Dieta redukcyjna od czego zacząć?
Redukcja tkanki tłuszczowej to dieta, którą należy przystosować indywidualnie. Chcąc, aby dieta na redukcję przyniosła spodziewane efekty, należy:
Krok 1: określić zapotrzebowanie kaloryczne - najłatwiej użyć do tego dostępnych w sieci kalkulatorów BMR. Zgodnie z tym, jakie dieta redukcyjna określa zasady, należy przyjmować mniej kalorii niż wskazuje BMR - o ile? Zakłada się, że “obcięte” kalorie powinny równać się 15% całego zapotrzebowania.
Krok 2: zadbać, aby dieta redukcyjna opierała się o przepisy umożliwiające przygotowywanie zdrowych posiłków, zaspokajających w odpowiednim stopniu zapotrzebowanie na białko, węglowodany i tłuszcze.
Krok 3: przyjmować posiłki w równych odstępach czasu (zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny), dzięki czemu metabolizm będzie mógł przez większość czasu pracować w pełni efektywnie, co przełoży się na utratę kilogramów.