Witamina C
Witamina C, nazywana też często kwasem askorbinowym, odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, Z tych powodów warto ją dostarczać do naszego organizmu, gdyż sami nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Zaleca się spożywanie 1 lub 2 gramów tej witaminy na dobę, a w okresie przeziębień zaleca się zwiększenie tej dawki. Z racji tego, że witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest ona bardzo wrażliwa na temperaturę środowiska, w którym się rozpuszcza. Obróbka termiczna żywności, np. pasteryzacja czy zwykłe gotowanie, powoduje, że ta witamina jest niemal całkowicie tracona.
Witamina C jest substratem wielu kluczowych szlaków metabolicznych (synteza hormonów, hemoglobiny, erytrocytów). Pełni rolę ważnego antyoksydantu – chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Witamina C jest istotnym składnikiem syntezy kolagenu oraz melanin (substancje odpowiedzialne za pigmentację). Wzmacnia organizm i podnosi jego odporność. Przyspiesza gojenie się ran.
Źródła witaminy C:
- ziemniaki,
- natka pietruszki,
- jagody,
- czarna porzeczka,
- cytrusy,
- dzika róża,
- czerwona papryka.
Więcej o witaminie C przeczytasz w artykule: Właściwości witaminy C – groźniejszy jej nadmiar czy niedobór?