bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?

Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?

kiszona kapusta co zrobić z kiszonej kapusty
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do włączenia jej do codziennego jadłospisu. Jak przygotować domową kapustę kiszoną i do czego ją wykorzystać?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kapusta kiszona
  • Właściwości kiszonej kapusty
  • Przepis na kiszoną kapustę
  • Co zrobić z kiszonej kapusty?

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona powstaje poprzez zasolenie i fermentację szatkowanej kapusty białej. Proces ten zachodzi przy udziale bakterii mlekowych, m.in. Lactobacillus plantarum, Leuconostoc, Pediococcus. Kiszenie gwarantuje długą trwałość produktu gotowego oraz jego charakterystyczny, kwaśny smak, za który odpowiada wytworzony w czasie fermentacji kwas mlekowy. Powstaje on z rozkładu cukrów obecnych w świeżej kapuście przez wspomniane bakterie.

Właściwości kiszonej kapusty

Pod względem technologicznym, kapusta kiszona powinna spełniać określone kryterium jakościowe. Jej skrawki powinny być jędrne i chrupkie, koloru białego, jasnokremowego lub żółtawego. Sok powinien charakteryzować się niewielkim stopniem zmętnienia. Zawartość soli w produkcie gotowym winna wynosić do 2,5%, zaś sama woda zajmować 63% produktu.

Kapusta kiszona jest produktem niskoenergetycznym. W 100 g znajduje się zaledwie 17 kcal. Ilość węglowodanów sięga 2,3%, zaś błonnika 0,7%. Ma niski indeks glikemiczny, może być więc bez obaw spożywana przez cukrzyków. Mimo niewielkiej wartości energetycznej, jest zasobna w witaminy i minerały. Stanowi dość dobre źródło witaminy C, E, K oraz cynku, siarki i fosforu. Co ważne, zawiera probiotyczne bakterie Lactobacillus, które stosuje się w profilaktyce dysbiozy jelitowej. Pomagają one również w niwelowaniu objawów zaparć i podnoszeniu odporności organizmu. Kapusta to także źródło działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, naturalnych przeciwutleniaczy i związków siarkoorganicznych.

Kapusta kiszona, w przeciwieństwie do sezonowych warzyw i owoców, jest produktem dostępnym przez cały rok. Jej odpowiednie przechowywanie zapewnia długą przydatność do spożycia. Jeśli nie robimy kapusty sami, a kupujemy ją w sklepie, pamiętajmy by wybierać tę odpowiedniej jakości.

Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki, która nie jest przepakowywana w opakowania detaliczne. Praktycznie bezwartościowa pod względem związków biologicznie aktywnych jest kapusta pasteryzowana

– wyjaśnia dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN).

Warto zaznaczyć, iż choć kapusta kiszona niewątpliwie jest produktem, który warto uwzględnić w diecie, ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na wrzody, nietolerancję histaminy czy SIBO oraz będące na diecie FODMAPs.

Przepis na kiszoną kapustę

Przepis na kiszoną kapustę

Składniki:

  • 5 kg białej kapusty (najlepiej późna odmiana, zwarta główka)
  • 100 g soli
  • 5 marchewek
  • koper (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku (opcjonalnie)

Przygotowanie: kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Rozdrobnioną kapustę i marchew posypać solą i ugniatać (ręką lub drewnianym tłuczkiem) do czasu, aż puści sok. Na dno beczki lub słoja położyć koper, następnie kapustę wymieszaną z kminkiem, ugnieść. Kapustę obciążyć talerzem. Kisić ok. trzech tygodni w temperaturze pokojowej, codziennie przebijając kapustę tłuczkiem, aby się odgazowała. Gdy przestanie fermentować, rozłożyć w litrowe słoiki, szczelnie zakręcić.

rozwiń

Co zrobić z kiszonej kapusty?

Kapusta kiszona stanowi świetny dodatek do dań – zarówno do śniadaniowej jajecznicy, jak i drugiego dania obiadowego czy kolacyjnej surówki. Oprócz jej jedzenia „solo” można zjeść ją z dodatkiem grochu, fasoli czy grzybów, co często praktykuje się w okresie bożonarodzeniowym. Kiszona kapusta równie często używana jest jako farsz do krokietów, naleśników czy pierogów. Jest też jednym z podstawowych składników bigosu. Na bazie kapusty kiszonej przygotowuje się takie zupy jak kapuśniak czy kwaśnica.

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Sławą okrył ją również James Cook, którego załoga uratowana została przed szkorbutem właśnie przez spożywanie kapusty kiszonej. Dziś w codziennym jadłospisie często o niej zapominamy, a szkoda, bo jej wartość odżywcza i walory zdrowotne sprawiają, iż powinna być częstym składnikiem diety.

Literatura:

http://www.olgasmile.com/kapusta-kiszona.html
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kiszonki – właściwości naturalnych probiotyków…

Kiszonki posiadają bardzo wiele pozytywnych dla organizmu ludzkiego substancji. Poza tym są mniej kaloryczne i posiadają większą ilość witaminy C niż warzywa świeże! Czytaj dalej...

Kiszonki – właściwości konserwujące i…

W sezonie świeże warzywa i owoce dostarczają nam niezbędnych witamin, a co zrobić zimą? najlepszym sposobem na dostarczenie sobie niezbędnych składników są kiszonki. Najpopularniejsze ogórki i kapusta stają się pierwszorzednym… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.