warzywa
Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?
Pietruszka – właściwości, herbata, sok. Pietruszka na odchudzanie
Sok pomidorowy – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak zrobić sok pomidorowy?
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?
Buraki – właściwości, sok z buraka. Buraki na zaparcia
Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.