bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

bakłazan wartości odżywcze przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października. Wówczas posiada on najwięcej wartości odżywczych. Choć oberżyna jest nadal mało popularnym warzywem w Polsce, to jednak zyskuje ono coraz większą popularność. Świetnie smakuje jako dodatek do dań w postaci past, sałatek, idealnie nadaje się do przygotowania przystawek, a także na grilla. Co skrywa w sobie bakłażan?    

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bakłażan
  • Wartości odżywcze bakłażana
  • Bakłażan  – kalorie 
  • Jak przyrządzić bakłażana
  • Bakłażan – przepisy

Bakłażan

Bakłażan nazywany jest też oberżyną, a w przeszłości traktowano go jako afrodyzjak i zwano gruszką miłości.  Należy do rodziny roślin psiankowatych (tak jak ziemniaki, papryka czy pomidory).

Przywędrował do Europy z Azji, prawdopodobnie z Indii. Na początku był uprawiany w Hiszpanii ze względu na sprzyjający klimat. W chłodniejszych rejonach Europy uprawiano go w szklarniach.

Wartości odżywcze bakłażana

Bakłażan składa się przede wszystkim z wody, stanowi ona 90 % jego składu. Zawiera niewiele białka i tłuszczu. Cukry w jego składzie stanowią 2% i to przede wszystkim glukoza i fruktoza. Zawierają także karotenoidy, pierwiastki takie jak: potas, wapń i żelazo oraz witaminę E, C i z grupy B. W miąższu bakłażanów znajdują się kwasy fenolowe, bioaktywne składniki żywności znane ze swoich właściwości prozdrowotnych, neutralizują one wolne rodniki oraz kancerogeny środowiskowe. Poleca się spożywanie produktów bogatych w te związki w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Piękny kolor skórce oberżyny nadają z kolei antocyjany (ich stężenie w 1 kg świeżej masy to 7500 mg). Są to naturalne barwniki występujące w żywności, mające właściwości antyoksydacyjne, hamują działanie wolnych rodników, zatrzymują procesy starzeniowe w komórkach.

Bakłażan tak jak inne rośliny psiankowate zawiera substancje antyodżywcze zwane glikoalkaloidami. W przypadku oberżyny jest to alfa-solanina, która jest substancją trującą. Nie należy się tym jednak przejmować, ponieważ związek ten jest neutralizowany poprzez obróbkę termiczną tego warzywa.

Powszechnie uważa się, że warzywa z rodziny psiankowatych: pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażan nie powinny być spożywane przez osoby z chorobami tarczycy, gdyż mają one negatywny wpływ na przyswajanie leków. Nie jest to jednak fakt potwierdzony naukowo.

Ciekawe!

Bakłażan  – kalorie 

Wartość kaloryczna 100 g bakłażana to zaledwie 21 kcal. Ponadto dostarcza 1 g białka, 3,8 g węglowodanów i 2,5 g błonnika pokarmowego pomagającego zachować prawidłową przemianę materii. Tłuszczów w bakłażanie jest zaledwie 0,1 g.

Jak przyrządzić bakłażana

Bakłażana możemy przygotować na różne sposoby. Możemy go grillować, smażyć pokrojonego w talarki i obtoczonego w jajku i bułce. Natomiast najbardziej popularna forma podania oberżyny to duszenie lub pieczenie. Warzywo to doskonale komponuje się z innymi psiankowatymi jak: papryka, pomidory. Sprawdza się także jako dodatek do mięsa. Należy pamiętać o tym, że bakłażan chłonie wszelki tłuszcz z potraw, więc zadbajmy o to, żeby nie dodawać go do potraw z dodatkiem oberżyny zbyt dużo, ponieważ w efekcie jest on po prostu niesmaczny. Przed przygotowaniem bakłażana dobrze jest go posolić, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się gorzkiego smaku spowodowanego obecnością pochodnej solaniny.

Bakłażan – przepisy

Przepis na bakłażan faszerowany mięsem i boczniakami (przepis na 2 porcje)

1 porcja to około 410 kcal, czas przygotowania to około 95 min.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego (kurczak lub indyk)
  • 200 g boczniaków
  • 100 g sera feta
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cytryny
  • Pęczek bazylii
  • Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: umyte bakłażany  przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i posolić. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Sparzonego i obranego ze skóry pomidora również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczniaki pokroić w paski. Posiekać bazylię.

Rozgrzać tłuszcz (oliwę lub olej) zeszklić cebulę, czosnek, dodać warzywa (wraz z miąższem z bakłażana, ale bez pomidora) i boczniaki, dusić 15 minut, doprawić. Zdjąć z ognia, dodać mięso, pomidor, pokruszoną fetę, posiekaną bazylię. Napełnić farszem bakłażana i zapiekać około 35 minut w 170 stopniach.

rozwiń

Ajvar– pyszna i zdrowa, lekko pikantna pasta do chleba, która urozmaici nasze śniadanie. Doskonała dla wegetarian, bo nie zawiera mięsa. Można przygotować ją na kilka dni i przechowywać w lodówce albo zawekować na zimowy okres. Pasta ta bardzo popularna jest na Bałkanach składa się ze słodkiej papryki, bakłażana, czosnku, octu i przypraw.

Oto prosty nieco urozmaicony (bo na bazie pomidorów) dietetyczny przepis na ajvar (przepis na 3 porcje)

Przepis na ajvar

1 porcja to zaledwie około 90 kcal (bez pieczywa) Czas przygotowania to około 90 min.

Składniki:

  • 200 g pomidorów z puszki lub sparzonych i obranych świeżych
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • czosnek, papryczka chili (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodziku
  • ocet jabłkowy
  • sól

Wykonanie: pokrój bakłażana i paprykę, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160 stopniach około 30 minut. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, dodaj upieczone uprzednio warzywa, pomidory, chili, ocet i słodzik. Dopraw solą. Duś wszystko razem do momentu aż powstanie gęsty sos. Po ostygnięciu zmiksuj na pastę. Podawaj z dobrym pełnoziarnistym pieczywem.

rozwiń

W Polsce bakłażan to wciąż warzywo, po które stosunkowo rzadko sięgamy, jest bardziej popularne w kuchni wegetarian. Natomiast w innych krajach bakłażan to składnik wielu popularnych potraw. Szczególnie wykorzystywany jest w kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, na Bałkanach, ale nie tylko. Popularne dania znane na świecie z dodatkiem bakłażana, które można odtworzyć również w Polsce, to: ratatouille, musaka, ajvar, caponeta. W Polsce najczęściej przygotowujemy bakłażana w postaci pasty, faszerujemy go mięsem, kaszą lub dodajemy do popularnego u nas leczo.

Literatura:

  1. A. Golcz, B. Politycka, B. Markiewicz, Zawartość makroskładników w oberżynie (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych wielokrotnie użytkowanych, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2005.
  2. Tradycje i innowacje w produkcji warzyw w Polsce, Warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw, Klwów, 4.03.2016
  3. Dr inż. Ewelina Hallmann, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Ciekawostki o warzywach korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych prezentacja
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Weronika Knapczyk
Weronika Knapczyk , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Dynia – wartości odżywcze i…

Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty i kolory, zobacz co kryje się we wnętrzu największego na świecie warzywa. Czytaj dalej...

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Szybkie i proste przepisy na niskokaloryczne i zdrowe przekąski. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.