Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru

16 18 20

Niewiele osób wie, że rabarbar, który często rośnie w naszych ogrodach ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie. Badania kliniczne potwierdzają również wpływ ekstraktu z rabarbaru na zmniejszenie patologicznych zmian trzustki [1].

Rabarbar

Rabarbar, choć kojarzy się z owocem, powszechnie uznawany jest za warzywo. Naukowo są to byliny wieloletnie z liśćmi rosnącymi na szczycie grubego kłącza. Łodygi liści to jedyna część, którą powinno się spożywać, ponieważ jego liście charakteryzują się wysoką zawartością kwasu szczawiowego, co może być niebezpieczne dla organizmu.

Właściwości rabarbaru

Warzywo to charakteryzuje się kwaśnym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest bogaty w minerały: wapń, potas, magnez, witaminy: C, K, związki organiczne i inne składniki, które sprawiają, że jest to produkt godny polecenia, wpływający na poprawę zdrowia.

Rabarbar jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw na rynku, dlatego też często jest zalecany osobom walczącym o utratę masy ciała. 100 g zawiera tylko 21 kcal, dzięki czemu osoby dbające o sylwetkę mogą go spożywać bez wyrzutów sumienia. Zawarte w nim związki organiczne mogą znacznie zwiększyć szybkość spalania tłuszczu i poprawić  metabolizm, tym samym przyczyniając się do utraty wagi.

Ze względu na obecność błonnika pokarmowego, rabarbar może zwiększać poziom cholesterolu HDL. Ponadto wysoka ilość przeciwutleniaczy chroni m.in. przed chorobami serca.

System trawienny odgrywa ogromną rolę w codziennym życiu, dlatego ważne jest to, aby był uregulowany. Duża ilość błonnika pokarmowego znajdującego się w rabarbarze może zagwarantować poprawne funkcjonowanie układu trawiennego, zwiększając objętość stolca i zapewniając płynność ruchów jelit. Rabarbar zapobiega zaparciom.

Zawarta w warzywie witamina K często nie uzyskuje tyle uwagi, ile powinna, a odgrywa istotną rolę w mózgu i zdrowiu neuronów. Może zapobiec utlenianiu komórek mózgowych, co pomaga opóźnić lub nawet zapobiec chorobie Alzheimera.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników w całym ciele, zmniejszają ryzyko zmian nowotworowych.

Sok z rabarbaru

Będzie idealnym rozwiązaniem na upalne dni.

Przepis na sok z rabarbaru

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • Woda
  • Miód

Przygotowanie

  1. Rabarbar przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kawałki.
  2. Przełożyć do słoika i zalać gotującą się wodą.
  3. Słoik zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu. Po upływie około 12 godzin delikatnie rozgnieć rabarbar, a następnie zakręć słoik i odczekać kolejne 12 h.
  4. Sok przelać przez sitko. Dodać miód do smaku i odstawić do lodówki do schłodzenia. Tak przygotowany sok można przechowywać do 3 dni w lodówce.
rozwiń

Przetwory z rabarbaru

Przepis na dżem z rabarbaru i jabłek

Składniki:

  • 2 kg oczyszczonych łodyg rabarbaru
  • 1 kg jabłek (bez skórek i gniazd nasiennych)

  • 15 dag cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • woda

Przygotowanie:

  1. Ogonki rabarbaru pokrojone w cienkie plasterki wrzucić do garnka z gotującą się wodą.
  2. Blanszować przez 3 minuty, przenieść na sito, poczekać kilkanaście minut, aż ociekną.
  3. Rabarbar zblendować, dodać starte na tarce jabłka.
  4. Masę zmieszać z cukrem i cynamonem, przełożyć do rondla. Gotować stale mieszając, aż jabłka zmiękną. 
  5. Gorący dżem z rabarbaru przełożyć do słoików.
rozwiń
Przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 30 dag łodyg rabarbaru
  • 4 l wody
  • 10 dag cukru
  • 4 goździki

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie umyć, obciąć końce, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie talarki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, dodać składniki, przykryć i szybko doprowadzić do wrzenia.
  3. Zmniejszyć gaz, gotować przez 57 minut.
  4. Kompot z rabarbaru przecedzić, przelać do słoików, nałożyć suche pokrywki. Dokładnie zakręcić, słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompotu nie trzeba utrwalać na zimę.
rozwiń

Rabarbar może być dobrym produktem dla osób z nadwagą czy chorobami serca, jednak jeśli masz problemy z nerkami lub z układem pokarmowym warto z niego zrezygnować. Należy również pamiętać, że częścią jadalną są jedynie łodygi rabarbaru.

 

Literatura:

Zhang WF, Li ZT, Fang JJ, Wang GB, Yu Y, Liu ZQ, Wu YN, Zheng SS, Cai L. Expression and clinical significance of rhubarb on serum amylase and TNF-alpha of rat model of acute pancreatitis. J Biol Regul Homeost Agents. 2017 Jul-Sep;31(3):753-760.

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rhubarb.html

http://mama-dobra-rada.pl/syrop-sok-z-rabarbaru-dzem-kompot-do-sloikow-na-zime-przepisy

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru - 4.1/5. Oddano 11 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!