warzywa
Odmiany i właściwości grochu. Jak gotować groch?
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Seler naciowy – właściwości, sok, przepisy. Jak jeść seler naciowy?
Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera
Brukselka – właściwości, przepisy. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków?
Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan
Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.