Witamina A

16 18 20

Aktywność biologiczną witaminy A wykazuje retinol i jego pochodne, β – karoten, a także niektóre inne związki z grupy karotenoidów. Głównym źródłem aktywnych jej form jest spożywana wraz z pokarmem prowitamina A (głównie β – karoten). Witamina A w produktach pochodzenia zwierzęcego występuje w postaci retinolu i jego pochodnych.

Witamina A odpowiada za odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka, a także za integralność błon komórkowych. Kontroluje przebieg procesów różnicowania i wzrostu komórek organizmu oraz sprzyja zdolnościom regeneracyjnym. Nie tylko utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry czy paznokci, ale także działa protekcyjnie na nabłonek skóry i błony śluzowe. Bierze czynny udział w syntezie wielu białek i przemianie lipidów. Ze względu na swe właściwości przeciwutleniające, chroni przed działaniem wolnych rodników. Witamina A i jej pochodne stosowane są powszechnie w kremach odmładzających oraz przez dermatologów polecane jako skuteczna walka z trądzikiem.

Źródła witaminy A:

Zobacz również:
Oceń mnie
4.0/5. Oddano 8 głosy.
ponad miesiąc temu