bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową

Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową

pomidory w diecie osób z dną moczanową i kobiet w ciąży witaminy przetwory
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 27 maja, 2024

W 2006 roku 12% wszystkich wyprodukowanych w Polsce warzyw stanowiły pomidory. W 2008 ich spożycie wynosiło średnio 10 kg na osobę w ciągu roku. W naszym kraju razem z warzywami kapustnymi, korzeniowymi i ogórkami dominują pomidory (choć nadal odstajemy w ich spożyciu od innych krajów europejskich) – a to bardzo dobra tendencja.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości pomidorów
  • Witaminy i składniki mineralne pomidorów
  • Pomidor i ogórek 
  • Dna moczanowa a pomidory
  • Pomidory w ciąży i przy karmieniu piersią
  • Przetwory z pomidorów

Właściwości pomidorów

Świadomość zasad racjonalnego żywienia ma coraz szerszy zasięg i częściej niż kiedyś dobór produktów podyktowany jest ich wartością odżywczą. Tym samym pomidory cenione są ze względu nie tylko na smak, ale także dużą wartość odżywczą. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartym w nich karotenoidom, a szczególnie likopenowi. Likopen to związek, którego ludzki organizm nie syntetyzuje, dlatego musi być dostarczany z zewnątrz. Spośród karotenoidów to właśnie on charakteryzuje się największą aktywnością przeciwutleniającą. Zapobiegając stresowi oksydacyjnemu chroni komórki przed uszkodzeniem, w tym także przed powstawaniem niekorzystnych zmian w DNA. Likopen wykazuje działanie ochronne w stosunku do nowotworów, zwłaszcza prostaty, raka szyjki macicy, trzustki, wątroby, przełyku. Najbardziej wyjątkowe w pomidorach jest to, że więcej korzyści mogą przynieść spożywane po obróbce termicznej. Pod wpływem wysokiej temperatury następuje uszkodzenie ścian komórkowych, dzięki czemu likopen znajdujący się wewnątrz staje się lepiej przyswajalny.

Witaminy i składniki mineralne pomidorów

Oprócz likopenu pomidory zawierają także sporą dawkę witaminy C – w 100 g 23 mg. Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 dla kobiet. Wystarczy zjeść więc cztery duże pomidory, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ponadto pomidory zawierają także witaminę E – 1,22 mg w 100 g przy dziennym zapotrzebowaniu ok. 10 mg. Nie można nie wspomnieć także o potasie – pomidory w 100 g zawierają aż 282 mg tego pierwiastka. Dzięki temu można przypisać im istotną rolę w diecie przeciwdziałającej wystąpieniu nadciśnienia. Dieta dostarczająca odpowiednią ilość potasu i uboga w sód zmniejsza ryzyko wystąpienia tego schorzenia.

Ciekawe!

Pomidor i ogórek 

Pomidorom i ogórkom nie jest po drodze. To wszystko ze względu na zawartą w ogórkach askorbinazę – enzym rozkładający witaminę C. Mieszając świeżego ogórka z pomidorem narażamy zawarty w pomidorach kwas askorbinowy na degradację, a w tej sytuacji jest to spora strata. Da się jednak temu zapobiec dodając do surówki np. sok z cytryny, który podniesie kwasowość środowiska. Optymalny przedział pH dla działania askorbinazy to między 5 a 6. Obniżając pH obniżamy zdolność do efektywnego jej działania. Połączenie ogórka z pomidorem nie prowadzi do powstania żadnych szkodliwych związków.

Dna moczanowa a pomidory

Dna moczanowa to choroba wynikająca z podwyższonego stężenia kwasu moczowego we krwi. Osoby dotknięte tym schorzeniem powinny ograniczyć w diecie produkty, z których w organizmie powstaje znaczna ilość związków purynowych. Pomidory nie stwarzają takiego zagrożenia, w związku z czym bez obaw można włączyć je do diety niskopurynowej.

Niektóre osoby cierpiące na dnę moczanową twierdzą jednak, że pomidory przyczyniają się do wystąpienia ataku. W roku 2015 opublikowano badanie, w którym 2500 mieszkańców Nowej Zelandii ze zdiagnozowaną dną moczanową poproszono o podanie produktów, które wywołują u nich napady choroby. Aż 20% osób, które zaobserwowały u siebie pogorszenie stanu zdrowia po spożyciu niektórych produktów, jako przyczynę wskazały pomidory. Mimo wszystko autorzy badania nie twierdzą jednoznacznie, że pomidory mogą pogarszać stan zdrowia osób z dną moczanową.

Kilka badań wskazuje na to, że pomidory mogą podwyższać stężenie kwasu moczowego we krwi, jednak jest bardzo prawdopodobne, że odpowiadają za to dodatki, w które wzbogacane są przetwory pomidorowe, np. sól czy cukier. I tym razem najlepszą metodą jest samoobserwacja i czytanie etykiet. Pomidor sam w sobie składa się w większości z wody, zawiera jednak naturalnie glutaminian i w tym może tkwić sedno sprawy. Glutaminian bierze udział w syntezie kwasu moczowego. Kwestia związku pomidorów z dną moczanową wymaga dalszych badań, tymczasem jedyne co pozostaje osobom chorym – to spożywanie pomidorów w racjonalnej ilości, jako element zbilansowanej diety.

Pomidory w ciąży i przy karmieniu piersią

Pomidory są warzywem zalecanym także kobietom w ciąży czy karmiącym piersią. Najlepiej jednak, aby jadać je pozbawione skórki – wtedy usuwamy nawet do 80% pozostałości pestycydów (np. dimetoatu). Ze względu na wysoką zawartość witaminy C warto polecić je szczególnie w okresie ciąży i karmienia piersią, kiedy to zapotrzebowania na żelazo wynosi ok. 30 mg na dobę. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z produktów roślinnych (które bywają całkiem dobrym jego źródłem).

Oprócz wspomnianego wcześniej likopenu pomidor zawiera substancję z grupy flawanoli – kwercetynę, która także działa jak przeciwutleniacz, tj. unieszkodliwia wolne rodniki (oddaje im swój elektron sprawiając, że te przestają być reaktywne i nie uszkadzają komórek).  Najwięcej kwercetyny zawierają pomidorki typu cherry.

Czy są powody, aby obawiać się pomidorów? Co prawda likopen w nadmiarze może powodować likopenodermię, nadmierne gromadzenie się w tkance tłuszczowej objawiające się zaróżowieniem skóry – nie należy jednak z tego powodu rezygnować ze spożywania pomidorów. Taka dolegliwość grozi praktycznie wyłącznie osobom suplementującym likopen. Suplementacja beta-karotenem i likopenem jest przeciwwskazana osobom palącym wyroby tytoniowe – może zwiększać u nich ryzyko wystąpienie nowotworów.

Pomidory są znane i doceniane praktycznie na całym świecie. Doczekały się również swojego święta. W niewielkiej hiszpańskiej miejscowości Buñol każdego roku w sierpniu organizowany jest festiwal La Tomatina, czyli wielka bitwa na pomidory. Niewątpliwie przedsięwzięcie dostarcza uczestnikom sporo zabawy. Patrząc jednak z perspektywy żywieniowej – nie sposób odżałować zmarnowanych w ten sposób ogromnych ilości witaminy C.

Przetwory z pomidorów

Przepis na pomidorowo-brzoskwiniową salsę

(idealna z chipsami tortilla)

Składniki:

  • 1 dojrzała brzoskwinia obrana ze skórki, pokrojona w kostkę
  • 1 średniej wielkości wydrążony pomidor pokrojony w drobne kawałki
  • łyżeczka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ¼ filiżanki posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie: wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać.

rozwiń
Przepis na dżem z pomidorów

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 70g cukru (drobnego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • ostra papryczka

Przygotowanie: na samym początku rozgrzewamy na dużej patelni oliwę, na której następnie podsmażamy czosnek i oliwę do zeszklenia. W dalszej kolejności wrzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i pozostawiamy na ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Dżem można nakładać do słoików, zagotować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

rozwiń

 

Literatura:

  • Tadeusz Filipiak, Mariusz Maciejczak; Sektor warzywniczy w Polsce i w wybranych krajach UE
  • Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów
  • Agata Witczak, Anna Pohoryło; OCENA ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI PESTYCYDAMI FOSFOROORGANICZNYMI A RYZYKO ZDROWOTNE KONSUMENTÓW; KOSMOS Problemy nauk biologicznych; tom 65, 2016
  • Flynn TJ et al.; Positive association of tomato consumption with serum urate: support for tomato consumption as an anecdotal trigger of gout flares.; BMC Musculoskelet Disord. 2015 Aug 19;16:196.
  • Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński; Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów; Med Rodz 2015; 4(18): 186-188
  • NATALIA SKIEPKO, IWONA CHWASTOWSKA-SIWIECKA, JACEK KONDRATOWICZ WŁAŚCIWOŚCI LIKOPENU I JEGO WYKORZYSTANIE DO PRODUKCJI ŻYWNOŚCI FUNKCJONALNEJ; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 6 (103), 20 – 32
  • Normy Żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja 2012
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które…

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami. Czytaj dalej...
warzywa

Właściwości przeciwutleniające soku pomidorowego

Sok pomidorowy jest najbardziej popularnym sokiem warzywnym. Czemu zawdzięcza taką opinię? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    dieta w ciąży dna moczanowa warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Jak radzić sobie z nieustającym głodem w ciąży?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.