warzywa
Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości…
Kwas-alfa-liponowy – preparaty, skutki uboczne, cena
Kwas alfa-liponowy to suplement pomocny w takich jednostkach chorobowych jak…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy
Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak…
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy
Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach…
Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy
Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy
Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości…
Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie.…
Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady
Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa
Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną…
Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i warzywami
Pełnoziarnista tarta z warzywami i kurczakiem to pożywne, smaczne, a…