Dieta ketogeniczna określa zasady co jeść i w jakich proporcjach - szacuje się, że:
- tłuszcze powinny stanowić ok. 75-90% dostarczanej energii,
- białka - ok. 7-10%,
- węglowodany - ok. 10%.
Jadłospis diety ketogenicznej uwzględnia m.in.:
- oleje - z wiesiołka, lniany, rzepakowy,
- orzechy,
- ryby i mięsa,
- jaja,
- warzywa i owoce wyróżniające się niską zawartością węglowodanów.
Co z kolei dieta ketogeniczna z jadłospisu wyklucza? Są to m.in.:
- słodycze, miody, dżemy, syropy, galaretki,
- ziemniaki,
- kasze, makarony, pieczywo.
W diecie ketogenicznej nie tylko jadłospis jest istotny. Dieta ketogeniczna określa co jeść, ale i
w jaki sposób przygotowywać posiłki. Przede wszystkim powinno się wybierać:
- gotowanie na parze lub w wodzie,
- smażenie bez tłuszczu,
- duszenie.
Mimo tego, że ideą ketogenicznej diety jest spożywanie zwiększonej ilości kwasów tłuszczowych,
niewskazane jest smażenie na głębokim tłuszczu - zdrowe oleje powinny być spożywane na zimno.
Dodatkowo w diecie ketogenicznej istotne jest także spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie, a także
wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna, typu marsz czy pływanie.