warzywa
Warzywa gotowane na parze – garnek do gotowania na parze. Jakie warzywa gotować na parze?
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Trufle – właściwości. Jak smakują trufle? Ile kosztują i gdzie rosną trufle?
Frytki z batatów – smażone czy z piekarnika? Jak zrobić frytki z batatów?
Niskokaloryczne frytki. Z czego je zrobić? Jakiego użyć oleju? Przepis na frytki
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kapusta biała – właściwości, sok z białej kapusty. Co można zrobić z białej kapusty?
Topinambur – uprawa, właściwości, smak, indeks glikemiczny, przepisy. Jak przyrządzić topinambur?
Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne?
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.