Poszukujesz informacji o zdrowym odżywianiu i chcesz skomponować zbilansowaną dietę? Odkryj bogactwo zdrowej żywności i dowiedz się, jakie produkty spożywcze warto włączyć do swojego jadłospisu. Analizujemy wartości odżywcze poszczególnych produktów, omawiamy rolę witamin, minerałów i suplementów diety w utrzymaniu zdrowia. Z nami zadbasz o swoje zdrowie w naturalny sposób!
Arbuz – podobnie jak inne owoce – dostarcza organizmowi cennych składników. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie w badaniach udokumentowano również korzystne efekty w treningu sportowym. Na co mogą liczyć sportowcy dodając arbuza do swojej diety?
Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję.
Ten zielony owoc niezbyt często gości na naszych stołach. A szkoda. Warto przyjrzeć mu się bliżej szczególnie, dzięki jego właściwościom prozdrowotnym.
Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne?
Zdecydowana większość osób, u których awokado gości w codziennej diecie, po jego przekrojeniu, wyrzuca pestkę do kosza bez żadnego zastanowienia. Ale czy nie lepiej, nie działać tak pochopnie i pozytywnie ją wykorzystać, dodając ją do swojego ulubionego koktajlu lub robiąc z niej odżywkę na lśniące włosy?
Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Doskonałe źródło witamin, związków fenolowych, olejków eterycznych i innych składników odżywczych, posiadający wiele właściwości leczniczych, m.in. obniżających poziom glukozy we krwi oraz poziomu lipidów w surowicy.
Rukola – jak ją spożywać? Właściwości, przeciwwskazania. Czy jest polecana kobietom w ciąży?
Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?
Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło witamin, a ponadto pozwala nadać koloru niejednej potrawie.
Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie mięso i nie jesteśmy do końca pewni czy nadaję się ono w ogóle do spożycia. Inną kwestią jest zakup nieświeżego mięsa w sklepie. Jak zatem rozpoznać czy jest ono świeże, czy nadaje się jedynie do wyrzucenia? I jakie zagrożenia na nas czyhają w wyniku zjedzenia zepsutego mięsa?
Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Przepis na delikatną kaczkę
Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.
Okres przygotowań do świąt czy to Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia jest to czas niezwykły w polskiej tradycji religijnej. Jednakże jest to również czas, gdy konsumenci skłonni są do zakupu droższych produktów, niejednokrotnie przygotowywanych według staropolskich receptur przekazywanych w nienaruszony sposób od wielu pokoleń.
Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.
Niegdyś powszechnie stosowany, dziś raczej znany jako …
Konopia siewna, inaczej zwana włóknistą (Cannabis sativa . var. Sativa), jest rośliną jednoroczną, przystosowującą się do różnych warunków klimatycznych. Jej nasiona składają się w 15–20% z białka oraz w 28–35% z oleju (głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Ponadto zawierają m.in. edystynę, cholinę, lecytynę, chlorofil, witaminę K i tokoferole [1, 2].
„Płynne złoto Maroka” zyskało sympatię wielu kobiet na całym świecie, które w naturalny sposób chcą dbać o piękną i nawilżoną skórę, silne włosy i zadbane paznokcie. Olej tłoczony z ziarna arganowego wykorzystywany jest nie tylko do pielęgnacji ciała, ale również w kuchennym zaciszu, gdzie stanowi dodatek odżywczy i smakowy do orientalnych potraw.
Leczenie za pomocą medycznej marihuany budzi liczne kontrowersje wśród społeczeństwa. Przyjrzyjmy się kannabidiolowi, czyli jednej z najlepiej dotychczas przebadanej substancji występującej w konopiach siewnych.
Popularny niedojrzewający biały ser jest znany niemal każdemu. Stanowi bogactwo nie tylko pełnowartościowego białka, ale okazuje się również świetnym uzupełnieniem diety w niektóre makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj cechy twarogu, które sprawią, że zechcesz go spożywać niemal codziennie!
Sery są produktami spożywczymi pozyskiwanymi z mleka. Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zapach są to surowce szczególnie lubiane lub wręcz znienawidzone przez konsumentów. Jakie wyróżniamy rodzaje serów? Czy warto po nie sięgać i jakie najlepiej wybierać?
Pochodzący zza oceanu czarny orzech jest w Polsce mało znany. Najczęściej kojarzony jest z działaniem przeciwko pasożytom. Czy wyciąg z czarnego orzecha faktycznie jest skuteczny?
Klienci poszukują nowości na rynku ze zdrową żywnością, które mogłyby realnie wpłynąć na ich zdrowie oraz samopoczucie. Jednym z takich produktów jest czarny orzech występujący naturalnie na terenie Ameryki Północnej, którego właściwości doceniane są przez rzesze zwolenników zamieszkujących tamte tereny.