Praktyczne porady dietetyczne dotyczące tego, jak dostarczać odpowiednie ilości witamin z pożywienia oraz kiedy warto rozważyć suplementację. Dowiedz się, jak witaminy wpływają na Twoje zddrowie, odporność, energię oraz ogólne samopoczucie.
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Od kiedy Kazimierz Funk odkrył witaminy, rozpoczęto nad nimi intensywne badania. Rozpoznano ich funkcje, a także konsekwencje ich odpowiedniego, ale również nieprawidłowego poziomu we krwi. Jednym ze skutków niedoborów mogą być awitaminozy – czym są i jaki mają wpływ na zdrowie człowieka?
W organizmie człowieka liczne substancje, takie jak witaminy czy składniki...
Stan ciąży jest okresem wyjątkowym dla każdej kobiety. W trosce o dziecko przyszła matka zmienia swoje przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe, jednak niekiedy zapomina o dostarczeniu niezbędnych ilości składników mineralnych i witamin, których wymagane dawki zwykle w tym czasie ulegają wzrostowi. Jednym z takich związków jest magnez, którego odpowiedni poziom konieczny jest m.in. do odpowiedniego rozwoju układu nerwowego, a także prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach i niezbędnych dawkach.
Nadmiar magnezu w naszym organizmie nazywany jest inaczej hipermagnezemią. Przedawkowanie magnezu zdarza się stosunkowo rzadko, ale jest niezwykle niebezpieczne i negatywnie wpływa na kondycję naszego zdrowia. Z tego względu suplementując ten pierwiastek powinniśmy zawsze stosować się do zaleceń z ulotki, bądź skonsultować się ze specjalistą. Czym objawia się hipermagnezemia?
Krzem jest to jeden z najważniejszych pierwiastków w diecie każdego z nas. Niestety w naszym codziennym jadłospisie pojawia się rzadko, dlatego coraz częściej możemy zaobserwować jego niedobór. A więc, w jaki sposób skutecznie uzupełnić krzem w naszym organizmie?
Czy wiesz, że chlor należy do grupy makroelementów, co oznacza że jego zapotrzebowanie przewyższa wartość 100 mg na dobę? Jakie jest jego dzienne zapotrzebowanie? Szczegółowe informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Krzem nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem zdrowia i młodości. Uważany jest za niezbędny mikroelement, biorący udział w rozwoju kości, zębów, chrząstek, włosów i paznokci. Uczestniczy w procesach starzenia się i zdrowienia organizmu.
Nie tylko ilość, ale również składniki diety mają ogromne znaczenie.
Aminokwasy stanowią grupę związków niezwykle istotnych biologicznie, wchodzą bowiem w skład białek, bez których funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Część z nich nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (endogennie), część zaś w celu uzupełnienia pełnej puli ustrojowej musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jednym z takich aminokwasów jest fenyloalanina, wokół której krąży wiele, często sprzecznych teorii. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy opisać dla państwa funkcję, jaką pełni w ustroju oraz źródła w diecie, z których możemy ją pozyskać. Zapraszamy do lektury!
Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?
Choć przez większość występowanie tłuszczów nasyconych kojarzone jest niemal wyłącznie z produktami pochodzenia zwierzęcego, warto wiedzieć, iż znajdziemy je również w produktach roślinnych, takich jak olej kokosowy, masło kakaowe czy olej palmowy.
Kwasy tłuszczowe typu trans …
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Astaksantyna jest jednym z barwników karotenoidowych. Oprócz nieco skomplikowanej nazwy ma wiele ciekawych właściwości. Czy są jakieś przeciwwskazania do jej stosowania?
Organizm ludzki można porównać do skomplikowanej maszyny, w której każdy element ma kluczowe znaczenie w zachowaniu spójności jego funkcjonowania. Jeden z takich „detali” stanowi ornityna, bez której proces wydalania mocznika wraz z moczem byłby niemożliwy. W poniższym artykule przedstawiamy Państwu, czym jest wspomniana substancja oraz jakie funkcje pełni w naszym ustroju. Zapraszamy do lektury!
Nie budzi wątpliwości fakt, że organizm do prawidłowego i harmonijnego rozwoju potrzebuje składników energetycznych, budulcowych oraz regulujących, dostarczanych wraz z prawidłowo skomponowaną i zbilansowaną dietą. Jednym z takich składników o szczególnym znaczeniu dla ustroju jest aminokwas – tyrozyna. O tym, jakie funkcje pełni w ustroju oraz jakie powinno być jej dawkowanie w celu zachowania sprawności i zdrowia na długie lata, dowiecie się Państwo, czytając dzisiejszy artykuł. Zapraszamy do lektury!
Obecnie istnieje co najmniej kilkanaście produktów zawierających kwas hydroksycytrynowy (HCA), sprzedawanych bez recepty i oznaczonych jako „garcinia cambogia”. Sam owoc nie jest nowym produktem, w rzeczywistości spożywany w niektórych częściach Azji od wielu lat. Odkąd jednak zaczął pojawiać się mediach jako surowiec wspomagający utratę masy ciała, jego sprzedaż wzrosła. Czy warto zainwestować pieniądze w ten suplement? Jakie jest jego udowodnione działanie?
Otyłość i nadwaga oraz wynikające z nich konsekwencje zdrowotne są obecnie głównymi problemami zdrowotnymi na świecie. Najważniejszym elementem profilaktyki tych zaburzeń jest zdrowy styl życia obejmujący racjonalny sposób żywienia oraz regularna aktywność fizyczną. Jednak mimo tych zaleceń skala problemu w dalszym ciągu narasta, dlatego naukowcy prześcigają się w poszukiwaniach związków chemicznych, które mogłyby wspomóc efekty kuracji i sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała.