warzywa
Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach…
Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów
Czarną rzepę (Raphanus sativus var. niger) zalicza się do grupy...
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Jak gotować bataty? Przepisy
Człowiek od zarania dziejów poszukiwał żywności o właściwościach prozdrowotnych, żywności,...
Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów
Cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej, którą wyselekcjonowano we Włoszech, skąd...
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Skorzonera – jak jeść? Przepisy
Niegdyś traktowana jako antidotum na jad żmii, dziś nieco zapomniana....
Gorzki melon – właściwości. Jak jeść gorzkiego melona?
Gorzki melon to owoc będący częstym dodatkiem licznych herbatek przeznaczonych...
Brokuły: właściwości, zasady gotowania
Brokuły należą do rodziny kapustowatych. Były znane już w starożytności....
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Czerwona cebula – właściwości, przepisy. Czy czerwoną cebulę można smażyć?
Sklepy oferują różnorodność owoców i warzyw oraz ich odmian, jak...
Jak ugotować młodą kapustę? Właściwości młodej kapusty
Kapusta zaliczana jest do grupy warzyw krzyżowych, które są bogatym...