bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

Kalarepa – właściwości zdrowotne. Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka, przepisy. Jak jeść kalarepę?

kalarepa właściwości w ciąży dla niemowlaka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Kalarepa jest również zaliczana do warzyw o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza m.in. obecności witaminy C i E oraz glukozynolanów.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kalarepa
  • Właściwości zdrowotne kalarepy
  • Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka
  • Jak jeść kalarepę?
  • Kalarepa – przepisy

Kalarepa

Kalarepa jest dwuletnią rośliną uprawną, która jest zaliczana do rodziny warzyw kapustnych lub krzyżowych. Część jadalną stanowi jasnozielona, kulista lub kulistospłaszczona, zgrubiała i rozrośnięta łodyga. Do spożycia nadają się również liście, które najczęściej spożywane są w krajach Europy Zachodniej. Surowa kalarepa jest chrupka, soczysta i słodkawa w smaku.

Właściwości zdrowotne kalarepy

Kalarepa jest warzywem o niskiej kaloryczności, gdyż 100 g to tylko 27 kalorii. Zawarte są w niej cenne składniki mineralne, witaminy oraz substancje bioaktywne o prozdrowotnym działaniu. Kalarepa stanowi bardzo dobre źródło witaminy C, która ma działanie przeciwnowotworowe, wspierające układ immunologiczny. Witamina C pełni również istotną rolę w procesie wytwarzania kolagenu, czyli białka, które stanowi aż 25–40% ogólnej ilości protein w organizmie! Kolagen występuje w skórze, chrząstce międzystawowej, rogówce oka, kościach oraz tkance łącznej. Warto dodać, że kalarepa zawiera, żelazo i witaminę C! Spożywanie produktów bogatych w witaminę C i żelazo zwiększa wchłanianie pierwiastka przez organizm.

W tym niepozornym zielonym warzywie znajdziemy również sporo potasu, nieco mniej wapnia, fosforu oraz żelaza. Spożywanie kalarepy wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz zwiększa udział w diecie wapnia, który buduje kości i zęby, co zapobiega przedwczesnemu rozwojowi osteomalacji oraz osteoporozy. Kalarepa stanowi dobre źródło witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, niezbędnego w diecie każdej kobiety, a w zwiększonej ilości w diecie ciężarnych.

Kalarepa jest zaliczana do warzyw o działaniu przeciwnowotworowym. Korzystne działanie wynika z obecności substancji o działaniu przeciwutleniającym (witamina C i E,  karotenoidy oraz polifenole) oraz właściwościom przeciwmutagennym. Zawarte są w niej glukozynolany, czyli związki, których wysoki udział w diecie obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych szczególnie raka żołądka, płuc, prostaty, jelita oraz odbytu. Glukozynolany posiadają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz antyutleniające.

Kalarepa powinna znaleźć się również w diecie osób z zaparciami, gdyż dostarcza błonnika pokarmowego, który działa regulująco na układ pokarmowy. Stymuluje jelita do przesuwania treści pokarmowej, co reguluje rytm wypróżnień. Uważać powinny natomiast osoby ze schorzeniami tarczycy, gdyż zawarte w kalarepie goitrogeny mogą zaburzać pracę tego narządu. Nie warto się jednak bać, ponieważ w wyniku gotowania kalarepy, goitrogeny wyparowują z warzywa (gotujemy bez przykrywki).

Kalarepa w ciąży, dla niemowlaka

W okresie ciąży szczególnie ważna jest w diecie ciężarnej odpowiednia podaż kwasu foliowego (witamina B9), stąd zaleca się, aby przyszła mama spożywała każdego dnia zielone warzywa.  Kalarepa stanowi dobre źródło witaminy B9, dlatego jej spożywanie nie powinno być ograniczane. Są dwie sytuacje, kiedy należy ograniczyć kalarepę w diecie: wzdęcia oraz problemy z tarczycą,. Kalarepa, zalicza się do warzyw krzyżowych, które mogą nasilać objawy.

Gotowaną i rozdrobnioną kalarepę do diety niemowlęcia można włączyć już po 7. miesiącu życia, w postaci zupki lub puree.

Jak jeść kalarepę?

Kalarepę można spożywać na surowo, jako składnik surówek lub dodatek do kanapki. Można ją gotować, dodawać do zup lub piec po jej nafaszerowaniu. Najwięcej wartości odżywczych posiada surowa, ale w wyniku obróbki kulinarnej zostają niszczone szkodliwe goitrogeny.

Kalarepa – przepisy

Przepis na pieczoną kalarepę faszerowaną pieczarkami i mielonym mięsem

Składniki:

  • 6 większych kalarep,
  • 2 jaja,
  • 500 g mięsa,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 większa cebula,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz oraz bazylia suszona do smaku.

Przygotowanie: kalarepy myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze zbędnych elementów. Obcinamy wierzch i wydrążamy środek za pomocą noża. Następnie lekko podgotowujemy, aby delikatnie zmiękły. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę wraz z pokrojonymi w cząstki pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso mieszamy w misce z cebulką, pieczarkami oraz jajami i bazylią, a następnie umieszczamy w wydrążonych i obgotowanych kalarepach. Posypujemy serem. Warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180st. przez ok. 45 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.

rozwiń
Przepis na surówkę z kalarepy i marchwi

Składniki:

  • 3 średnie kalarepy,
  • 3 średnie marchewki,
  • łyżka świeżego koperku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: warzywa myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce umieszczamy starte warzywa i łączymy je z koperkiem, oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Podajemy do obiadu.

rozwiń

Chrupką i soczystą kalarepkę korzystniej spożywać na surowo, gdyż w wyniku obróbki kulinarnej ok. 50% witaminy C ulega rozpadowi. Ugotowana jest jednak lepiej strawna dla organizmu, dlatego jeśli chcesz spożyć te warzywo dostosuj jego formę do własnych potrzeb i indywidualnego gustu kulinarnego.

 

Literatura:

Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pomeranian Journal of Life Sciences 2015, 61, 4.

Sikorska-Zimny K.: Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2016, XLIX, 1, str. 96-105.

Korzeniowska-Ginter R. i Grużyńska M.: Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych. Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94, 3, str. 639-641.

Świetlikowska K., Kazimierczak R., Wasiak-Zys G.: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
buraki właściwości na zaparcia
warzywa

Buraki – właściwości, sok z…

Witamina C, flawonoidy, betalainy, karotenoidy i wiele innych – wszystko to zawarte w naszym rodzimym buraku. Czytaj dalej...
kiszona kapusta co zrobić z kiszonej kapusty

Kapusta kiszona – właściwości i…

Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    ciąża i poród warzywa Zdrowie dzieci
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.