Produkty spożywcze

Poszukujesz informacji o zdrowym odżywianiu i chcesz skomponować zbilansowaną dietę? Odkryj bogactwo zdrowej żywności i dowiedz się, jakie produkty spożywcze warto włączyć do swojego jadłospisu. Analizujemy wartości odżywcze poszczególnych produktów, omawiamy rolę witamin, minerałów i suplementów diety w utrzymaniu zdrowia. Z nami zadbasz o swoje zdrowie w naturalny sposób!

Korzyści z jedzenia owoców

Grejpfrut zielony, czerwony, biały – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

Grejpfruty to interesujące owoce, gdyż w smaku są bardziej goryczkowe i kwaśne, niż słodkie. To owoce bardzo soczyste, orzeźwiające i niskokaloryczne. Są większe niż pomarańcze, ale mniejsze niż pomelo i występują w kilku kolorach, z których każda lekko odróżnia się smakiem i wartościami odżywczymi od pozostałych. Grejpfruty słyną z wysokiej zawartości witaminy C oraz substancji przeciwutleniających korzystnie wpływających na poprawę stanu zdrowia.

Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?

Durian. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie niezwykłego owocu

To co zdrowe nie zawsze jest smaczne i pachnące. Tak właśnie jest w przypadku owocu duriana, gdzie zapach nie idzie w parze z walorami zdrowotnymi. Warto jednak spróbować, a może zapach przestanie być dla Was odstraszający!

Wpływ warzyw na zdrowie

Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania

Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne?

Pestka z awokado – właściwości. Czy pestka z awokado jest trująca, co z nią zrobić?

Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?

Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera

Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Doskonałe źródło witamin, związków fenolowych, olejków eterycznych i innych składników odżywczych, posiadający wiele właściwości leczniczych, m.in. obniżających poziom glukozy we krwi oraz poziomu lipidów w surowicy.

Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?

Rukola – jak ją spożywać? Właściwości, przeciwwskazania. Czy jest polecana kobietom w ciąży?

Ziemniaki – właściwości. Sok, okłady z ziemniaków. Ziemniaki na hemoroidy

Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?

Zielona papryka – właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepis

Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło witamin, a ponadto pozwala nadać koloru niejednej potrawie.

Czy spożywanie mięsa jest zdrowe?

Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?  

Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Na przestrzeni lat obserwuje …

Fenyloalanina – działanie i występowanie

Aminokwasy stanowią grupę związków niezwykle istotnych biologicznie, wchodzą bowiem w skład białek, bez których funkcjonowanie organizmu byłoby wręcz niemożliwe. Część z nich nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie (endogennie), część zaś w celu uzupełnienia pełnej puli ustrojowej musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Jednym z takich aminokwasów jest fenyloalanina, wokół której krąży wiele, często sprzecznych teorii. W dzisiejszym artykule postanowiliśmy opisać dla państwa funkcję, jaką pełni w ustroju oraz źródła w diecie, z których możemy ją pozyskać. Zapraszamy do lektury!

Co to jest glicyna? Właściwości glicyny

Glicyna jest najprostszym aminokwasem o najniższej masie cząsteczkowej. Jakie są jej właściwości i znaczenie dla zdrowia i życia człowieka?

Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Przepis na delikatną kaczkę

Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.

Jakie oleje warto jeść?

Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

Niegdyś powszechnie stosowany, dziś raczej znany jako …

Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

Konopia siewna, inaczej zwana włóknistą (Cannabis sativa . var. Sativa), jest rośliną jednoroczną, przystosowującą się do różnych warunków klimatycznych. Jej nasiona składają się w 15–20% z białka oraz w 28–35% z oleju (głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Ponadto zawierają m.in. edystynę, cholinę, lecytynę, chlorofil, witaminę K i tokoferole [1, 2].

Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

„Płynne złoto Maroka” zyskało sympatię wielu kobiet na całym świecie, które w naturalny sposób chcą dbać o piękną i nawilżoną skórę, silne włosy i zadbane paznokcie. Olej tłoczony z ziarna arganowego wykorzystywany jest nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również w kuchennym zaciszu, gdzie stanowi dodatek odżywczy i smakowy do orientalnych potraw.

Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

Leczenie za pomocą medycznej marihuany budzi liczne kontrowersje wśród społeczeństwa. Przyjrzyjmy się kannabidiolowi, czyli jednej z najlepiej dotychczas przebadanej substancji występującej w konopiach siewnych.

Nabiał w diecie

Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła i jaką pełni rolę w Twoim ciele!

Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy

Popularny niedojrzewający biały ser jest znany niemal każdemu. Stanowi bogactwo nie tylko pełnowartościowego białka, ale okazuje się również świetnym uzupełnieniem diety w niektóre makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj cechy twarogu, które sprawią, że zechcesz go spożywać niemal codziennie!

Korzyści zdrowotne orzechów

Zastosowanie orzecha czarnego – nalewka, krople, olej

Czarny orzech, jego zastosowanie i właściwości. Przepis na nalewkę z czarnego orzecha

Wyciąg z czarnego orzecha – skutki uboczne. Czarny orzech na pasożyty

Pochodzący zza oceanu czarny orzech jest w Polsce mało znany. Najczęściej kojarzony jest z działaniem przeciwko pasożytom. Czy wyciąg z czarnego orzecha faktycznie jest skuteczny?