warzywa
Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie.…
Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady
Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa
Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną…
Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i warzywami
Pełnoziarnista tarta z warzywami i kurczakiem to pożywne, smaczne, a…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Ekstrakty z warzyw – skondensowane wartości odżywcze zawarte w kiełkach
Z pewnością każdy z nas wie, że warzywa posiadają wiele…
Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!
Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości…
Roszponka idealna do wiosennej sałatki
Wiosna i lato to pory idealne na wszelkiego rodzaju sałatki.…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi w jego składzie!
Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje…
Nowalijki – uprawa, nawożenie, przechowywanie i bezpieczeństwo spożywania
Warto jednak zastanowić się czy nowalijki – bo tak mówimy…