającą zawdzięczają dużej zawartości kwasu niechlorogenowego, który wykazuje zdolność do zmiatania wolnych rodników.
Owoce i nasiona pigwy obfitują w związki biologicznie czynne i z tego względu można je śmiało wykorzystać w produkcji naturalnych kosmetyków. Pigwa bowiem doskonale działa na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa również na jej nawilżenie, nadając promienny i świeży wygląd.
Dzięki dużej zawartości mikroelementów, takich jak żelazo i witamina C, pigwa i jej przetwory przeciwdziałają anemii i niedokrwistości. Co więc stoi na przeszkodzie, by zaprosić ją do naszego domu w celu przygotowania aromatycznych dżemów, syropów bądź musów?
Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca doskonale sprawdzą się w okresie przesilenia wiosennego oraz jesienno-zimowych zachorowań. Nalewki pigwowe i soki z pewnością wzmocnią nas w czasie infekcji. A wszystko to dzięki dużej zawartości witaminy C i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo.
Ciekawostką jest, iż to pigwa spośród wszystkich owoców wyróżnia się najwyższą zawartością pektyn. Warto wiedzieć, iż szczególną rolę w walce z nadwagą odgrywają właśnie te rozpuszczalne frakcje błonnika, które wraz z wodą tworzą żele, spowalniając wchłanianie węglowodanów, wskutek czego zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu insuliny.
Z uwagi na mało soczysty, twardy miąższ i cierpki smak owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo. Jednakże dzięki dużej zawartości substancji lotnych i wolnych aminokwasów wykorzystywane są w produkcji domowych przetworów takich jak konfitury, dżemy, syropy czy nalewki.
Owoce pigwy z uwagi na obecność błonnika pokarmowego doskonale sprawdzą się u osób będących na diecie redukcyjnej. Dieta obfitująca we włóknik pokarmowy może zapobiegać otyłości, a także sprzyjać zmniejszeniu masy ciała. Ponadto pigwa usprawnia trawienie i pracę wątroby, przyspiesza również przemianę materii, dzięki czemu można ją wykorzystać w żywieniu osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Rajskie owoce mają w sobie sporą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz tych z grupy B. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, stąd też obróbka termiczna wiąże się z jej pewną utratą.
Nasiona i napar z pigwy sprawdzą się zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wpływając na redukcję stanu zapalnego. Polecane są bowiem przy problemach żołądkowych przebiegających z objawami niestrawności, jak np. zgaga, ból brzucha, odbijanie, gdyż łagodzą dolegliwości bólowe.
Już prekursorzy medycyny naturalnej wykorzystywali owoce pigwy do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, takie jak taniny, regulują pracę żołądka i jelit oraz wykazują działanie przeciwwymiotne. Co więcej, sprawdzą się również u osób borykających się z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Choć w naszym kraju najczęściej spożywanymi i przetwarzanymi owocami są owoce jabłoni, to warto zwrócić uwagę na to, iż w świetle aktualnej wiedzy to właśnie owoce pigwy są bogatsze w związki fenolowe. W związku z powyższym uwzględnienie ich w przetwórstwie owocowym mogłoby w sposób znaczący zwiększyć wartość odżywczą i prozdrowotną wszelkiego rodzaju przetworów.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!