warzywa
Por i jego właściwości lecznicze, które Cię zaskoczą!
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze
10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia!
Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Znaczenie kolorów warzyw i owoców w codziennej diecie
5 pozytywnych dla urody właściwości papryki
Nowy gatunek brokułów „Beneforte” szybko obniży Twój cholesterol
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.