warzywa
Sok z ziemniaka – właściwości lecznicze. Sok z ziemniaka na wrzody, na włosy
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Cebula – właściwości. Cebula na trądzik, blizny, włosy
Właściwości lecznicze czosnku – na przeziębienie i katar, zatoki, grzybicę, owsiki i opryszczkę
Ziemniaki – właściwości. Sok, okłady z ziemniaków. Ziemniaki na hemoroidy
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przepisy
Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.