Witamina D

Witamina D (występująca też pod nazwą cholekalcyferol lub ergokalcyferol) jest steroidem –  lipidowym związkiem chemicznym wytwarzanym z cholesterolu. Występuje w dwóch formach, różniących się od siebie pobocznym łańcuchem. Wraz z witaminami A, K i E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Witamina D wpływa na odpowiednią mineralizację kości, z czym wiąże się zmniejszenie podatności na urazy. Działa również mobilizująco na układ immunologiczny m.in. chroni przed próchnicą. Cholekalcyferol wpływa również na stan i poprawne funkcjonowanie naszych neuronów i mięśni. Dzięki swojej charakterystycznej łańcuchowej budowie, witamina D jest swoistego rodzaju środkiem przeciwbakteryjnym. Odpowiednia jej podaż jest ważna u osób starających się o dziecko. U mężczyzn zwiększa bowiem spermatogenezę, a u kobiet zwiększa płodność.

Źródła Witaminy D:

Więcej informacji o witaminie D przeczytasz w artykule: Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (1 głosów)