Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne?
Przetwórstwo owoców i warzyw to niezwykle istotna branża w sektorze...
W naszej bazie wiedzy znajdziesz rzetelne informacje o składnikach odżywczych, zdrowych nawykach żywieniowych, produktach spożywczych oraz ich wpływie na organizm.
Przetwórstwo owoców i warzyw to niezwykle istotna branża w sektorze...
Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne?
Ta niezwykła roślina o tajemniczo brzmiącej nazwie jest niezwykle cennym odkryciem. Jej liczne właściwości prozdrowotne spowodowały, że jest coraz popularniejsza wśród ludzi dbających o zdrowie i dobre samopoczucie.
Gorzkie pestki moreli okrzyknięte zostały niedawno nowym lekarstwem na raka. Czy słusznie zasłużyły na to miano? Jaki związek zawarty w gorzkich pestkach może wykazywać takie działanie? Czy spożywanie gorzkich pestek moreli jest bezpieczne?
Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie?
Kreatyna stanowi jedną z …
Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?
Nadmiar magnezu w naszym organizmie nazywany jest inaczej hipermagnezemią. Przedawkowanie magnezu zdarza się stosunkowo rzadko, ale jest niezwykle niebezpieczne i negatywnie wpływa na kondycję naszego zdrowia. Z tego względu suplementując ten pierwiastek powinniśmy zawsze stosować się do zaleceń z ulotki, bądź skonsultować się ze specjalistą. Czym objawia się hipermagnezemia?
Witamina K2 jest coraz popularniejsza w mediach. Przez jednych krytykowana, a przez innych wystawiana na piedestał. Warto przed podjęciem decyzji dowiedzieć się, czym tak naprawdę jest ta witamina i jakie udowodnione korzyści przynosi dla zdrowia człowieka. To i wiele więcej w poniższym artykule.
Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?
Lato nadciąga wielkimi krokami, a wraz z nim wielkie plany na oczyszczenie organizmu. Poznaj suplement, który uzdrowi Twoje ciało i poprawi jego wygląd zewnętrzny!