logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

bakłazan wartości odżywcze przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października. Wówczas posiada on najwięcej wartości odżywczych. Choć oberżyna jest nadal mało popularnym warzywem w Polsce, to jednak zyskuje ono coraz większą popularność. Świetnie smakuje jako dodatek do dań w postaci past, sałatek, idealnie nadaje się do przygotowania przystawek, a także na grilla. Co skrywa w sobie bakłażan?    

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bakłażan
  • Wartości odżywcze bakłażana
  • Bakłażan  – kalorie 
  • Jak przyrządzić bakłażana
  • Bakłażan – przepisy

Bakłażan

Bakłażan nazywany jest też oberżyną, a w przeszłości traktowano go jako afrodyzjak i zwano gruszką miłości.  Należy do rodziny roślin psiankowatych (tak jak ziemniaki, papryka czy pomidory).

Przywędrował do Europy z Azji, prawdopodobnie z Indii. Na początku był uprawiany w Hiszpanii ze względu na sprzyjający klimat. W chłodniejszych rejonach Europy uprawiano go w szklarniach.

Wartości odżywcze bakłażana

Bakłażan składa się przede wszystkim z wody, stanowi ona 90 % jego składu. Zawiera niewiele białka i tłuszczu. Cukry w jego składzie stanowią 2% i to przede wszystkim glukoza i fruktoza. Zawierają także karotenoidy, pierwiastki takie jak: potas, wapń i żelazo oraz witaminę E, C i z grupy B. W miąższu bakłażanów znajdują się kwasy fenolowe, bioaktywne składniki żywności znane ze swoich właściwości prozdrowotnych, neutralizują one wolne rodniki oraz kancerogeny środowiskowe. Poleca się spożywanie produktów bogatych w te związki w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Piękny kolor skórce oberżyny nadają z kolei antocyjany (ich stężenie w 1 kg świeżej masy to 7500 mg). Są to naturalne barwniki występujące w żywności, mające właściwości antyoksydacyjne, hamują działanie wolnych rodników, zatrzymują procesy starzeniowe w komórkach.

Bakłażan tak jak inne rośliny psiankowate zawiera substancje antyodżywcze zwane glikoalkaloidami. W przypadku oberżyny jest to alfa-solanina, która jest substancją trującą. Nie należy się tym jednak przejmować, ponieważ związek ten jest neutralizowany poprzez obróbkę termiczną tego warzywa.

Powszechnie uważa się, że warzywa z rodziny psiankowatych: pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażan nie powinny być spożywane przez osoby z chorobami tarczycy, gdyż mają one negatywny wpływ na przyswajanie leków. Nie jest to jednak fakt potwierdzony naukowo.

Ciekawe!

Bakłażan  – kalorie 

Wartość kaloryczna 100 g bakłażana to zaledwie 21 kcal. Ponadto dostarcza 1 g białka, 3,8 g węglowodanów i 2,5 g błonnika pokarmowego pomagającego zachować prawidłową przemianę materii. Tłuszczów w bakłażanie jest zaledwie 0,1 g.

Jak przyrządzić bakłażana

Bakłażana możemy przygotować na różne sposoby. Możemy go grillować, smażyć pokrojonego w talarki i obtoczonego w jajku i bułce. Natomiast najbardziej popularna forma podania oberżyny to duszenie lub pieczenie. Warzywo to doskonale komponuje się z innymi psiankowatymi jak: papryka, pomidory. Sprawdza się także jako dodatek do mięsa. Należy pamiętać o tym, że bakłażan chłonie wszelki tłuszcz z potraw, więc zadbajmy o to, żeby nie dodawać go do potraw z dodatkiem oberżyny zbyt dużo, ponieważ w efekcie jest on po prostu niesmaczny. Przed przygotowaniem bakłażana dobrze jest go posolić, a następnie przetrzeć ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się gorzkiego smaku spowodowanego obecnością pochodnej solaniny.

Bakłażan – przepisy

Przepis na bakłażan faszerowany mięsem i boczniakami (przepis na 2 porcje)

1 porcja to około 410 kcal, czas przygotowania to około 95 min.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego (kurczak lub indyk)
  • 200 g boczniaków
  • 100 g sera feta
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cytryny
  • Pęczek bazylii
  • Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie: umyte bakłażany  przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i posolić. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Sparzonego i obranego ze skóry pomidora również pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczniaki pokroić w paski. Posiekać bazylię.

Rozgrzać tłuszcz (oliwę lub olej) zeszklić cebulę, czosnek, dodać warzywa (wraz z miąższem z bakłażana, ale bez pomidora) i boczniaki, dusić 15 minut, doprawić. Zdjąć z ognia, dodać mięso, pomidor, pokruszoną fetę, posiekaną bazylię. Napełnić farszem bakłażana i zapiekać około 35 minut w 170 stopniach.

rozwiń

Ajvar– pyszna i zdrowa, lekko pikantna pasta do chleba, która urozmaici nasze śniadanie. Doskonała dla wegetarian, bo nie zawiera mięsa. Można przygotować ją na kilka dni i przechowywać w lodówce albo zawekować na zimowy okres. Pasta ta bardzo popularna jest na Bałkanach składa się ze słodkiej papryki, bakłażana, czosnku, octu i przypraw.

Oto prosty nieco urozmaicony (bo na bazie pomidorów) dietetyczny przepis na ajvar (przepis na 3 porcje)

Przepis na ajvar

1 porcja to zaledwie około 90 kcal (bez pieczywa) Czas przygotowania to około 90 min.

Składniki:

  • 200 g pomidorów z puszki lub sparzonych i obranych świeżych
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • czosnek, papryczka chili (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodziku
  • ocet jabłkowy
  • sól

Wykonanie: pokrój bakłażana i paprykę, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 160 stopniach około 30 minut. Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, dodaj upieczone uprzednio warzywa, pomidory, chili, ocet i słodzik. Dopraw solą. Duś wszystko razem do momentu aż powstanie gęsty sos. Po ostygnięciu zmiksuj na pastę. Podawaj z dobrym pełnoziarnistym pieczywem.

rozwiń

W Polsce bakłażan to wciąż warzywo, po które stosunkowo rzadko sięgamy, jest bardziej popularne w kuchni wegetarian. Natomiast w innych krajach bakłażan to składnik wielu popularnych potraw. Szczególnie wykorzystywany jest w kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, na Bałkanach, ale nie tylko. Popularne dania znane na świecie z dodatkiem bakłażana, które można odtworzyć również w Polsce, to: ratatouille, musaka, ajvar, caponeta. W Polsce najczęściej przygotowujemy bakłażana w postaci pasty, faszerujemy go mięsem, kaszą lub dodajemy do popularnego u nas leczo.

Literatura:

  1. A. Golcz, B. Politycka, B. Markiewicz, Zawartość makroskładników w oberżynie (Solanum melongena L.) uprawianej w podłożach organicznych wielokrotnie użytkowanych, Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu, 2005.
  2. Tradycje i innowacje w produkcji warzyw w Polsce, Warsztaty szkoleniowe dla producentów warzyw, Klwów, 4.03.2016
  3. Dr inż. Ewelina Hallmann, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Ciekawostki o warzywach korzeniowych, dyniowatych i psiankowatych prezentacja
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Weronika Knapczyk
Weronika Knapczyk , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Dynia – wartości odżywcze i…

Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty i kolory, zobacz co kryje się we wnętrzu największego na świecie warzywa. Czytaj dalej...

Zdrowe przepisy na niskokaloryczne przekąski

Szybkie i proste przepisy na niskokaloryczne i zdrowe przekąski. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów