warzywa
Od wieków nasze babcie podawały herbatkę z kopru włoskiego dzieciom...
Sok z dyni – właściwości. Jak zrobić sok z dyni?
Jesień jest szczególnym czasem w ciągu roku, kiedy infekcje i…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Kiełki brokuła – właściwości. Jak hodować kiełki z brokuła?
Kiełki same w sobie stanowią kolorowy dodatek do dań, a…
Fasola – rodzaje, właściwości, przepisy. Jak gotować fasolę?
Fasola to roślina, która gości praktycznie w każdym domu. Jest…
Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru
Zdrowotne właściwości rabarbaru. Czy rabarbar przyspiesza odchudzanie?
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?
Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy…
Pietruszka – właściwości, herbata, sok. Pietruszka na odchudzanie
O korzystnym potencjale pietruszki oraz o tym dlaczego i komu…
Sok pomidorowy – właściwości, wpływ na odchudzanie. Jak zrobić sok pomidorowy?
Pomidorowy sok jest prawdopodobnie najpopularniejszym, produkowanym warzywnym sokiem przecierowym. Można…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Kapusta kiszona – właściwości i przepis. Co zrobić z kiszonej kapusty?
Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej…
Buraki – właściwości, sok z buraka. Buraki na zaparcia.
Witamina C, flawonoidy, betalainy, karotenoidy i wiele innych – wszystko…