warzywa
Pomidorami na potęgę zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Coraz częściej…
Szaszłyki z sosem miętowym
Nieodłączną częścią wakacji jest grillowanie. Często zadajecie mi pytania odnośnie…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?
Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października.…
Bób – właściwości, wartości odżywcze, przepisy. Jak ugotować bób?
Bób to warzywo, na które sezon przypada na przełomie czerwca…
Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?
Jarmuż to dwuletnia roślina warzywna pochodząca od dzikiej kapusty. Już…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Przygotowanie szparagów – jak obierać, gotować, mrozić, podawać. Potrawy ze szparagów
Chcesz poznać smak szparagów, jednak nie wiesz jak zabrać się…
Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła
Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego…
Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki
Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki
Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie…
Najlepsze dodatki do smoothie owocowych i warzywnych
Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, owoce i warzywa…