warzywa
Seler naciowy – właściwości, sok, przepisy. Jak jeść seler naciowy?
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera
Brukselka – właściwości, przepisy. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Kiszone buraki – właściwości, sok z kiszonych buraków, przepis. Co zrobić z kiszonych buraków?
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Chrzan – właściwości lecznicze, na zatoki, na odchudzanie. Nalewka z chrzanu
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.