Praktyczne porady dietetyczne dotyczące tego, jak dostarczać odpowiednie ilości witamin z pożywienia oraz kiedy warto rozważyć suplementację. Dowiedz się, jak witaminy wpływają na Twoje zddrowie, odporność, energię oraz ogólne samopoczucie.
Złoto stosowane było w leczeniu wielu schorzeń już w starożytności....
Diosmina to substancja wykazująca wielokierunkowe działanie biologiczne. Przede wszystkim jest jednym z najczęściej stosowanych leków przy stanach niewydolności żylnej, tj. żylnej niewydolności kończyn dolnych oraz wewnętrznych i zewnętrznych żylakach odbytu. Przy jakich innych schorzeniach może być stosowania? Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne związane z przyjmowaniem diosminy?
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Stan ciąży jest okresem wyjątkowym dla każdej kobiety. W trosce o dziecko przyszła matka zmienia swoje przyzwyczajenia i nawyki żywieniowe, jednak niekiedy zapomina o dostarczeniu niezbędnych ilości składników mineralnych i witamin, których wymagane dawki zwykle w tym czasie ulegają wzrostowi. Jednym z takich związków jest magnez, którego odpowiedni poziom konieczny jest m.in. do odpowiedniego rozwoju układu nerwowego, a także prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o jego właściwościach i niezbędnych dawkach.
Krzem jest to jeden z najważniejszych pierwiastków w diecie każdego z nas. Niestety w naszym codziennym jadłospisie pojawia się rzadko, dlatego coraz częściej możemy zaobserwować jego niedobór. A więc, w jaki sposób skutecznie uzupełnić krzem w naszym organizmie?
Czy wiesz, że chlor należy do grupy makroelementów, co oznacza że jego zapotrzebowanie przewyższa wartość 100 mg na dobę? Jakie jest jego dzienne zapotrzebowanie? Szczegółowe informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Magnez jest składnikiem, który jest całkowicie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Okazuje się, że jego niedobory nie tylko zwiększają podatność na wystąpienie zmian miażdżycowych czy osteoporotycznych, ale także ryzyko pojawienia się nowotworów. W zapobieganiu przypadłości niezwykle istotna jest dieta, która może obfitować zarówno w związki utrudniające przyswajalność pierwiastka, jak i te znacznie polepszające. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat jego niedoboru!
Sód jest składnikiem obecnym praktycznie w każdy produkcie przetworzonym, poprzez dodatek soli kuchennej do konserw, sałatek, wędlin, itp. Dookoła słyszymy, że podaż zarówno sodu, jak i soli powinna zostać ograniczona, ale czy dla wszystkich? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym jest niedobór sodu, jak się objawia i komu grozi!
Nie tylko ilość, ale również składniki diety mają ogromne znaczenie.
Aminokwasy stanowią grupę związków niezwykle istotnych biologicznie, wchodzą bowiem w skład białek, bez których funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Część z nich nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (endogennie), część zaś w celu uzupełnienia pełnej puli ustrojowej musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jednym z takich aminokwasów jest fenyloalanina, wokół której krąży wiele, często sprzecznych teorii. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy opisać dla państwa funkcję, jaką pełni w ustroju oraz źródła w diecie, z których możemy ją pozyskać. Zapraszamy do lektury!
Choć gdzieniegdzie nadal słychać głosy gloryfikujące tłuszcze zwierzęce, przedstawimy dziś klarowne stanowisko instytucji do spraw żywienia na całym świecie odpowiadając na pytanie, który tłuszcz wybrać: zwierzęcy czy roślinny?
Choć przez większość występowanie tłuszczów nasyconych kojarzone jest niemal wyłącznie z produktami pochodzenia zwierzęcego, warto wiedzieć, iż znajdziemy je również w produktach roślinnych, takich jak olej kokosowy, masło kakaowe czy olej palmowy.
Kwasy tłuszczowe typu trans …
Diosmina to substancja wykazująca wielokierunkowe działanie biologiczne. Przede wszystkim jest jednym z najczęściej stosowanych leków przy stanach niewydolności żylnej, tj. żylnej niewydolności kończyn dolnych oraz wewnętrznych i zewnętrznych żylakach odbytu. Przy jakich innych schorzeniach może być stosowania? Jakie są przeciwwskazania i skutki uboczne związane z przyjmowaniem diosminy?
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Nie budzi wątpliwości fakt, że organizm do prawidłowego i harmonijnego rozwoju potrzebuje składników energetycznych, budulcowych oraz regulujących, dostarczanych wraz z prawidłowo skomponowaną i zbilansowaną dietą. Jednym z takich składników o szczególnym znaczeniu dla ustroju jest aminokwas – tyrozyna. O tym, jakie funkcje pełni w ustroju oraz jakie powinno być jej dawkowanie w celu zachowania sprawności i zdrowia na długie lata, dowiecie się Państwo, czytając dzisiejszy artykuł. Zapraszamy do lektury!