Niezdrowe jedzenie
Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego
Kwas fosforowy, głównie kojarzony jest z napojami typu cola. Wykorzystywany…
Skutki nadmiernego jedzenia słodyczy. Czym zastąpić słodycze?
Na półkach sklepowych kuszą nas kolorami, różnorodnością smaków, ciekawymi opakowaniami...
Co to jest GMO? Zagrożenia i zalety roślin modyfikowanych genetycznie
GMO – wady i zalety, czy spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej…
Azotyn sodu w żywności – szkodliwość
W większości składów produktów mięsnych konserwowanych czy wędzonych możemy znaleźć…
Dodatki do żywności – naturalne i chemiczne. Szkodliwość dodatków do żywności
Większość produktów spożywczych w swoim składzie zawiera od kilku do…
Substancje rakotwórcze – dieta zwiększająca ryzyko nowotworu
Jak wygląda dieta zmniejszająca ryzyko zachorowania na raka? Poznaj najważniejsze…
Glutaminian sodu – co to jest, występowanie, szkodliwość
Glutaminian sodu jest substancją powszechnie występującą w wielu produktach żywnościowych.…
Aromaty spożywcze – rodzaje, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Producenci poszukują wciąż nowych metod oraz środków, aby uatrakcyjnić produkty…
Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła
Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć…
Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość
Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu,…