Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych
Aktualizacja: 17 lipca, 2024
Cytrynowożółte owoce, kształtem przypominające jabłka, cieszą nasze oczy od początku września do listopada. Ze względu na mało soczysty, bardzo twardy miąższ owoce pigwy nie nadają się do spożycia w stanie świeżym, aczkolwiek są idealne do sporządzania domowych przetworów.
Należąca do rodziny różowatych pigwa pospolita jest jednym z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Mimo że pochodzi z terenów Azji Zachodniej, znalazła swoich zwolenników także w wielu miejscach na terenie Europy. Niejednokrotnie wśród społeczeństwa wciąż panuje przekonanie, iż owoce pigwy i pigwowca to w zasadzie to samo, stąd też nazwy tych roślin bywają używane zamiennie. Warto jednak pamiętać, iż są to różne rośliny, choć obydwie pełnią funkcje ozdobno-użytkowe i mają podobne właściwości.
Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka bądź gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest kutner (wojłokowe omszenie), które ściera się w trakcie dojrzewania owoców. Te „złote jabłuszka” obfitują w mikroelementy, pektyny, olejki zapachowe, a przede wszystkim w związki fenolowe, dzięki którym dostrzeżono ich działanie lecznicze. Poniżej przedstawiono dziesięć najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania aromatycznych owoców pigwy.
A jak antyoksydacja
Owoce pigwy stanowią bogactwo związków bioaktywnych, przede wszystkim z grupy flawan-3-oli, zaś wysoką aktywność przeciwutleniającą zawdzięczają dużej zawartości kwasu niechlorogenowego, który wykazuje zdolność do zmiatania wolnych rodników.
M jak młodość
Owoce i nasiona pigwy obfitują w związki biologicznie czynne i z tego względu można je śmiało wykorzystać w produkcji naturalnych kosmetyków. Pigwa bowiem doskonale działa na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa również na jej nawilżenie, nadając promienny i świeży wygląd.
N jak niedokrwistość
Dzięki dużej zawartości mikroelementów, takich jak żelazo i witamina C, pigwa i jej przetwory przeciwdziałają anemii i niedokrwistości. Co więc stoi na przeszkodzie, by zaprosić ją do naszego domu w celu przygotowania aromatycznych dżemów, syropów bądź musów?
O jak odporność
Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca doskonale sprawdzą się w okresie przesilenia wiosennego oraz jesienno-zimowych zachorowań. Nalewki pigwowe i soki z pewnością wzmocnią nas w czasie infekcji. A wszystko to dzięki dużej zawartości witaminy C i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo.
P jak pektyny
Ciekawostką jest, iż to pigwa spośród wszystkich owoców wyróżnia się najwyższą zawartością pektyn. Warto wiedzieć, iż szczególną rolę w walce z nadwagą odgrywają właśnie te rozpuszczalne frakcje błonnika, które wraz z wodą tworzą żele, spowalniając wchłanianie węglowodanów, wskutek czego zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu insuliny.
S jak naturalna słodycz
Z uwagi na mało soczysty, twardy miąższ i cierpki smak owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo. Jednakże dzięki dużej zawartości substancji lotnych i wolnych aminokwasów wykorzystywane są w produkcji domowych przetworów takich jak konfitury, dżemy, syropy czy nalewki.
T jak trawienie
Owoce pigwy z uwagi na obecność błonnika pokarmowego doskonale sprawdzą się u osób będących na diecie redukcyjnej. Dieta obfitująca we włóknik pokarmowy może zapobiegać otyłości, a także sprzyjać zmniejszeniu masy ciała. Ponadto pigwa usprawnia trawienie i pracę wątroby, przyspiesza również przemianę materii, dzięki czemu można ją wykorzystać w żywieniu osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
W jak witaminy
Rajskie owoce mają w sobie sporą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz tych z grupy B. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, stąd też obróbka termiczna wiąże się z jej pewną utratą.
Z jak zgaga
Nasiona i napar z pigwy sprawdzą się zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wpływając na redukcję stanu zapalnego. Polecane są bowiem przy problemach żołądkowych przebiegających z objawami niestrawności, jak np. zgaga, ból brzucha, odbijanie, gdyż łagodzą dolegliwości bólowe.
Ż jak zdrowy żołądek
Już prekursorzy medycyny naturalnej wykorzystywali owoce pigwy do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, takie jak taniny, regulują pracę żołądka i jelit oraz wykazują działanie przeciwwymiotne. Co więcej, sprawdzą się również u osób borykających się z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Choć w naszym kraju najczęściej spożywanymi i przetwarzanymi owocami są owoce jabłoni, to warto zwrócić uwagę na to, iż w świetle aktualnej wiedzy to właśnie owoce pigwy są bogatsze w związki fenolowe. W związku z powyższym uwzględnienie ich w przetwórstwie owocowym mogłoby w sposób znaczący zwiększyć wartość odżywczą i prozdrowotną wszelkiego rodzaju przetworów.
Literatura:
- Iwaniuk A., 2008, Vademecum ogrodnika, Wydawnictwo Bellona, Warszawa,
- Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D., 2017, Skład polifenolowy owoców pigwy, Przemysł Spożywczy, tom 71, 4–7,
- Pigwa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy, www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/pigwa-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-pigwy,21121.html [dostęp:26.03.2021].