Witamina B12
Witamina B12, czyli kobalamina to grupa związków chemicznych, tak zwanych kobalamin, inaczej korynoidów, zawierających położony centralnie atom kobaltu. Najbardziej stabilną formą chemiczną kobalaminy jest cyjanokobalamina. Jest ona odporna na działanie wysokiej temperatury, dlatego też produkowana jest na skalę przemysłową i wykorzystywana w preparatach handlowych. Naturalnie witamina B12 występuje w postaci deoksyadenozylo- kobalaminy (koenzymu B12) i metylokobalaminy (MeCbl), jednak formy te są wrażliwe na działanie światła i wysokiej temperatury. Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Oznacza to, że jej nadmiar nie jest gromadzony w organizmie, ale zostaje wydalony z moczem i potem, stąd trudno ją przedawkować
Witamina B12 jest istotnym koenzymem uczestniczącym w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Bierze udział w wytwarzaniu elementów morfotycznych krwi oraz krwinek czerwonych w szpiku kostnym, zapobiegając niedokrwistości. Ponadto wpływa na prawidłową syntezę DNA i RNA. Witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, umożliwia tworzenie otoczki mielinowej i produkcję przekaźników nerwowych. Udowodniono jej skuteczność w leczeniu choroby Alzheimera, jak również stosowana jest w przypadku nowotworów złośliwych jelit. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu koncentracji, zapewnia dobry nastrój oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi.
Witamina B12 znajduje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: