Szaszłyki z sosem miętowym

16 18 20

Nieodłączną częścią wakacji jest grillowanie. Często zadajecie mi pytania odnośnie tego co jeść podczas przyjęcia w ogrodzie? Moja dzisiejsza propozycja to szaszłyki z kurczakiem i warzywami, podawane z sosem miętowym. Idealne lekkie, a zarazem orzeźwiające danie z grilla.

Składniki

Pierś z kurczaka – 2 sztuki

Cukinia – 1 sztuka (mała)

Papryka czerwona –  1 sztuka

Papryka zielona – 1 sztuka

Cebula – 1 sztuka

Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk

Olej rzepakowy 2 łyżki

Pieprz Cayenne – szczypta

Sól – szczypta

Bazylia (suszona) –  szczypta

Sos:

Jogurt naturalny 2% (gęsty) –  200 g

Mięta  – 10 listków

Cytryna  – 3 łyżki soku

Olej lniany 2 łyżki

Pieprz czarny szczypta

Sól szczypta

Sposób przygotowania:

Olej rzepakowy wymieszać z pieprzem Cayenne, szczyptą soli i suszoną bazylią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w marynacie. Papryki, cukinię oraz cebulę pokroić w kawałki. Na patyczki nabijać naprzemiennie mięso, papryki, cukinię, cebulę oraz pomidorki koktajlowe. Szaszłyki posypać szczyptą soli i pieprzu, grillować około 20 minut. W razie niesprzyjającej aury danie można przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku.

Sos: 

Jogurt naturalny wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli, sokiem z cytryny, olejem lnianym oraz posiekaną miętą. Całość zmiksować.

Szaszłyki podawać na gorąco ze schłodzonym sosem miętowym.

Smacznego !

Oceń mnie
4.9/5. Oddano 8 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię