Porady żywieniowe

Znajdziesz tutaj praktyczne porady od dietetyków BonaVity dotyczące planowania posiłków, wybierania wartościowych produktów oraz tworzenia zrównoważonych jadłospisów, które dostosujesz do swojego stylu życia.

Nawyki żywieniowe – klucz do zdrowia

Senność po posiłku – przyczyny. Jak uniknąć senności po posiłku?

Senność po posiłku to uczucie pojawiające się wraz z wiekiem i dotykające coraz większą liczbę osób. Mimo tego, co większość sądzi, może być wynikiem występowania schorzeń układu krwionośnego, a łagodzenie tej przypadłości jest znacznie bardziej złożone niż po prostu wybranie się na drzemkę. Czym tak naprawdę jest i z czego wynika? Przeczytaj i dowiedz się już teraz!

Jak zrobić domowy napój izotoniczny? Niezawodny przepis!

Dowiedz się jak zrobić przepyszny i nawadniający napój izotoniczny w domowym zaciszu.

Jak kupić tylko to co potrzeba – sklepowe manipulacje

Możemy nawet nie zdawać sobie sprawy z ilości technik i metod, jakie w stosunku do nas stosują sklepy. Trudno jest być świadomym konsumentem, gdy z każdej strony mamy do czynienia z okazjami, promocjami i edycjami limitowanymi w miejscach, w których dokonujemy zakupów. Mimo to warto zaznajomić się z tymi technikami i spróbować zmniejszyć ich oddziaływanie na nas samych.

Co jeść o różnych porach dnia?

Śniadanie  •  Obiad  • Kolacja

Jakie diety są zdrowe? Porady dietetyków

Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Przez 20 lat badacze obserwowali nawyki żywieniowe mieszkańców rożnych krajów i wyłonili ten, którego obywatele odżywiają się najzdrowiej. Sprawdź, które państwo świata może poszczycić się najzdrowszą dietą!

Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

Nie tylko ilość, ale również składniki diety mają ogromne znaczenie.

Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

Zdrowy tryb życia jest …

Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

Pandemia zmieniła wiele w …

Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

Jak to się dzieje, …

Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia to …

Co zdrowego podjadać między posiłkami?

Domowe chipsy. 7 produktów, z których zrobisz zdrowe chipsy!

Większość z nas uwielbia …

10 przepisów na pyszne pasty do chleba

Kiedyś na kanapkach królowały …

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

Frytki i chipsy z cukinii, czyli fit przekąski z cukinii

Zielona lub żółta,  delikatna …

Najzdrowsze superfoods

Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

Poznajmy właściwości borówki amerykańskiej. Czy jest ona zdrowsza od jagód?

Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jednak czy spożywanie nasion chia jest dla wszystkich bezpieczne?

Suszone morele – właściwości, cena. Suszone morele niesiarkowane

Suszenie jest procesem, dzięki któremu możemy korzystać z dobrodziejstw moreli przez cały rok. Te smaczne owoce osłodzą każdą potrawę, która będzie mogła zostać spożyta nawet przez osobę chorującą na cukrzycę. Morele są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych.

Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej

Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy do tzw. pseudozbóż, czyli roślin, które nie są trawami, ale ich nasiona wytwarzają podobną ilość skrobi co nasiona zbóż. Pochodzi z Ameryki Południowej, a pierwszym ludem, który docenił jej walory byli Indianie.

Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?

Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat, coraz częściej pojawiają się na talerzach Polaków. Co takiego mają w sobie te magiczne owoce i czy warto wprowadzić je do jadłospisu na stałe?

10 sposobów na wykorzystanie nasion Chia

Dotychczas nieznane, dziś robią niemałą furorę w świecie zdrowej żywności. Określane mianem superfoods, niepozorne ziarenka stają się coraz chętniej wykorzystywane w kuchni. Do czego? Sprawdź 10 sposobów na wykorzystanie nasion chia – być może nie znasz jeszcze każdego z nich?

Jak przechowywać produkty?

Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?

Kupując warzywa i owoce zawsze warto kierować się ich sezonowością. Mają one wówczas najwięcej składników mineralnych, witamin i innych aktywnych substancji, a do tego ich cena jest niższa. Latem mamy do dyspozycji m.in. owoce jagodowe, takie jak poziomki, jeżyny, jagody leśne i maliny.

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?

Szczypiorek – uprawa, właściwości i witaminy. Czy można mrozić szczypiorek?

Szczypiorek znany jest w wielu miejscach na świecie. Występuje w...

Smaczne i zdrowe posiłki

Zielone warzywa – dlaczego warto jej jeść? Koktajle z zielonych warzyw

Od dawna wiadomo, że owoce i warzywa to skarbnica nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także związków biologicznie aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie człowieka. Wśród roślin tych możemy znaleźć wiele gatunków i odmian, jednak ciekawy jest ich podział ze względu na barwę, gdyż odpowiadają za nią specyficzne związki o znaczeniu prozdrowotnym.

Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje...

Warzywa gotowane na parze – garnek do gotowania na parze. Jakie warzywa gotować na parze?

Codziennie miliony osób przygotowują posiłki we własnych domach, restauracjach czy...

Kuchnie świata, które są najzdrowsze?

Czy sushi jest zdrowe? Jak zrobić sushi?

Sushi, czyli wytworne danie …

Comfort food – dania do których chętnie wracamy

Do szczęścia wcale nie trzeba wiele. Po ciężkim dniu sięgnij po swój "comfort food". W sam raz na jesienną chandrę!

Głodny nowości kulinarnych? To ciekawość, która z pewnością wyjdzie Ci na zdrowie!

Moda na zdrowe jedzenie, to jedna z najpożyteczniejszych mód dzisiejszych czasów. Nie tylko wzbogaca nasze kubki smakowe, ale także poprawia zdrowie i wygląd!

Tajemnica długowieczności skryta w kuchni japońskiej

W Japonii zaobserwowano największą średnią długość życia. Warto zatem poznać sekret kuchni japońskiej, która to jest główną przyczyną świetnego stanu zdrowia jej mieszkańców!

Odchudzanie zdrowe i trwałe - porady

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

Jemy je na co dzień. Gotowane, pieczone, smażone, w mundurkach czy bez, królują na polskich stołach. Jaka jest prawda na temat ziemniaków, tuczą czy może wręcz przeciwnie?

Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

Jak to się dzieje, …

Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?

Jeśli jesteś osobą z …

Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?

Jak pozbyć się tłuszczu …

Herbata na odchudzanie

W krajach azjatyckich uznawana …

Ziemia okrzemkowa na odchudzanie. Skutki uboczne stosowania ziemi okrzemkowej

Z licznych publikacji naukowych …