warzywa
Właściwości grochu. Jak gotować groch, aby nie stracił cennych składników…
Seler naciowy – właściwości, sok, przepisy. Jak jeść seler naciowy?
Seler naciowy to warzywo znane jest głównie jako wspomagacz redukcji…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera
Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na…
Brukselka – właściwości, przepisy. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Brukselka, czyli kapusta brukselska po raz pierwszy wyhodowana została w…
Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków?
Kiszenie jest najstarszą metodą zabezpieczania żywności przed psuciem się i…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan
Domowy przepis na chrzan, właściwości i jego zastosowanie.
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Rukola – jak ją spożywać? Właściwości, przeciwwskazania. Czy jest polecana…
Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu
Chrzan kiedyś i dziś wykorzystywany jest głównie jako przyprawa. Korzenie…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Kapary – właściwości. Do czego użyć kapary?
Kapary to produkt albo doskonale znany od wielu lat, albo…
Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw
Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie…