warzywa
Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej…
Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy
To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i indeks glikemiczny
Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je…
Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią
Warzywo, którego pojawienie się na straganach zwiastuje wiosnę. Bez niej…
Ogórki kiszone. Właściwości, witaminy i sekret dobrego przepisu
Z ogórków zielonych można zrobić maseczki, okłady, sałatki i ...…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Ogórki – właściwości, witaminy, zastosowanie i ciekawostki
Ogórki to warzywa nadające się wyśmienicie do sałatek i zdrowych,…
Szparagi – rodzaje, właściwości, gotowanie i przepisy
Szparagi są niejako zwiastunem wiosny. Cieszą się dużą liczbą smakoszy,…
Seler naciowy. Właściwości, witaminy i zdrowe przepisy
Seler naciowy to jeden z podstawowych składników włoskiej kuchni. Świetnie…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy
Krucha, smaczna, dobra do sałatek czy jako dodatek do dań…
Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia
Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo…