Szaszłyki z sosem miętowym
Nieodłączną częścią wakacji jest grillowanie. Często zadajecie mi pytania odnośnie tego co jeść podczas przyjęcia w ogrodzie? Moja dzisiejsza propozycja to szaszłyki z kurczakiem i warzywami, podawane z sosem miętowym. Idealne lekkie, a zarazem orzeźwiające danie z grilla.
Pierś z kurczaka – 2 sztuki
Cukinia – 1 sztuka (mała)
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryka zielona – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk
Olej rzepakowy 2 łyżki
Pieprz Cayenne – szczypta
Sól – szczypta
Bazylia (suszona) – szczypta
Sos:
Jogurt naturalny 2% (gęsty) – 200 g
Mięta – 10 listków
Cytryna – 3 łyżki soku
Olej lniany 2 łyżki
Pieprz czarny szczypta
Sól szczypta
Sposób przygotowania:
Olej rzepakowy wymieszać z pieprzem Cayenne, szczyptą soli i suszoną bazylią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w marynacie. Papryki, cukinię oraz cebulę pokroić w kawałki. Na patyczki nabijać naprzemiennie mięso, papryki, cukinię, cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Szaszłyki posypać szczyptą soli i pieprzu, grillować około 20 minut. W razie niesprzyjającej aury danie można przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.
Sos:
Jogurt naturalny wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz posiekaną miętą. Całość zmiksować.
Szaszłyki podawać na gorąco ze schłodzonym sosem miętowym.
Smacznego !