Witamina A
Aktywność biologiczną witaminy A wykazuje retinol i jego pochodne, β – karoten, a także niektóre inne związki z grupy karotenoidów. Głównym źródłem aktywnych jej form jest spożywana wraz z pokarmem prowitamina A (głównie β – karoten). Witamina A w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci retinolu i jego pochodnych.
Witamina A odpowiada za odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka, a także za integralność błon komórkowych. Kontroluje przebieg procesów różnicowania i wzrostu komórek organizmu oraz sprzyja zdolnościom regeneracyjnym. Nie tylko utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry czy paznokci, ale także działa protekcyjnie na nabłonek skóry i błony śluzowe. Bierze czynny udział w syntezie wielu białek i przemianie lipidów. Ze względu na swe właściwości przeciwutleniające, chroni przed działaniem wolnych rodników. Witamina A i jej pochodne stosowane są powszechnie w kremach odmładzających oraz przez dermatologów polecane jako skuteczna walka z trądzikiem.
Źródła witaminy A:
- ryby,
- marchew,
- szpinak,
- czerwona papryka,
- sałata,
- morele,
- brzoskwinie,
- śliwki,
- wiśnie,
- mięso i jego przetwory,
- tłuszcze,
- mleko i jego przetwory.