warzywa
Kapary to produkt albo doskonale znany od wielu lat, albo…
Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw
Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Cebula – na przeziębienie i odchudzanie. Czy cebula szkodzi na wątrobę?
Jak najbardziej odpowiednia na przeziębienia, doceniana przez żeglarzy w walce...
Sok z ziemniaka – właściwości lecznicze. Sok z ziemniaka na wrzody, na włosy
Sok z ziemniaka nie jest powszechnie znany, choć w medycynie…
Cebula – właściwości. Cebula na trądzik, blizny, włosy
Cebula to warzywo doskonale znane każdemu. Wiele mam przygotowuje syrop…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Właściwości lecznicze czosnku – na przeziębienie i katar, zatoki, grzybicę, owsiki i opryszczkę
Czosnek to przyprawa popularna w każdej kuchni, łatwo dostępna, a…
Ziemniaki – właściwości. Sok, okłady z ziemniaków. Ziemniaki na hemoroidy
Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?
Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przepisy
Czosnek niedźwiedzi – dla kogo polecany? Przepisy z czosnku.
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?
Szpinak – dawniej nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Teraz staje…