Poszukujesz informacji o zdrowym odżywianiu i chcesz skomponować zbilansowaną dietę? Odkryj bogactwo zdrowej żywności i dowiedz się, jakie produkty spożywcze warto włączyć do swojego jadłospisu. Analizujemy wartości odżywcze poszczególnych produktów, omawiamy rolę witamin, minerałów i suplementów diety w utrzymaniu zdrowia. Z nami zadbasz o swoje zdrowie w naturalny sposób!
Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję.
Ten zielony owoc niezbyt często gości na naszych stołach. A szkoda. Warto przyjrzeć mu się bliżej szczególnie, dzięki jego właściwościom prozdrowotnym.
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jak przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę?
Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne?
Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?
Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Doskonałe źródło witamin, związków fenolowych, olejków eterycznych i innych składników odżywczych, posiadający wiele właściwości leczniczych, m.in. obniżających poziom glukozy we krwi oraz poziomu lipidów w surowicy.
Rukola – jak ją spożywać? Właściwości, przeciwwskazania. Czy jest polecana kobietom w ciąży?
Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?
Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło witamin, a ponadto pozwala nadać koloru niejednej potrawie.
Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?
Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Przepis na delikatną kaczkę
Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.
Okres przygotowań do świąt czy to Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia jest to czas niezwykły w polskiej tradycji religijnej. Jednakże jest to również czas, gdy konsumenci skłonni są do zakupu droższych produktów, niejednokrotnie przygotowywanych według staropolskich receptur przekazywanych w nienaruszony sposób od wielu pokoleń.
Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.
Niegdyś powszechnie stosowany, dziś raczej znany jako …
Konopia siewna, inaczej zwana włóknistą (Cannabis sativa . var. Sativa), jest rośliną jednoroczną, przystosowującą się do różnych warunków klimatycznych. Jej nasiona składają się w 15–20% z białka oraz w 28–35% z oleju (głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Ponadto zawierają m.in. edystynę, cholinę, lecytynę, chlorofil, witaminę K i tokoferole [1, 2].
„Płynne złoto Maroka” zyskało sympatię wielu kobiet na całym świecie, które w naturalny sposób chcą dbać o piękną i nawilżoną skórę, silne włosy i zadbane paznokcie. Olej tłoczony z ziarna arganowego wykorzystywany jest nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również w kuchennym zaciszu, gdzie stanowi dodatek odżywczy i smakowy do orientalnych potraw.
Leczenie za pomocą medycznej marihuany budzi liczne kontrowersje wśród społeczeństwa. Przyjrzyjmy się kannabidiolowi, czyli jednej z najlepiej dotychczas przebadanej substancji występującej w konopiach siewnych.
Popularny niedojrzewający biały ser jest znany niemal każdemu. Stanowi bogactwo nie tylko pełnowartościowego białka, ale okazuje się również świetnym uzupełnieniem diety w niektóre makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj cechy twarogu, które sprawią, że zechcesz go spożywać niemal codziennie!
Brie, camembert, blue czy lazur? Jak ser, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany? Co z niego przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Zapraszam do lektury.
Pochodzący zza oceanu czarny orzech jest w Polsce mało znany. Najczęściej kojarzony jest z działaniem przeciwko pasożytom. Czy wyciąg z czarnego orzecha faktycznie jest skuteczny?
Klienci poszukują nowości na rynku ze zdrową żywnością, które mogłyby realnie wpłynąć na ich zdrowie oraz samopoczucie. Jednym z takich produktów jest czarny orzech występujący naturalnie na terenie Ameryki Północnej, którego właściwości doceniane są przez rzesze zwolenników zamieszkujących tamte tereny.