logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

kalarepa właściwości w ciąży dla niemowlaka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Kalarepa jest również zaliczana do warzyw o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza m.in. obecności witaminy C i E oraz glukozynolanów.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kalarepa
  • Właściwości zdrowotne kalarepy
  • Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka
  • Jak jeść kalarepę?
  • Kalarepa – przepisy

Kalarepa

Kalarepa jest dwuletnią rośliną uprawną, która jest zaliczana do rodziny warzyw kapustnych lub krzyżowych. Część jadalną stanowi jasnozielona, kulista lub kulistospłaszczona, zgrubiała i rozrośnięta łodyga. Do spożycia nadają się również liście, które najczęściej spożywane są w krajach Europy Zachodniej. Surowa kalarepa jest chrupka, soczysta i słodkawa w smaku.

Właściwości zdrowotne kalarepy

Kalarepa jest warzywem o niskiej kaloryczności, gdyż 100 g to tylko 27 kalorii. Zawarte są w niej cenne składniki mineralne, witaminy oraz substancje bioaktywne o prozdrowotnym działaniu. Kalarepa stanowi bardzo dobre źródło witaminy C, która ma działanie przeciwnowotworowe, wspierające układ immunologiczny. Witamina C pełni również istotną rolę w procesie wytwarzania kolagenu, czyli białka, które stanowi aż 25–40% ogólnej ilości protein w organizmie! Kolagen występuje w skórze, chrząstce międzystawowej, rogówce oka, kościach oraz tkance łącznej. Warto dodać, że kalarepa zawiera, żelazo i witaminę C! Spożywanie produktów bogatych w witaminę C i żelazo zwiększa wchłanianie pierwiastka przez organizm.

W tym niepozornym zielonym warzywie znajdziemy również sporo potasu, nieco mniej wapnia, fosforu oraz żelaza. Spożywanie kalarepy wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz zwiększa udział w diecie wapnia, który buduje kości i zęby, co zapobiega przedwczesnemu rozwojowi osteomalacji oraz osteoporozy. Kalarepa stanowi dobre źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, niezbędnego w diecie każdej kobiety, a w zwiększonej ilości w diecie ciężarnych.

Kalarepa jest zaliczana do warzyw o działaniu przeciwnowotworowym. Korzystne działanie wynika z obecności substancji o działaniu przeciwutleniającym (witamina C i E,  karotenoidy oraz polifenole) oraz właściwościom przeciwmutagennym. Zawarte są w niej glukozynolany, czyli związki, których wysoki udział w diecie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych szczególnie raka żołądka, płuc, prostaty, jelita oraz odbytu. Glukozynolany posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antyutleniające.

Kalarepa powinna znaleźć się również w diecie osób z zaparciami, gdyż dostarcza błonnika pokarmowego, który działa regulująco na układ pokarmowy. Stymuluje jelita do przesuwania treści pokarmowej, co reguluje rytm wypróżnień. Uważać powinny natomiast osoby ze schorzeniami tarczycy, gdyż zawarte w kalarepie goitrogeny mogą zaburzać pracę tego narządu. Nie warto się jednak bać, ponieważ w wyniku gotowania kalarepy, goitrogeny wyparowują z warzywa (gotujemy bez przykrywki).

Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka

W okresie ciąży szczególnie ważna jest w diecie ciężarnej odpowiednia podaż kwasu foliowego (witamina B9), stąd zaleca się, aby przyszła mama spożywała każdego dnia zielone warzywa.  Kalarepa stanowi dobre źródło witaminy B9, dlatego jej spożywanie nie powinno być ograniczane. Są dwie sytuacje, kiedy należy ograniczyć kalarepę w diecie: wzdęcia oraz problemy z tarczycą,. Kalarepa, zalicza się do warzyw krzyżowych, które mogą nasilać objawy.

Gotowaną i rozdrobnioną kalarepę do diety niemowlęcia można włączyć już po 7. miesiącu życia, w postaci zupki lub puree.

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można spożywać na surowo, jako składnik surówek lub dodatek do kanapki. Można ją gotować, dodawać do zup lub piec po jej nafaszerowaniu. Najwięcej wartości odżywczych posiada surowa, ale w wyniku obróbki kulinarnej zostają niszczone szkodliwe goitrogeny.

Kalarepa – przepisy

Przepis na pieczoną kalarepę faszerowaną pieczarkami i mielonym mięsem

Składniki:

  • 6 większych kalarep,
  • 2 jaja,
  • 500 g mięsa,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 większa cebula,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz oraz bazylia suszona do smaku.

Przygotowanie: kalarepy myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze zbędnych elementów. Obcinamy wierzch i wydrążamy środek za pomocą noża. Następnie lekko podgotowujemy, aby delikatnie zmiękły. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę wraz z pokrojonymi w cząstki pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy w misce z cebulką, pieczarkami oraz jajami i bazylią, a następnie umieszczamy w wydrążonych i obgotowanych kalarepach. Posypujemy serem. Warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180st. przez ok. 45 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.

rozwiń
Przepis na surówkę z kalarepy i marchwi

Składniki:

  • 3 średnie kalarepy,
  • 3 średnie marchewki,
  • łyżka świeżego koperku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: warzywa myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce umieszczamy starte warzywa i łączymy je z koperkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Podajemy do obiadu.

rozwiń

Chrupką i soczystą kalarepkę korzystniej spożywać na surowo, gdyż w wyniku obróbki kulinarnej ok. 50% witaminy C ulega rozpadowi. Ugotowana jest jednak lepiej strawna dla organizmu, dlatego jeśli chcesz spożyć te warzywo dostosuj jego formę do własnych potrzeb i indywidualnego gustu kulinarnego.

 

Literatura:

Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pomeranian Journal of Life Sciences 2015, 61, 4.

Sikorska-Zimny K.: Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, XLIX, 1, str. 96-105.

Korzeniowska-Ginter R. i Grużyńska M.: Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych. Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94, 3, str. 639-641.

Świetlikowska K., Kazimierczak R., Wasiak-Zys G.: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
buraki właściwości na zaparcia
warzywa

Buraki – właściwości, sok z…

Witamina C, flawonoidy, betalainy, karotenoidy i wiele innych – wszystko to zawarte w naszym rodzimym buraku. Czytaj dalej...
kiszona kapusta co zrobić z kiszonej kapusty

Kapusta kiszona – właściwości i…

Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    ciąża i poród warzywa Zdrowie dzieci
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy