❌ Na diecie bezglutenowej należy unikać następujących produktów:
- Zboża zawierające gluten: pszenica (i jej odmiany, takie jak durum, żyto, jęczmień, owies (jeśli niecertyfikowany jako bezglutenowy)).
- Produkty zawierające mąkę pszenną (np. pieczywo, ciasta, makarony).
- Przetworzone produkty spożywcze (np. panierkach do mięs, ryb, warzyw, ciastach przygotowanych na bazie mąki innej niż bezglutenowa, piwie, lodach, czekoladzie, chipsach, owocach suszonych.
- Niektóre sosy i przyprawy, które mogą zawierać gluten (np. sos sojowy, niektóre octy).
✅ Zamiast tych produktów, można spożywać:
- Zboża bezglutenowe, takie jak ryż, kukurydza, quinoa, gryka, amarancz.
- Warzywa, owoce, mięsa, nabiał i orzechy (w naturalnej postaci) bez dodatków zawierających gluten.
❗️ Warto także wiedzieć, że
bezglutenowa dieta nie należy do diet, które można łatwo skomponować. Gluten kryje się w wielu produktach - także produkty naturalnie bezglutenowe mogą być nim zanieczyszczone. Warto zatem, dla osiągnięcia optymalnych efektów, zasięgnąć porady dietetyka.
❗️ Dieta bez glutenu ma przede wszystkim przeznaczenie wspierające leczenie celiakii, choroby Dühringa, alergii na gluten oraz nadwrażliwości na gluten. Dla utraty masy ciała należy wybierać diety odchudzające, które z bezglutenową dietą można połączyć.