bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Teff - właściwości zastosowanie, maka teff, płatki teff, cena, przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia [3].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Teff
  • Teff – właściwości
  • Mąka teff
  • Płatki teff
  • Teff – cena
  • Teff – przepisy 

Teff

Teff (łac. Eragrostis abyssinica) jest starym zbożem, znanym i uprawianym w krajach afrykańskich, jeszcze przed naszą erą. Ziarna teffu są bardzo malutkie. Swoją wielkością przypominają ziarenka maku. W zależności od odmiany mogą występować w szerokiej gamie kolorystycznej: począwszy od barwy mlecznobiałej, czerwonej aż po odcienie ciemnego brązu. Ciekawostką jest, że im ciemniejszy kolor ziarenka tym bardziej intensywny jest jego aromat. Główną zaletą trawy abisyńskiej jest duża trwałość jej ziaren podczas przechowywania w warunkach domowych, odporność na procesy jełczenia oraz zagnieżdżania się szkodników.

Teff – właściwości

Teff jest zbożem, a właściwie pseudozbożem bezglutenowym. Posiada unikatowy w porównaniu do innych zbóż skład mineralny. Ponadto jest cennym źródłem wapnia, żelaza magnezu, cynku i kwasu foliowego. Miłka abisyńska ze względu na dużą zawartość żelaza może stanowić doskonałe uzupełnienie diety osób z niedokrwistością mikrocytarną jak również zapobiegać niedoborom tego mikroelementu. Ziarna trawy abisyńskiej zawierają całą gamę niezbędnych w diecie człowieka aminokwasów. W Etiopii uważa się, iż „ aminokwasy dostarczane przez jeden naleśniko-chleb (injera) umożliwiają przetrwanie bez innych pokarmów zawierających białko” [1]. Teff ze względu na dużą zawartość błonnika można wykorzystać z powodzeniem w diecie diabetyków. Rozpuszczalne frakcje (pektyny, β– glukany) włókna pokarmowego wpływają na glikemię poprzez spowolnienie wchłaniania węglowodanów do krwi. Wartość energetyczna miłki jest porównywalna do wartości energetycznej różnych typów prosa i wynosi 336 kcal w 100 g produktu. Teff znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substancja zagęszczająca do produkcji ciastek, kleików, grysików, zup w proszku oraz sosów. Poddane fermentacji ziarna wykorzystywane są także do produkcji napojów alkoholowych takich jak piwo – tela, czy katikala (napój o wyższej zawartości alkoholu).

Mąka teff

Trawa abisyńska na rynku spożywczym może występować nie tylko w formie całych ziaren, ale także dostępna jest pod postacią mąki oraz płatków. Mąka jest produktem pełnoziarnistym, gdyż powstaje poprzez zmielenie całych ziaren miłki abisyńskiej. W Etiopii tradycyjnie uprawia się teff na mąkę do wypieku miejscowego chleba  tzw. injera w postaci naleśników pieczonych na zakwasie [2]. Mąka teff doskonale nadaje się do wypieku pieczywa, a także stosowana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast i ciasteczek. Nie od dziś wiadomo, iż mąka z ziaren teff jest naturalnie bezglutenowym zamiennikiem mąki pszennej. Można jej używać do zagęszczania zup oraz sosów.

Płatki teff

Płatki teff to rozgniecione ziarenka trawy abisyńskiej. Stanowią wartościowy dodatek do jogurtów, koktajli oraz deserów nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. Sporządzanym potrawom nadają lekko orzechowy aromat.

Teff – cena

Na rynku krajowym mąkę, płatki oraz całe ziarna miłki abisyńskiej można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną. Koszt tych produktów w głównej mierze uzależniony jest od producenta. Całe ziarno teff kosztuje około 17 złotych za 400 g produktu. Mąka teff sprzedawana jest w opakowaniach 400–500 g w cenach od 9 do 15 zł. Ceny płatków teff wynoszą odpowiednio: płatki teff  ok. 16 złotych (400g), zaś płatki teff  Bio ok. 25 złotych (300 g).

Teff – przepisy 

Ziarna Teff jak i jego przetwory (mąka, płatki) znajdują zastosowanie w kuchni, do przygotowania różnorodnych, wartościowych potraw. Miłka abisyńska w postaci gotowanych ziaren stanowi idealne uzupełnienie podstawowego posiłku dnia codziennego.

Przepis na naleśniko-chleb „ injera”

Składniki:

  • 0.7 kg mąki z teffu
  • 1.5 l ciepłej wody
  • 2 łyżki drożdży
  • kilka szczypt soli

 dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Naczynie z ciastem zamknąć pod pokrywą i pozostawić na 2–3 dni w ciepłym miejscu. Po tym okresie usunąć nadmiar płynu znad rosnącego ciasta. Następnie dodać niewielką ilość ciepłej wody, w celu uzyskania gęstości ciasta naleśnikowego. Powstałe ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Placki należy smażyć jednostronnie na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Naleśniko-chleb studzić na lnianym ręczniku. Podawać z sosami mięsno-warzywnymi [1].

rozwiń
Przepis na kakaowe naleśniki z mąki TEFF:

Składniki:

  • 0.5 szklanki mąki teff
  • 0.5 szklanki skrobi z manioku
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 0.5 szklanki wody gazowanej mineralnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Przygotowanie: ubić jajko z odrobiną soli, po czym dodać cukier brzozowy. Mąkę teff, maniok oraz kakao wymieszać, następnie wlać mleko i wodę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki używając trzepaczki bądź miksera. Sprawdzić konsystencję ciasta. Smażyć z obu stron przy użyciu niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego. Podawać z konfiturą bądź ulubionymi owocami.

rozwiń

Trawa abisyńska wraz z kaszą jaglaną (otrzymywaną z prosa), ziarnem quinoa (komosą ryżową), amarantusem i gryką sprawiają, iż żywienie osób stosujących dietę bezglutenową staje się urozmaicone i zbilansowane pod względem składników pokarmowych. Pomimo iż w naszym kraju teff jest jeszcze rośliną mało znaną warto rozważyć włączenie jego ziaren do codziennej diety, czyniąc ją smaczną i pełnowartościową.

Literatura:

  1. Hozyasz K., Słowik M. 2009. Teff – cenne zboże bezglutenowe. Przegląd Gastroenterologiczny, 4 (5), 238-244.
  2. Konińska G., Marczewska A., Źródlak M. (red.) 2013. Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Warszawa.
  3. Przetaczek – Rożnowska I. Bubis E. 2016. Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kosmos, tom 65, 1,127-140.
  4. Swora A., Stankowiak – Kulpa H., Mazur M. 2009. Dieta bezglutenowa w chorobie trzewnej. Nowiny Lekarskie, 78, 5 – 6, 324-329.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Guzik
Dominika Guzik , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog żywności. Pasjonatka sztuki kulinarnej i ziołolecznictwa.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Komosa ryżowa, czyli gotowanie i…

W latach 80. XX wieku, komosa ryżowa zaczęła odzyskiwać swoją popularność, czy słusznie? Czytaj dalej...

Amarantus, czyli lecznicze właściwości zboża…

Już historyczne plemiona doceniły walory tego zboża, a czy Ty znasz drogocenne właściwości amarantusa? Czytaj dalej...

Otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe…

Zbawienny wpływ na perystaltykę naszych jelit ma błonnik pokarmowy. Niestety dietę większości Polaków możemy określić jako łatwostrawną, co oznacza, że spożywamy mniejszą ilość błonnika niż podają zalecenia Instytutu Żywności i… Czytaj dalej...
produkty bezglutenowe

Różne gatunki ryżu – który…

Na świecie istnieje wiele gatunków ryżu, które między sobą różnią się nie tylko zawartością błonnika, skrobi, składników mineralnych oraz witamin, ale i zastosowaniem, kolorem, wyglądem ziarenek, smakiem, czasem przygotowania i…… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    produkty bezglutenowe Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    produkty bezglutenowe

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.