Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

16 18 20

Cytrynowożółte owoce, kształtem przypominające jabłka, cieszą nasze oczy od początku września do listopada. Ze względu na mało soczysty, bardzo twardy miąższ owoce pigwy nie nadają się do spożycia w stanie świeżym, aczkolwiek są idealne do sporządzania domowych przetworów.

Należąca do rodziny różowatych pigwa pospolita jest jednym z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Mimo że pochodzi z terenów Azji Zachodniej, znalazła swoich zwolenników także w wielu miejscach na terenie Europy. Niejednokrotnie wśród społeczeństwa wciąż panuje przekonanie, iż owoce pigwy i pigwowca to w zasadzie to samo, stąd też nazwy tych roślin bywają używane zamiennie. Warto jednak pamiętać, iż są to różne rośliny, choć obydwie pełnią funkcje ozdobno-użytkowe i mają podobne właściwości. 

Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka bądź gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest kutner (wojłokowe omszenie), które ściera się w trakcie dojrzewania owoców. Te „złote jabłuszka” obfitują w mikroelementy, pektyny, olejki zapachowe, a przede wszystkim w związki fenolowe, dzięki którym dostrzeżono ich działanie lecznicze. Poniżej przedstawiono dziesięć najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania aromatycznych owoców pigwy.

 

CIEKAWE
Zarówno nasiona, skórka, jak i liście pigwy wykazują właściwości antybakteryjne, bakteriostatyczne i przeciwgrzybiczne [2].

 

A jak antyoksydacja

Owoce pigwy stanowią bogactwo związków bioaktywnych, przede wszystkim z grupy flawan-3-oli, zaś wysoką aktywność przeciwutleniającą zawdzięczają dużej zawartości kwasu niechlorogenowego, który wykazuje zdolność do zmiatania wolnych rodników.

 

CIEKAWE
W naszym kraju za wadę pigwy jako surowca do przetwórstwa uznaje się tendencję do szybkiego ciemnienia po przekrojeniu czy rozdrobnieniu. Warto jednak wiedzieć, iż właśnie ta cecha jest związana z wysoką zawartością związków polifenolowych [2].

 

M jak młodość

Owoce i nasiona pigwy obfitują w związki biologicznie czynne i z tego względu można je śmiało wykorzystać w produkcji naturalnych kosmetyków. Pigwa bowiem doskonale działa na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa również na jej nawilżenie, nadając promienny i świeży wygląd.

 

N jak niedokrwistość

Dzięki dużej zawartości mikroelementów, takich jak żelazo i witamina C, pigwa i jej przetwory przeciwdziałają anemii i niedokrwistości. Co więc stoi na przeszkodzie, by zaprosić ją do naszego domu w celu przygotowania aromatycznych dżemów, syropów bądź musów?

 

O jak odporność

Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca doskonale sprawdzą się w okresie przesilenia wiosennego oraz jesienno-zimowych zachorowań. Nalewki pigwowe i soki z pewnością wzmocnią nas w czasie infekcji. A wszystko to dzięki dużej zawartości witaminy C i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo.

 

P jak pektyny

Ciekawostką jest, iż to pigwa spośród wszystkich owoców wyróżnia się najwyższą zawartością pektyn. Warto wiedzieć, iż szczególną rolę w walce z nadwagą odgrywają właśnie te rozpuszczalne frakcje błonnika, które wraz z wodą tworzą żele, spowalniając wchłanianie węglowodanów, wskutek czego zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu insuliny.

 

WażnePrzetwory z pigwy, zwłaszcza te słodzone, nie powinny być stosowane przez diabetyków.

 

S jak naturalna słodycz

Z uwagi na mało soczysty, twardy miąższ i cierpki smak owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo. Jednakże dzięki dużej zawartości substancji lotnych i wolnych aminokwasów wykorzystywane są w produkcji domowych przetworów takich jak konfitury, dżemy, syropy czy nalewki.

 

T jak trawienie

Owoce pigwy z uwagi na obecność błonnika pokarmowego doskonale sprawdzą się u osób będących na diecie redukcyjnej. Dieta obfitująca we włóknik pokarmowy może zapobiegać otyłości, a także sprzyjać zmniejszeniu masy ciała. Ponadto pigwa usprawnia trawienie i pracę wątroby, przyspiesza również przemianę materii, dzięki czemu można ją wykorzystać w żywieniu osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

 

W jak witaminy

Rajskie owoce mają w sobie sporą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz tych z grupy B. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, stąd też obróbka termiczna wiąże się z jej pewną utratą.

 

Z jak zgaga

Nasiona i napar z pigwy sprawdzą się zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wpływając na redukcję stanu zapalnego. Polecane są bowiem przy problemach żołądkowych przebiegających z objawami niestrawności, jak np. zgaga, ból brzucha, odbijanie, gdyż łagodzą dolegliwości bólowe.

 

Ż jak zdrowy żołądek 

Już prekursorzy medycyny naturalnej wykorzystywali owoce pigwy do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, takie jak taniny, regulują pracę żołądka i jelit oraz wykazują działanie przeciwwymiotne. Co więcej, sprawdzą się również u osób borykających się z refluksem żołądkowo-przełykowym.

 

Choć w naszym kraju najczęściej spożywanymi i przetwarzanymi owocami są owoce jabłoni, to warto zwrócić uwagę na to, iż w świetle aktualnej wiedzy to właśnie owoce pigwy są bogatsze w związki fenolowe. W związku z powyższym uwzględnienie ich w przetwórstwie owocowym mogłoby w sposób znaczący zwiększyć wartość odżywczą i prozdrowotną wszelkiego rodzaju przetworów.

Literatura:

  1. Iwaniuk A., 2008, Vademecum ogrodnika, Wydawnictwo Bellona, Warszawa,
  2. Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D., 2017, Skład polifenolowy owoców pigwy, Przemysł Spożywczy, tom 71, 4–7,
  3. Pigwa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy, www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/pigwa-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-pigwy,21121.html [dostęp:26.03.2021].
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych - 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone