logo_bonavita_pl
Facebook
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mięśni i trening

    • Trening
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywianie

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

bakłazan wartości odżywcze przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października. Wówczas posiada on najwięcej wartości odżywczych. Choć oberżyna jest nadal mało popularnym warzywem w Polsce, to jednak zyskuje ono coraz większą popularność. Świetnie smakuje jako dodatek do dań w postaci past, sałatek, idealnie nadaje się do przygotowania przystawek, a także na grilla. Co skrywa w sobie bakłażan?    

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bakłażan
  • Wartości odżywcze bakłażana
  • Bakłażan  – kalorie 
  • Jak przyrządzić bakłażana
  • Bakłażan – przepisy

Bakłażan

Bakłażan nazywany jest też oberżyną, a w przeszłości traktowano go jako afrodyzjak i zwano gruszką miłości.  Należy do rodziny roślin psiankowatych (tak jak ziemniaki, papryka czy pomidory).

Przywędrował do Europy z Azji, prawdopodobnie z Indii. Na początku był uprawiany w Hiszpanii ze względu na sprzyjający klimat. W chłodniejszych rejonach Europy uprawiano go w szklarniach.

Wartości odżywcze bakłażana

Bakłażan składa się przede wszystkim z wody, stanowi ona 90 % jego składu. Zawiera niewiele białka i tłuszczu. Cukry w jego składzie stanowią 2% i to przede wszystkim glukoza i fruktoza. Zawierają także karotenoidy, pierwiastki takie jak: potas, wapń i żelazo oraz witaminę E, C i z grupy B. W miąższu bakłażanów znajdują się kwasy fenolowe, bioaktywne składniki żywności znane ze swoich właściwości prozdrowotnych, neutralizują one wolne rodniki oraz kancerogeny środowiskowe. Poleca się spożywanie produktów bogatych w te związki w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Piękny kolor skórce oberżyny nadają z kolei antocyjany (ich stężenie w 1 kg świeżej masy to 7500 mg). Są to naturalne barwniki występujące w żywności, mające właściwości antyoksydacyjne, hamują działanie wolnych rodników, zatrzymują procesy starzeniowe w komórkach.

Bakłażan tak jak inne rośliny psiankowate zawiera substancje antyodżywcze zwane glikoalkaloidami. W przypadku oberżyny jest to alfa-solanina, która jest substancją trującą. Nie należy się tym jednak przejmować, ponieważ związek ten jest neutralizowany poprzez obróbkę termiczną tego warzywa.

Powszechnie uważa się, że warzywa z rodziny psiankowatych: pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażan nie powinny być spożywane przez osoby z chorobami tarczycy, gdyż mają one negatywny wpływ na przyswajanie leków. Nie jest to jednak fakt potwierdzony naukowo.

Ciekawe!

Bakłażan  – kalorie 

Wartość kaloryczna 100 g bakłażana to zaledwie 21 kcal. Ponadto dostarcza 1 g białka, 3,8 g węglowodanów i 2,5 g błonnika pokarmowego pomagającego zachować prawidłową przemianę materii. Tłuszczów w bakłażanie jest zaledwie 0,1 g.

Jak przyrządzić bakłażana

Bakłażana możemy przygotować na różne sposoby. Możemy go grillować, smażyć pokrojonego w talarki i obtoczonego w jajku i bułce. Natomiast najbardziej popularna forma podania oberżyny to duszenie lub pieczenie. Warzywo to doskonale komponuje się z innymi psiankowatymi jak: papryka, pomidory. Sprawdza się także jako dodatek do mięsa. Należy pamiętać o tym, że bakłażan chłonie wszelki tłuszcz z potraw, więc zadbajmy o to, żeby nie dodawać go do potraw z dodatkiem oberżyny zbyt dużo, ponieważ w efekcie jest on po prostu niesmaczny. Przed przygotowaniem bakłażana dobrze jest go posolić, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się gorzkiego smaku spowodowanego obecnością pochodnej solaniny.

Bakłażan – przepisy

Przepis na bakłażan faszerowany mięsem i boczniakami (przepis na 2 porcje)

1 porcja to około 410 kcal, czas przygotowania to około 95 min.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego (kurczak lub indyk)
  • 200 g boczniaków
  • 100 g sera feta
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cytryny
  • Pęczek bazylii
  • Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: umyte bakłażany  przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i posolić. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Sparzonego i obranego ze skóry pomidora również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczniaki pokroić w paski. Posiekać bazylię.

Rozgrzać tłuszcz (oliwę lub olej) zeszklić cebulę, czosnek, dodać warzywa (wraz z miąższem z bakłażana, ale bez pomidora) i boczniaki, dusić 15 minut, doprawić. Zdjąć z ognia, dodać mięso, pomidor, pokruszoną fetę, posiekaną bazylię. Napełnić farszem bakłażana i zapiekać około 35 minut w 170 stopniach.

rozwiń

Ajvar– pyszna i zdrowa, lekko pikantna pasta do chleba, która urozmaici nasze śniadanie. Doskonała dla wegetarian, bo nie zawiera mięsa. Można przygotować ją na kilka dni i przechowywać w lodówce albo zawekować na zimowy okres. Pasta ta bardzo popularna jest na Bałkanach składa się ze słodkiej papryki, bakłażana, czosnku, octu i przypraw.

Oto prosty nieco urozmaicony (bo na bazie pomidorów) dietetyczny przepis na ajvar (przepis na 3 porcje)

Przepis na ajvar

1 porcja to zaledwie około 90 kcal (bez pieczywa) Czas przygotowania to około 90 min.

Składniki:

  • 200 g pomidorów z puszki lub sparzonych i obranych świeżych
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • czosnek, papryczka chili (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodziku
  • ocet jabłkowy
  • sól

Wykonanie: pokrój bakłażana i paprykę, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160 stopniach około 30 minut. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, dodaj upieczone uprzednio warzywa, pomidory, chili, ocet i słodzik. Dopraw solą. Duś wszystko razem do momentu aż powstanie gęsty sos. Po ostygnięciu zmiksuj na pastę. Podawaj z dobrym pełnoziarnistym pieczywem.

rozwiń

W Polsce bakłażan to wciąż warzywo, po które stosunkowo rzadko sięgamy, jest bardziej popularne w kuchni wegetarian. Natomiast w innych krajach bakłażan to składnik wielu popularnych potraw. Szczególnie wykorzystywany jest w kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, na Bałkanach, ale nie tylko. Popularne dania znane na świecie z dodatkiem bakłażana, które można odtworzyć również w Polsce, to: ratatouille, musaka, ajvar, caponeta. W Polsce najczęściej przygotowujemy bakłażana w postaci pasty, faszerujemy go mięsem, kaszą lub dodajemy do popularnego u nas leczo.

Literatura:

  1. A. Golcz, B. Politycka, B. Markiewicz, Zawartość makroskładników w oberżynie (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych wielokrotnie użytkowanych, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2005.
  2. Tradycje i innowacje w produkcji warzyw w Polsce, Warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw, Klwów, 4.03.2016
  3. Dr inż. Ewelina Hallmann, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Ciekawostki o warzywach korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych prezentacja
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

03.08.2017

Autor artykułu:

Weronika Knapczyk
Weronika Knapczyk
Autor artykułu:
Weronika Knapczyk
Weronika Knapczyk , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Dynia – wartości odżywcze i…

Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty i kolory, zobacz co kryje się we wnętrzu największego na świecie warzywa. Czytaj dalej...

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Szybkie i proste przepisy na niskokaloryczne i zdrowe przekąski. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

pektyna co to jest właściwości zastosowanie
Pektyna – co to jest? Do czego służy?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odzieży i akcesoriów na stok?
Jak urządzić przytulne mieszkanie
Jak urządzić przytulne mieszkanie, do którego aż chce się wracać?
czy ksylitol jest rakotwórczy szkodliwość ksylitolu
Czy ksylitol jest zdrowy? Czy każdy może go spożywać?
Czerwienica prawdziwa a dieta – zasady, produkty zalecane i zakazane oraz efekty
rukola właściwości przepisy
Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Śledzie na desce z przyprawami.
Co to jest anchois? Właściwości anchois, gdzie je kupić, przepisy
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz najlepszy!
Zdrowe słodycze na plażę i w góry – przekąski, które zmieszczą się w plecaku

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    rukola właściwości przepisy
    8
    warzywa

    Właściwości lecznicze rukoli i przeciwwskazania. Co można zrobić z rukoli?

    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    logo_bonavita_pl

    Na Bonavita.pl odkryjesz, że zdrowy styl życia może być prosty i przyjemny! Poznaj przepisy, porady dietetyczne, ciekawostki i inspiracje dla ciała i ducha.

    Zdrowe życie to nie moda, to styl bycia! Na Bonavita.pl znajdziesz setki inspiracji, jak lepiej się odżywiać, dbać o siebie i żyć w harmonii. Od przepisów na pożywne śniadania, po praktyczne porady o suplementach i diecie – wszystko, czego potrzebujesz, by czuć się dobrze każdego dnia.

    © 2025 BonaVita.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Usługi, treści i produkty na naszej stronie internetowej służą wyłącznie celom informacyjnym. BonaVita.pl nie udziela porad medycznych, nie stawia diagnoz ani nie leczy.

    • Dieta od A do Z
    • Odżywianie
    • Zdrowie
    • Psychologia
    • Sport
    • Tabele
    • Przepisy
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Współpraca
    Facebook