bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 17 lipca, 2024

Cytrynowożółte owoce, kształtem przypominające jabłka, cieszą nasze oczy od początku września do listopada. Ze względu na mało soczysty, bardzo twardy miąższ owoce pigwy nie nadają się do spożycia w stanie świeżym, aczkolwiek są idealne do sporządzania domowych przetworów.

Należąca do rodziny różowatych pigwa pospolita jest jednym z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Mimo że pochodzi z terenów Azji Zachodniej, znalazła swoich zwolenników także w wielu miejscach na terenie Europy. Niejednokrotnie wśród społeczeństwa wciąż panuje przekonanie, iż owoce pigwy i pigwowca to w zasadzie to samo, stąd też nazwy tych roślin bywają używane zamiennie. Warto jednak pamiętać, iż są to różne rośliny, choć obydwie pełnią funkcje ozdobno-użytkowe i mają podobne właściwości.

Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka bądź gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest kutner (wojłokowe omszenie), które ściera się w trakcie dojrzewania owoców. Te „złote jabłuszka” obfitują w mikroelementy, pektyny, olejki zapachowe, a przede wszystkim w związki fenolowe, dzięki którym dostrzeżono ich działanie lecznicze. Poniżej przedstawiono dziesięć najważniejszych korzyści wynikających ze spożywania aromatycznych owoców pigwy.

 

CIEKAWE
Zarówno nasiona, skórka, jak i liście pigwy wykazują właściwości antybakteryjne, bakteriostatyczne i przeciwgrzybiczne [2].

 

SPIS TREŚCI

Toggle
  • A jak antyoksydacja
  • M jak młodość
  • N jak niedokrwistość
  • O jak odporność
  • P jak pektyny
  • S jak naturalna słodycz
  • T jak trawienie
  • W jak witaminy
  • Z jak zgaga
  • Ż jak zdrowy żołądek

A jak antyoksydacja

Owoce pigwy stanowią bogactwo związków bioaktywnych, przede wszystkim z grupy flawan-3-oli, zaś wysoką aktywność przeciwutleniającą zawdzięczają dużej zawartości kwasu niechlorogenowego, który wykazuje zdolność do zmiatania wolnych rodników.

 

CIEKAWE
W naszym kraju za wadę pigwy jako surowca do przetwórstwa uznaje się tendencję do szybkiego ciemnienia po przekrojeniu czy rozdrobnieniu. Warto jednak wiedzieć, iż właśnie ta cecha jest związana z wysoką zawartością związków polifenolowych [2].

 

M jak młodość

Owoce i nasiona pigwy obfitują w związki biologicznie czynne i z tego względu można je śmiało wykorzystać w produkcji naturalnych kosmetyków. Pigwa bowiem doskonale działa na skórę, chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Wpływa również na jej nawilżenie, nadając promienny i świeży wygląd.

 

N jak niedokrwistość

Dzięki dużej zawartości mikroelementów, takich jak żelazo i witamina C, pigwa i jej przetwory przeciwdziałają anemii i niedokrwistości. Co więc stoi na przeszkodzie, by zaprosić ją do naszego domu w celu przygotowania aromatycznych dżemów, syropów bądź musów?

 

O jak odporność

Zarówno owoce pigwy, jak i pigwowca doskonale sprawdzą się w okresie przesilenia wiosennego oraz jesienno-zimowych zachorowań. Nalewki pigwowe i soki z pewnością wzmocnią nas w czasie infekcji. A wszystko to dzięki dużej zawartości witaminy C i składników mineralnych takich jak wapń, potas, magnez i żelazo.

 

P jak pektyny

Ciekawostką jest, iż to pigwa spośród wszystkich owoców wyróżnia się najwyższą zawartością pektyn. Warto wiedzieć, iż szczególną rolę w walce z nadwagą odgrywają właśnie te rozpuszczalne frakcje błonnika, które wraz z wodą tworzą żele, spowalniając wchłanianie węglowodanów, wskutek czego zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu insuliny.

 

WażnePrzetwory z pigwy, zwłaszcza te słodzone, nie powinny być stosowane przez diabetyków.

 

S jak naturalna słodycz

Z uwagi na mało soczysty, twardy miąższ i cierpki smak owoce pigwy nie nadają się do spożycia na surowo. Jednakże dzięki dużej zawartości substancji lotnych i wolnych aminokwasów wykorzystywane są w produkcji domowych przetworów takich jak konfitury, dżemy, syropy czy nalewki.

 

T jak trawienie

Owoce pigwy z uwagi na obecność błonnika pokarmowego doskonale sprawdzą się u osób będących na diecie redukcyjnej. Dieta obfitująca we włóknik pokarmowy może zapobiegać otyłości, a także sprzyjać zmniejszeniu masy ciała. Ponadto pigwa usprawnia trawienie i pracę wątroby, przyspiesza również przemianę materii, dzięki czemu można ją wykorzystać w żywieniu osób zmagających się z nadwagą i otyłością.

 

W jak witaminy

Rajskie owoce mają w sobie sporą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C oraz tych z grupy B. Niemniej jednak musimy pamiętać, iż witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, stąd też obróbka termiczna wiąże się z jej pewną utratą.

 

Z jak zgaga

Nasiona i napar z pigwy sprawdzą się zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, wpływając na redukcję stanu zapalnego. Polecane są bowiem przy problemach żołądkowych przebiegających z objawami niestrawności, jak np. zgaga, ból brzucha, odbijanie, gdyż łagodzą dolegliwości bólowe.

 

Ż jak zdrowy żołądek

Już prekursorzy medycyny naturalnej wykorzystywali owoce pigwy do leczenia dolegliwości gastrycznych. Zawarte w nich substancje, takie jak taniny, regulują pracę żołądka i jelit oraz wykazują działanie przeciwwymiotne. Co więcej, sprawdzą się również u osób borykających się z refluksem żołądkowo-przełykowym.

 

Choć w naszym kraju najczęściej spożywanymi i przetwarzanymi owocami są owoce jabłoni, to warto zwrócić uwagę na to, iż w świetle aktualnej wiedzy to właśnie owoce pigwy są bogatsze w związki fenolowe. W związku z powyższym uwzględnienie ich w przetwórstwie owocowym mogłoby w sposób znaczący zwiększyć wartość odżywczą i prozdrowotną wszelkiego rodzaju przetworów.

Literatura:

  1. Iwaniuk A., 2008, Vademecum ogrodnika, Wydawnictwo Bellona, Warszawa,
  2. Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D., 2017, Skład polifenolowy owoców pigwy, Przemysł Spożywczy, tom 71, 4–7,
  3. Pigwa owoc – właściwości, witaminy i wartości odżywcze pigwy, www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/pigwa-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-pigwy,21121.html [dostęp:26.03.2021].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (2 głosów)
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > owoce

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    owoce

    Jak je jeść owoce egzotyczne typu figi, mango, liczi, jagody goni?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.