bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru

Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru

rabarbar właściwości przepisy przetwory z rabarbaru
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Niewiele osób wie, że rabarbar, który często rośnie w naszych ogrodach ma wiele właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie. Badania kliniczne potwierdzają również wpływ ekstraktu z rabarbaru na zmniejszenie patologicznych zmian trzustki [1].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rabarbar
  • Właściwości rabarbaru
  • Sok z rabarbaru
  • Przetwory z rabarbaru

Rabarbar

Rabarbar, choć kojarzy się z owocem, powszechnie uznawany jest za warzywo. Naukowo są to byliny wieloletnie z liśćmi rosnącymi na szczycie grubego kłącza. Łodygi liści to jedyna część, którą powinno się spożywać, ponieważ jego liście charakteryzują się wysoką zawartością kwasu szczawiowego, co może być niebezpieczne dla organizmu.

Właściwości rabarbaru

Warzywo to charakteryzuje się kwaśnym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest bogaty w minerały: wapń, potas, magnez, witaminy: C, K, związki organiczne i inne składniki, które sprawiają, że jest to produkt godny polecenia, wpływający na poprawę zdrowia.

Rabarbar jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw na rynku, dlatego też często jest zalecany osobom walczącym o utratę masy ciała. 100 g zawiera tylko 21 kcal, dzięki czemu osoby dbające o sylwetkę mogą go spożywać bez wyrzutów sumienia. Zawarte w nim związki organiczne mogą znacznie zwiększyć szybkość spalania tłuszczu i poprawić  metabolizm, tym samym przyczyniając się do utraty wagi.

Ze względu na obecność błonnika pokarmowego, rabarbar może zwiększać poziom cholesterolu HDL. Ponadto wysoka ilość przeciwutleniaczy chroni m.in. przed chorobami serca.

System trawienny odgrywa ogromną rolę w codziennym życiu, dlatego ważne jest to, aby był uregulowany. Duża ilość błonnika pokarmowego znajdującego się w rabarbarze może zagwarantować poprawne funkcjonowanie układu trawiennego, zwiększając objętość stolca i zapewniając płynność ruchów jelit. Rabarbar zapobiega zaparciom.

Zawarta w warzywie witamina K często nie uzyskuje tyle uwagi, ile powinna, a odgrywa istotną rolę w mózgu i zdrowiu neuronów. Może zapobiec utlenianiu komórek mózgowych, co pomaga opóźnić lub nawet zapobiec chorobie Alzheimera.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które mają zdolność do neutralizowania wolnych rodników w całym ciele, zmniejszają ryzyko zmian nowotworowych.

Sok z rabarbaru

Będzie idealnym rozwiązaniem na upalne dni.

Przepis na sok z rabarbaru

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • Woda
  • Miód

Przygotowanie

  1. Rabarbar przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w kawałki.
  2. Przełożyć do słoika i zalać gotującą się wodą.
  3. Słoik zakręcić i trzymać w ciepłym miejscu. Po upływie około 12 godzin delikatnie rozgnieć rabarbar, a następnie zakręć słoik i odczekać kolejne 12 h.
  4. Sok przelać przez sitko. Dodać miód do smaku i odstawić do lodówki do schłodzenia. Tak przygotowany sok można przechowywać do 3 dni w lodówce.
rozwiń

Przetwory z rabarbaru

Przepis na dżem z rabarbaru i jabłek

Składniki:

  • 2 kg oczyszczonych łodyg rabarbaru
  • 1 kg jabłek (bez skórek i gniazd nasiennych)

  • 15 dag cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • woda

Przygotowanie:

  1. Ogonki rabarbaru pokrojone w cienkie plasterki wrzucić do garnka z gotującą się wodą.
  2. Blanszować przez 3 minuty, przenieść na sito, poczekać kilkanaście minut, aż ociekną.
  3. Rabarbar zblendować, dodać starte na tarce jabłka.
  4. Masę zmieszać z cukrem i cynamonem, przełożyć do rondla. Gotować stale mieszając, aż jabłka zmiękną. 
  5. Gorący dżem z rabarbaru przełożyć do słoików.
rozwiń
Przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 30 dag łodyg rabarbaru
  • 4 l wody
  • 10 dag cukru
  • 4 goździki

Przygotowanie:

  1. Rabarbar dokładnie umyć, obciąć końce, zdjąć skórkę i pokroić w cienkie talarki.
  2. Zagotować wodę z cukrem, dodać składniki, przykryć i szybko doprowadzić do wrzenia.
  3. Zmniejszyć gaz, gotować przez 5–7 minut.
  4. Kompot z rabarbaru przecedzić, przelać do słoików, nałożyć suche pokrywki. Dokładnie zakręcić, słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia. Kompotu nie trzeba utrwalać na zimę.
rozwiń

Rabarbar może być dobrym produktem dla osób z nadwagą czy chorobami serca, jednak jeśli masz problemy z nerkami lub z układem pokarmowym warto z niego zrezygnować. Należy również pamiętać, że częścią jadalną są jedynie łodygi rabarbaru.

 

Literatura:

Zhang WF, Li ZT, Fang JJ, Wang GB, Yu Y, Liu ZQ, Wu YN, Zheng SS, Cai L. Expression and clinical significance of rhubarb on serum amylase and TNF-alpha of rat model of acute pancreatitis. J Biol Regul Homeost Agents. 2017 Jul-Sep;31(3):753-760.

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/rhubarb.html

http://mama-dobra-rada.pl/syrop-sok-z-rabarbaru-dzem-kompot-do-sloikow-na-zime-przepisy

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i…

Rabarbar kojarzy się wielu z beztroskim okresem wakacji, ciepła i odpoczynku. Wyśmienity smak surowego rabarbaru z cukrem, który podawała babcia, kompotu w upalne dni i domowego ciasta, pozostaje w pamięci… Czytaj dalej...

Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i…

Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je pokochasz. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności sok warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    sok z dzikiej róży
    4
    sok

    Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.